Actiunile dezvoltatorului imobiliar Impact Developer & Contractor (IMP) au pierdut 11% in sedinta de tranzactionare de ieri, pe fondul celui mai mare rulaj din ultimele doua luni, transferurile realizate implicand aproape 1% din actiunile companiei.
Scaderea de ieri vine dupa ce in sedinta de marti titlurile Impact au mai pierdut inca 9%. Astfel, doar in ultima luna, actiunile dezvoltatorului imobiliar si-au injumatatit valoarea pe Bursa, iar de la inceputul anului scaderea acestora este de aproape 80%. Capitalizarea Impact a ajuns astfel la 59 mil. euro, fata de 280 mil. euro la inceputul anului. Conducerea Impact sustine ca scaderea puternica a actiunilor nu are nicio legatura cu situatia financiara a acesteia, ci este determinata de panica din piata.
"Este o piata a frustrarilor si a sentimentelor, nu a analiticului. Trebuie facuta o distinctie intre situatia financiar-contabila a societatii, vizibila din raportarile periodice, si valoarea de piata. A fi listat pe o piata palida si fantomatica incepe sa devina un lucru neplacut", a declarat Dan Ioan Popp, presedintele Impact.
Dezvoltatorul imobiliar a anuntat o crestere cu 30% a profitului net pe primele sase luni, pana la 14,1 mil. lei (3,8 mil. euro), si majorarea vanzarilor de 2,4 ori, pana la 77 mil. lei (21 mil. euro).
Popp spune ca un posibil motiv al scaderilor ar fi ingrijorarea investitorilor privind cresterea costurilor la proiectul Dealul Lomb din Cluj, cel mai important proiect al companiei.
In urma cu doi ani, cand Impact se afla in faza premergatoare incheierii contractului cu Primaria din Cluj-Napoca pentru dezvoltarea acestui proiect, reprezentantii companiei estimau investitia la 280 mil. euro. Conform datelor initiale, insa, proiectul era amplasat pe 205 hectare, iar coeficientul de utilizare a terenului era de 0,3, spun reprezentantii Impact. Planul Urbanistic Zonal aprobat dupa semnarea contractului cu Primaria prevede insa cresterea suprafetei proiectului cu 30%, la 267 de hectare, si un coeficient de utilizare a terenului de 0,7, ceea ce a condus la cresterea gabaritului proiectului si, implicit, a costurilor.
In prezent, conducerea Impact estimeaza costul proiectului la 650 mil. euro datorita cresterii volumului de lucrari. "Cresterea costurilor este normala, in conditiile in care proiectul este mai mare. Exista si o crestere a costurilor fata de nivelurile prezumate initial din cauza inflatiei, insa aceasta este de sub 50 mil. euro", a explicat Popp.
El mai spune ca Impact are capacitatea sa asigure finantarea pentru acest proiect, apeland la mecanismele de finantare cunoscute. "Aportul dezvoltatorului poate fi undeva sub 10%, iar noi avem capitaluri de circa 24 mil. euro si am luat un credit de 12 mil. euro, deci sunt deja 36 mil. euro pentru acest proiect", a precizat seful Impact.
Unul dintre motivele vehiculate in piata pentru scaderea actiunilor Impact este criza cu care se confrunta banca de investitii americana Lehman Brothers, care a intrat anul trecut in actionariatul Impact, detinand circa 2,5% din actiuni. Actiunile Lehman s-au prabusit marti cu aproape 40% dupa ce au aparut mai multe zvonuri conform carora banca s-ar confrunta cu o criza de lichiditati. Ieri, Lehman Brothers a anuntat pierderi de 3,6 mld. dolari pe trimestrul al treilea si o restructurare a diviziei de investitii imobiliare.