Volatilitatea ridicata de la Bursa a dus in ultima perioada la o orientare a investitorilor de pe piata de la Bucuresti pe cea de la Sibiu, acolo unde posibilitatile de castig, dar si riscurile, sunt mult mai ridicate.
Daca lichiditatea de la Bursa a fost in ultimele saptamani destul de redusa, nu acelasi lucru se poate spune si de Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu. Astfel, daca de exemplu de la inceputul saptamanii pe BVB lichiditatea s-a situat intre 11 milioane de lei si 22 de milioane de lei, la Sibiu aceasta a fost cuprinsa intre 30 de milioane de lei si 40 de milioane de lei.
"Aceasta situatie in care lichiditatea de la Sibiu este peste cea de la Bursa o intalnim de un an de zile si este normal sa fie asa. In plus, acelasi lucru se intampla si pe pietele internationale, unde lichiditatea de pe piata futures este superioara celei de pe piata spot. Investitorii romani, in special cei mai mici, prefera sa lucreze pe futures datorita efectului de levier, a posibilitatii de a vinde actiuni imprumutate. La Sibiu multi dintre investitori sunt de fapt speculatori, in special datorita faptului ca aici este mult mai simplu de speculat decat pe Bursa", spune Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
Contractele futures sunt contracte standardizate in care este specificat numarul de actiuni ce urmeaza sa fie livrat, pretul acestora si scadenta.
Pentru a putea tranzactiona la Sibiu, un investitor este obligat sa depuna o marja initiala, valoarea acesteia fiind un procent specificat din valoarea totala a contractului.
"Pe Sibex se poate profita mult mai usor decat la Bursa, deoarece poti imprumuta actiunile daca nu le detii. Acest procedeu, denumit short selling, a fost aprobat si pentru BVB, insa nu a fost introdus deocamdata", spune Ceuca.
Volatilitatea ridicata de pe Bursa a adus luni castiguri importante la Sibiu pentru cei care au luat pozitii long, adica de cumparare.
De exemplu, pentru un contract futures cu activul suport SIF Oltenia (SIF5), un investitor trebuie sa depuna o suma reprezentata de marja in valoare de 250 de lei. Contractul contine un numar de 1.000 de actiuni SIF5. In aceste conditii, un contract futures pe SIF5 cu scadenta in septembrie, cu o valoare de 1.713,8 lei la deschidere, a inchis sedinta la un nivel de 1.860 de lei, aducand un profit de circa 146 de lei. In aceleasi conditii, cu marja pe care o depunea pe Sibiu, daca cumpara actiuni SIF Oltenia la Bursa de aceiasi bani, ar fi obtinut un profit de 15,5 lei.
Daca un investitor ar fi luat o pozitie de cumparare la inceputul lunii, la un pret de 1,611 lei pentru un titlu SIF Oltenia, si ar fi inchis pozitia miercuri, la un nivel de 1,82 lei pe actiuni, atunci contractul respectiv ar fi adus un profit de 209 lei.
In acest caz, investitorul a cumparat contractul la 1.611 lei si l-a vandut la un nivel de 1.820 de lei. La Bursa, aceiasi investitie ar fi adus un castig de 37,7 lei.
Desi majoritatea tranzactiilor de la Sibiu sunt realizate de speculatori, pot exista de asemenea si investitori care doresc sa-si protejeze pachetele de actiuni detinute la Bursa.
"La ora actuala este greu sa te protejezi. Nu vad logica unui hedging la aceste cotatii, deoarece riscul ca piata sa scada in continuare este mai mic decat riscul ca aceasta sa creasca. In plus, nici arbitraj nu se poate face atat timp cat cotatiile futures sunt sub cele spot", spune Ceuca.