joi, 18 decembrie 2008
Fondul Proprietatea mai are de primit actiuni de la 4 firme din subordinea MEC
Alexandru Bucsa: Ancheta in cazul Rompetrol este nefinalizata
Doar bancile au scazut ieri
SIF-urile au inceput ziua pe scadere, dar si-au revenit pana la final, reusind sa inchida pe plus. Indicele BET-FI a urcat cu 1,2%.
"Nu cred ca vor fi evolutii spectaculoase pe Bursa in urmatoarea perioada. Pana la listarea Transelectrica, lichiditatea se va mentine destul de scazuta, cu variatii mici pe principalele cotatii", spune Gabriel Gheorghe, directorul general adjunct al Equity Invest.
Carbochim cauta un teren de 3-5 hectare pentru extindere
Vrem sa cumparam un teren pentru extinderea productiei. Terenul va fi in Cluj sau langa Cluj. Suma de 3,6 milioane de euro este valoarea maxima aprobata de actionari in limita careia putem cumpara terenul", a precizat Dorin Popoviciu, directorul general al Carbochim. El a ajuns si cel mai important actionar al societatii, in urma desfiintarii Asociatiei Salariatilor, controland 17,6% din actiuni.
Popoviciu a mai spus ca societatea urmareste dezvoltarea productiei prin lansarea de noi produse, dar nu a dorit sa ofere mai multe detalii la acest moment. Achizitia terenului va fi finantata in cea mai mare parte din credite bancare.
"Depinde si de valoarea efectiva a terenului pe care-l vom cumpara, dar in linii mari probabil finantarea va proveni in proportie de 30% din fonduri proprii, iar restul din credite bancare", spune directorul societatii Carbochim.
Conducerea societatii a mai spus ca analizeaza mai multe oferte si va alege in final oferta cea mai "ieftina" , luand in calcul toate costurile aferente acestui obiectiv. "Terenul va fi cumparat cel mai probabil in urmatoarele trei luni", a adaugat Dorin Popoviciu.
Carbochim a incheiat primul trimestru al anului cu un profit net de 42.200 de euro, de 16 ori mai ridicat fata de profitul inregistrat in perioada similara a anului trecut. In primele trei luni ale anului, societatea a realizat o cifra de afaceri de 2,22 milioane de euro, apropiata de afacerile din perioada ianuarie-martie a anului trecut.
Alaturi de directorul general, alti patru actionari mai detin pachete de cel putin 10% din actiunile Carbochim, intre acestia fiind si SIF Banat-Crisana, cu o participatie de 13%. Practic, in urma desfiintarii Asociatiei Salariatilor, sase actionari au fost raportati cu o detinere cumulata de 61,1% din capital.
Actiunile Carbochim sunt listate la Bursa, ultima tranzactie cu aceste titluri derulandu-se la pretul de 7 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 7,7 milioane de euro.
Actionarii Turism Felix au subscris o treime din oferta de actiuni
Ieri s-a incheiat prima etapa a ofertei, in care aveau dreptul sa subscrie actionarii Turism Felix, urmand ca de azi sa poata cumpara actiuni si ceilalti investitori interesati.
Acestora le vor fi oferite 53,017 milioane de titluri. Investitorii vor putea transmite cereri de subscriere intr-un interval de pret cuprins intre 0,6 lei si 1,1 lei/actiune, pretul de vanzare urmand sa fie stabilit la finalul perioadei, in functie de cererile de subscriere pe care societatea le va primi. Oferta se va derula pana pe 18 august prin sistemul tehnic al Bursei de Valori, iar ordinele de subscriere pot fi preluate prin orice societate de brokeraj autorizata. Oferta este intermediata de SSIF Broker din Cluj.
Actionarii Ardaf dau afara administratorii si trebuie sa aduca 51 mil. euro
Initial, pe ordinea de zi a adunarii generale a actionarilor figura propunerea de majorare a capitalului cu 110 mil. lei (31 mil. euro) si renuntarea la punerea in aplicare a unei hotarari mai vechi de majorare a capitalului cu 71,2 mil. lei (20,2 mil. euro).
Caroline Anna Kuipers, noul actionar al Comcereal Botosani
Armatura inlocuieste administratorii cu un Consiliu Director
duminică, 14 decembrie 2008
Comet Bucuresti vinde un imobil cu 14 mil. euro
Patriciu infirma informatiile privind vanzarea unui pachet de 25% din Rompetrol
Patriciu a precizat ca a discutat cu presedintele companiei slovene, Marko Kryzanowski, dar nu in legatura cu o posibila achizitie a unei participatii la Rompetrol, ci exclusiv despre contracte comerciale.
