Un inginer din SUA a fost condamnat la 24 de ani dupa gratii pentru ca a vrut sa trimita in China date ce puteau fi gasite pe Internet.
In timpul procesului, Chi Mak si-a sustinut nevinovatia
Un inginer american de origine chineza a fost condamnat la 24 de ani de inchisoare si plata unei amenzi de 50.000 de dolari pentru tentativa de vindere a unor tehnologii militare catre Beijing. Chi Mak este acuzat ca a incercat sa exporte in tara sa natala informatii
referitoare la sistemul electric de propulsie al unor nave de razboi. Barbatul lucra la o companie din Anaheim, care derula contracte cu marina SUA.
Individul nu a fost insa inculpat pentru spionaj, deoarece datele pe care a vrut sa le trimita in China nu erau secrete. Pina de curind, ele puteau fi luate de pe site-ul Societatii Americane de Inginerie Navala.
In plus
, o parte dintre detaliile tehnice au fost discutate la mai multe conferinte internationale, la care au participat ingineri din toata lumea (inclusiv de la Beijing). Potrivit AFP, in urma unui raid efectuat in casa chinezului, politia sustine ca a gasit o lista cu alte tehnologii pe care Mak intentiona sa le sustraga. Printre ele se numarau date despre sistemul
de aparare antiracheta si despre unele torpile.
Procurorul Cormac Carney a adoptat o atitudine necrutatoare fata de inculpatul in virsta de 67 de ani. El l-a acuzat pe Chi Mak ca „a tradat America“ si ca a facut „mult rau“ Statelor Unite. Chinezul a negat vehement acuzatiile ce i se aduc si spune ca nu a vrut niciodata sa aduca vreun prejudiciu tarii sale adoptive. „Am trait in SUA aproape 30 de ani. Iubesc America! Aici sint casa mea, familia mea, cariera mea. Aceasta este tara mea acum“, a declarat barbatul in timpul audierilor. El afirma ca a vrut doar sa faca un schimb de informatii cu niste prieteni chinezi si nu s-a gindit ca datele pe care le foloseste ar reprezenta un pericol pentru Washington.
La rindul sau, avocatul apararii, Ronald O. Kaye, a criticat „paranoia“ autoritatilor americane referitoare la spionaj si terorism. „Acest caz este complet nefondat si este simbolul razboiului rece dus de guvern cu spionajul chinez. Mak a fost condamnat ca un trofeu, si nu ca o fiinta umana. Procurorul a fluturat steagul patriotismului in fata juriului si a obtinut o condamnare“, a spus el.
Intreaga ancheta a inceput in octombrie 2005, cind fratele si cumnata lui Chi Mak au fost arestati pe aeroportul din Los Angeles. Cei doi incercau sa se imbarce intr-un avion cu destinatia Hong Kong, cu trei CD-uri criptate asupra lor. Discurile contineau informatii cu caracter militar, care insa nu erau clasificate. Totusi, procurorii spun ca Mak ar trebui considerat de rea-credinta, pentru ca a codificat datele de pe discuri. „De ce sa le codifici daca nu sint periculoase pentru SUA?“, a intrebat magistratul la proces. Sotia inginerului a fost si ea retinuta pentru complicitate. Femeia a afost condamnata la 3 ani de puscarie, dupa care va fi expulzata.
In ultima perioada, autoritatile americane sustin ca au deconspirat mai multe cazuri de spionaj in favoarea Chinei. Luna trecuta, un analist al Departamentului Apararii si un fost inginer al companiei Boeing au fost acuzati ca incercau sa vinda Beijingului secrete privind navetele spatiale.
In aceeasi perioada, alte trei persoane au fost retinute in SUA pentru ca au incercat sa ofere informatii militare Taiwanului. In plus, in luna ianuarie 2008, un chimist de la o companie din Houston, Texas, a fost arestat sub acuzatia de furt de informatii secrete pentru a le vinde Chinei.
Autoritatile din Washington au avertizat inca de la finele lui 2006 ca Beiijingul si-a intensificat activitatile de spionaj pe teritoriul american. In septembrie anul trecut, unul dintre spionii de top ai SUA, viceamiralul McConnell, a facut o declaratie alarmanta. El a spus ca Rusia si China „spioneaza in prezent in America, la aceleasi cote ca in timpul Razboiului Rece“. In plus, oficialii americani sustin ca armata Statelor Unite si cea a Chinei au intrat intr-un adevarat „razboi cibernetic“, in care sabotajele si furturile de date electronice sint la ele acasa.