UDMR nu va face alianţe preelectorale înaintea alegerilor locale, iar pentru turul doi este nevoie de aprobarea Consiliului Permanent în cazul unor înţelegeri politice, primul partid vizat pentru astfel de înţelegeri fiind PNL.
Preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, care este şi şeful de campanie
electorală al Uniunii, a declarat ieri în cadrul unei conferinţe de presă de la Cluj, că, deşi au existat tatonări pentru alianţe preelectorale, formaţiunea a decis totuşi să adopte o asemena strategie.
În ceea ce priveşte turul doi al alegerilor locale, Marko Bela susţine că UDMR va ţine cont de faptul că se află la guvernare cu PNL. "Există o ierarhie a partenerilor. În primul rând nu vom face niciun fel de înţelegeri cu PRM şi, totuşi, avem un partener de coaliţie guvernamentală, şi anume PNL. Acest lucru înseamnă şi un loc preferenţial în această ierarhie a partidelor, dar nu înseamnă că peste tor vom avea negocieri numai cu PSD sau cu PNL sau cu PD, acest lucru depinde de situaţia concretă din judeţul sau din localitatea respectivă", a declarat Marko Bela, în cadrul aceleaşi conferinţe de presă.
Marko Bela a mai spus că Uniunea va avea candidaţi în şapte judeţe la funcţia de preşedinte de Consiliu Judeţean, acolo unde populaţia maghiară depăşeşte ponderea de 15%, respectiv în Harghita, Covasna, Mureş, Sălaj, Cluj, Satu Mare şi Bihor.
Preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a mai spus că la şedinţa de ieri cu preşedinţii organizaţiilor teritoriale, unele organizaţii şi-au exprimat dorinţa de a avea candidat propriu la şefia consiliilor judeţene, chiar dacă maghiarii nu reprezintă peste 15% din populaţie.
"În foarte mult judeţe unde ponderea maghiarilor este sub 15%, colegii noştri se gândesc foarte serios să avem candidaţi proprii la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean şi sunt convins că în majoritatea judeţelor vom şi avea candidat pentru această funcţie", a afirmat Kelemen.