duminică, 23 noiembrie 2008

Petrom a tinut capul de afis la inceput de an

Era de asteptat ca mediul de afaceri din Romania sa fie dominat anul acesta - cel putin la nivelul prezentei in mass-media - de privatizarea Petrom, cea mai mare companie autohtona. Dar probabil ca putini s-au asteptat ca in doar o luna directorul sa fie schimbat, sa apara un
proiect prin care compania sa renunte la o parte din active si sa fie implicata intr-un mare scandal de utilizare a unor cecuri false. Retrospectiv, pare ca nimic nu este intamplator. Dar apele sunt inca tulburi, asa ca este greu de spus care sunt semnificatiile acestor evenimente.

5 februarie - La inceputul lunii, a cazut vestea, neasteptata, a demisiei lui Ion Popa. Oficial, Ion Popa si-a dat demisia din motive de sanatate. Noul sau post este de cel de de consilier pe probleme petroliere al primului ministru Adrian Nastase. In locul sau a fost numit Gheorghe Constantinescu, pana la acea data director al sucursalei Petrobrazi Ploiesti.
Pe bursa, demisia lui Popa a provocat o scadere cu 5% a actiunilor SNP in ziua anuntului.

9 februarie - Consiliul de Administratie al SNP Petrom aproba propunerea facuta de grupul Tender de a prelua creante ale companiei petroliere de 1.500 mld.lei (circa 50 mil.$) asupra rafinariei RAFO Onesti, detinuta de omul de afaceri Corneliu Iacubov.
Potrivit oficialilor grupului, Tender urmeaza sa achite catre Petrom valoarea creantei la termenele stabilite, existand posibilitatea ca obligatia sa fie stinsa prin servicii prestate pentru Petrom de firme din grupul Tender, Prospectiuni SA, Fitpol SA si Atlas GIP SA.

12 februarie - apare ideea "colosului" petrochimic.
Ministrul industriilor si resurselor, Dan Ioan Popescu, anunta ca se intentioneaza crearea unui grup petrochimic, care sa reuneasca diviziile petrochimice ale Arpechim Pitesti (una din rafinariile Petrom) si Petromidia Navodari (apartinand grupului privat Rompetrol) cu Oltchim Ramnicu - Valcea.
Noul colos petrochimic ar putea avea o cifra de afaceri de peste 700 de mil.$ si necesita investitii de sute de milioane de dolari. Problema este ca in proiect sunt cuprinse divizii ale unei societati aflate in curs de privatizare (Arpechim, sucursala a Petrom), ale unei companii deja privatizate (Petromidia, detinuta de grupul petrolier privat Rompetrol) si a unei societati de stat cu datori de circa 300 mil.$, Oltchim Ramnicu Valcea.

20 februarie - Cazul "Medintu" apare la Petrom Arad
Apar dezvaluiri in presa despre afacerea cecurilor emise fara acoperire de sucursala din Arad a Petrom si folosite pentru obtinerea unor credite de 250 mld.lei (7,5 mil.$), contractate de catre firma lui Gheorghe Medintu. Acesta, in prezent arestat, trebuia sa livreze motorina catre Petrom in contul cecurilor, lucru care nu s-a intamplat. Sase banci au initiat demersuri pentru a-si recupera banii. De la inceputul scandalului, pe bursa s-au topit 150 mil.$, in conditiile in care Petrom anunta ca se face o ancheta la Arad si ca va gasi o solutie impreuna cu bancile implicate.

3-5 martie - Lupta pentru privatizarea Petrom se incinge. In lupta pentru Petrom par sa contureze si primele grupuri de interese din Romania . In jurul companiei petroliere se invart interesele mai multor oameni de afaceri romani precum Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, Dan Voiculescu (care detine grupul industrial Grivco), Ovidiu Tender (patronul grupului Tender), Corneliu Iacubov (care detine Rafo Onesti) sau grupuri petroliere precum OMV (Austria), Lukoil (Rusia) sau chiar puternice grupuri americane.
In acest moment, privatizarea Petrom este in faza elaborarii de catre consultant a unei analize diagnostic a societatii, evaluarii acesteia si propunerii unie strategii de privatizare. Consultantul desemnat pentru privatizare este consortiul format din bancile de investitii Credit Suisse First Boston si ING Barings. Termenul pentru trecerea in proprietate privata a societatii este fixat pentru 31 decembrie 2003.