Mittal Steel Galati: La capacitate maxima vom produce de 3 miliarde de euro
Sidex este una dintre primele trei companii din Romania, dupa Petrom si Lukoil, evolutia combinatului influentand multe businessuri. "La capacitate maxima ar trebui sa depasim 3 miliarde de euro", a declarat Augustine Kochuparampil, CEO la Mittal Steel Galati, intr-un interviu acordat Ziarului Financiar.
El spune ca, la fel ca si grupul Arcelor Mittal din care face parte, combinatul de la Galati a beneficiat de o piata favorabila in prima parte a acestui an, caracterizata printr-o cerere in crestere si preturi mai ridicate.
Derivatele, gata de lansare la BVB
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va lansa in urmatoarele saptamani tranzactii cu contracte futures avand la baza actiunile tranzactionate pe piata si indicii proprii, dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat regulile de tranzactionare pentru aceste instrumente.
"Am primit autorizarea CNVM pe prevederile privind piata produselor financare derivate si tin sa le multumesc pentru efortul pe care l-au facut. Cred ca ne vom incadra in termenul pe care ni l-am propus pentru lansarea derivatelor, adica iunie-iulie, Pana atunci va trebui sa mai facem o repetitie generala, sistemul de tranzactionare fiind pus la punct de mai bine de un an", a spus pentru ZF directorul general al Bursei, Stere Farmache.
Adrian Ceuca, Broker Cluj: Nu cred ca este inca vacanta
"Nici vara trecuta activitatea Bursei nu s-a redus drastic, iar de la mijlocul sezonului au inceput deja cresterile pe sectorul societatilor de investitii financiare. Nu spun ca vom avea parte de aceeasi evolutie, dar nu cred ca este inca vacanta", spune Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
De la inceputul anului indicele BET a urcat cu 11,8%, in timp ce pe tot anul trecut rentabilitatea medie adusa de cele zece actiuni incluse in cosul acestuia a fost de 22%.
"Am asistat deja la o perioada de acumulare puternica, iar spre toamna am putea avea un trend ascendent mai accentuat", spune Adrian Ceuca.
In ultima sedinta de tranzactionare actiunile BRD au sarit cu peste 12% pe fondul unei valori a tranzactiilor record pentru aceasta perioada, 6 mil. euro (19,6 mil. lei). Brokerii spun insa ca nivelul actual al pretului nu va rezista in piata si ca probabil vom asista si la o corectie.
Urcarea a fost data de ordine de cumparare puternice, care nu si-au gasit contraoferta, spun ei. De la inceputul anului actiunile BRD au adus investitorilor un randament de peste 31%.
Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece actiuni din punct de vedere al lichiditatii si capitalizarii bursiere, a urcat in ultima sedinta cu 2,88%, pe fondul unei valori a tranzactiilor de 18,7 mil. euro (60,7 mil. lei).
Mare parte din avansul inregistrat de indice s-a datorat urcarii sustinute a titlurilor BRD, dar si revenirii Petrom. In total, cele doua titluri au o pondere de 40% in formula indicelui.
Indicele BET-FI a urcat in sedinta de vineri cu 0,62%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii financiare fiind de 5,4 mil. euro (17,6 mil. lei), sub 30% din lichiditatea inregistrata la nivelul intregii Burse.
Piata RASDAQ a fost din nou animata de cresterile celor mai vizibile actiuni. Titlurile companiei de panificatie Boromir Prod Buzau au urcat in ultima sedinta cu 0,54%, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri fiind de 0,76 mil. euro (2,47 mil. lei).
Actiunile Bancii Transilvania au pierdut vineri 3,29%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile bancii s-a ridicat la circa 2,37 mil. euro (7,69 mil. lei), aflandu-se pe locul al doilea in topul rulajelor de la Bursa. Banca Transilvania a fost in primele cinci luni ale anului printre cei mai convingatori administratori de fonduri, reusind sa atraga de la investitori 26,2 mil. euro (88 de mil. lei), prin reputatia grupului financiar sau prin randamentele aduse de fonduri. Fondul de actiuni BT Maxim, administrat de BT Asset Management, a raportat intrari nete de 7,6 mil. euro (25,6 mil. lei). Ultima tranzactie cu titlurile bancii s-a perfectat la un pret de 0,735 lei/actiune.
