duminică, 14 decembrie 2008

Adrian Ceuca, Broker Cluj: Nu cred ca este inca vacanta

Evolutia agitata a Bursei de Valori Bucuresti si a pietei RASDAQ din ultimele sedinte vine sa confirme faptul ca vom asista la o vara interesanta pentru investitori si pentru emitenti. De aceea, brokerii spun ca inca nu este momentul lichiditatilor foarte scazute sau a corectiilor de vara.
"Nici vara trecuta activitatea Bursei nu s-a redus drastic, iar de la mijlocul sezonului au inceput deja cresterile pe sectorul societatilor de investitii financiare. Nu spun ca vom avea parte de aceeasi evolutie, dar nu cred ca este inca vacanta", spune Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.


De la inceputul anului indicele BET a urcat cu 11,8%, in timp ce pe tot anul trecut rentabilitatea medie adusa de cele zece actiuni incluse in cosul acestuia a fost de 22%.
"Am asistat deja la o perioada de acumulare puternica, iar spre toamna am putea avea un trend ascendent mai accentuat", spune Adrian Ceuca.
In ultima sedinta de tranzactionare actiunile BRD au sarit cu peste 12% pe fondul unei valori a tranzactiilor record pentru aceasta perioada, 6 mil. euro (19,6 mil. lei). Brokerii spun insa ca nivelul actual al pretului nu va rezista in piata si ca probabil vom asista si la o corectie.
Urcarea a fost data de ordine de cumparare puternice, care nu si-au gasit contraoferta, spun ei. De la inceputul anului actiunile BRD au adus investitorilor un randament de peste 31%.
Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece actiuni din punct de vedere al lichiditatii si capitalizarii bursiere, a urcat in ultima sedinta cu 2,88%, pe fondul unei valori a tranzactiilor de 18,7 mil. euro (60,7 mil. lei).
Mare parte din avansul inregistrat de indice s-a datorat urcarii sustinute a titlurilor BRD, dar si revenirii Petrom. In total, cele doua titluri au o pondere de 40% in formula indicelui.
Indicele BET-FI a urcat in sedinta de vineri cu 0,62%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii financiare fiind de 5,4 mil. euro (17,6 mil. lei), sub 30% din lichiditatea inregistrata la nivelul intregii Burse.
Piata RASDAQ a fost din nou animata de cresterile celor mai vizibile actiuni. Titlurile companiei de panificatie Boromir Prod Buzau au urcat in ultima sedinta cu 0,54%, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri fiind de 0,76 mil. euro (2,47 mil. lei).

Actiunile Bancii Transilvania au pierdut vineri 3,29%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile bancii s-a ridicat la circa 2,37 mil. euro (7,69 mil. lei), aflandu-se pe locul al doilea in topul rulajelor de la Bursa. Banca Transilvania a fost in primele cinci luni ale anului printre cei mai convingatori administratori de fonduri, reusind sa atraga de la investitori 26,2 mil. euro (88 de mil. lei), prin reputatia grupului financiar sau prin randamentele aduse de fonduri. Fondul de actiuni BT Maxim, administrat de BT Asset Management, a raportat intrari nete de 7,6 mil. euro (25,6 mil. lei). Ultima tranzactie cu titlurile bancii s-a perfectat la un pret de 0,735 lei/actiune.

Actiunile Electroputere Craiova au sarit vineri cu 14,97%. Titlurile companiei, listate la categoria a II-a a Bursei de Valori, au facut vineri obiectul unor tranzactii in valoare de circa 368.000 de euro (1,20 mil. lei), aflandu-se printre cele mai cautate zece actiuni. Actiunile companiei au sarit saptamana trecuta cu circa 74%. Cresterile au fost determinate de anuntul AVAS privind castigarea licitatiei pentru privatizarea Electroputere de catre compania saudita Al-Arrab. Alaturi de partenerii internationali, Al-Arrab intentioneaza sa dezvolte afacerile Electroputere si sa extinda domeniile unde activeaza compania romaneasca, pentru a crea o oferta de produse completa.

Actiunile Petrom au crescut vineri cu 1,94%, aflandu-se printre cele mai cautate zece titluri de la Bursa. Valoarea tranzactiilor cu actiunile companiei s-a ridicat la circa 493.000 de euro (1,60 milioane de lei). Petrom, cea mai mare companie romaneasca, aflata in portofoliul grupului petrolier austriac OMV, a infiintat firma de petrochimie Petrochemicals Arges prin intermediul careia vor fi regrupate toate activitatile de petrochimie pe care compania le deruleaza pe platforma de la Arpechim. Compania va incepe sa functioneze independent din a doua jumatate a anului acesta. Ultima tranzactie cu titlurile Petrom s-a perfectat vineri la un pret de 0,525 lei/actiune.

Actiunile combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea au sarit vineri cu 8,20%, pe fondul unei lichiditati de circa 191.000 de euro (620.000 de lei). Actiunile Oltchim nu au fost influentate de problemele aparute la rafinaria Arpechim, desi productia combinatului depindea in mod direct de functionara acesteia. Actiunile companiei s-au apreciat cu circa 34,79% de la inceputul anului, de la un pret de 0,4590 lei/actiune la inceputul lui ianuarie. Cel mai mic pret a fost atins pe 22 ianuarie, acesta fiind de 0,3770 lei/actiune, atunci cand titlurile au pierdut 14,83% din valoare, fiind cea mai mare pierdere inregistrata pana acum in acest an. Vineri a fost atins cel mai mare pret din anul curent.

Titlurile Napochim Cluj au urcat vineri cu 11,79%. Tranzactiile cu actiunile companiei au inregistrat in ultima sedinta o lichiditate de circa 317.000 de euro (1,03 milioane de lei), aflandu-se pe locul trei in topul rulajelor de pe piata RASDAQ. Cea mai cautata companie de pe piata a fost Boromir Prod, cu tranzactii in valoare de circa 760.000 de euro (2,47 milioane de lei). RASDAQ-C, principalul indice al pietei electronice, a crescut vineri cu 2,71%, de la 4.612,83 puncte pana la un nivel de 4.737,73 puncte. De altfel, vineri toti indicii pietei au inregistrat cresteri. Piata RASDAQ a atins in ultima sedinta o lichiditate totala de 5,96 milioane de euro (19,30 milioane de lei).