Actiunile Electroputere Craiova au sarit vineri cu 14,97%. Titlurile companiei, listate la categoria a II-a a Bursei de Valori, au facut vineri obiectul unor tranzactii in valoare de circa 368.000 de euro (1,20 mil. lei), aflandu-se printre cele mai cautate zece actiuni. Actiunile companiei au sarit saptamana trecuta cu circa 74%. Cresterile au fost determinate de anuntul AVAS privind castigarea licitatiei pentru privatizarea Electroputere de catre compania saudita Al-Arrab. Alaturi de partenerii internationali, Al-Arrab intentioneaza sa dezvolte afacerile Electroputere si sa extinda domeniile unde activeaza compania romaneasca, pentru a crea o oferta de produse completa.
Actiunile Petrom au crescut vineri cu 1,94%, aflandu-se printre cele mai cautate zece titluri de la Bursa. Valoarea tranzactiilor cu actiunile companiei s-a ridicat la circa 493.000 de euro (1,60 milioane de lei). Petrom, cea mai mare companie romaneasca, aflata in portofoliul grupului petrolier austriac OMV, a infiintat firma de petrochimie Petrochemicals Arges prin intermediul careia vor fi regrupate toate activitatile de petrochimie pe care compania le deruleaza pe platforma de la Arpechim. Compania va incepe sa functioneze independent din a doua jumatate a anului acesta. Ultima tranzactie cu titlurile Petrom s-a perfectat vineri la un pret de 0,525 lei/actiune.
Actiunile combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea au sarit vineri cu 8,20%, pe fondul unei lichiditati de circa 191.000 de euro (620.000 de lei). Actiunile Oltchim nu au fost influentate de problemele aparute la rafinaria Arpechim, desi productia combinatului depindea in mod direct de functionara acesteia. Actiunile companiei s-au apreciat cu circa 34,79% de la inceputul anului, de la un pret de 0,4590 lei/actiune la inceputul lui ianuarie. Cel mai mic pret a fost atins pe 22 ianuarie, acesta fiind de 0,3770 lei/actiune, atunci cand titlurile au pierdut 14,83% din valoare, fiind cea mai mare pierdere inregistrata pana acum in acest an. Vineri a fost atins cel mai mare pret din anul curent.
Titlurile Napochim Cluj au urcat vineri cu 11,79%. Tranzactiile cu actiunile companiei au inregistrat in ultima sedinta o lichiditate de circa 317.000 de euro (1,03 milioane de lei), aflandu-se pe locul trei in topul rulajelor de pe piata RASDAQ. Cea mai cautata companie de pe piata a fost Boromir Prod, cu tranzactii in valoare de circa 760.000 de euro (2,47 milioane de lei). RASDAQ-C, principalul indice al pietei electronice, a crescut vineri cu 2,71%, de la 4.612,83 puncte pana la un nivel de 4.737,73 puncte. De altfel, vineri toti indicii pietei au inregistrat cresteri. Piata RASDAQ a atins in ultima sedinta o lichiditate totala de 5,96 milioane de euro (19,30 milioane de lei).
Patru SIF-uri au castigat 20 mil. euro in mai
SIF Moldova (SIF2) a obtinut in luna mai un profit brut de 37,3 mil. lei (11,4 mil. euro), potrivit datelor transmise de companie Bursei de Valori Bucuresti, fara ca societatea sa fi raportat tranzactii importante luna trecuta. O posibila explicatie pentru nivelul ridicat al profitului ar putea fi dividendele incasate de la BCR, insa nicio alta SIF nu a incasat dividende de la banci in luna mai.
Reprezentantii SIF Moldova nu au putut fi contactati pentru comentarii.
Pe primele cinci luni ale anului, SIF Moldova a obtinut un profit brut de 45,3 mil. lei (13,5 mil. euro), mai mare decat intreg profitul pe 2006, situandu-se pe locul al doilea intre cele patru SIF-uri care au raportat rezultatele la finele lunii mai.
Singura tranzactie semnificativa raportata de SIF Moldova luna trecuta a fost vanzarea unui pachet de 16,25% din actiunile producatorului de textile Argesana Pitesti pentru 3,74 mil. lei (1,14 mil. euro).
Prima la profit dupa primele cinci luni este SIF Transilvania (SIF3), cu un castig de 49,2 mil. lei (14,7 mil. euro). In luna mai, SIF Transilvania a obtinut un profit de 9,4 mil. lei (2,88 mil. euro) din vanzarea unor pachete de actiuni.
SIF Transilvania a incasat 4 mil. lei (1,2 mil. euro) din vanzarea pachetului majoritar de 89% din actiuni detinut la Ialpesco Slobozia si inca 3,3 mil. lei (1 mil. euro) din lichidarea participatiei la Prodcomplex Targu Mures (PRLX). De asemenea, SIF Transilvania a vandut in piata un pachet de 1,3% din titlurile THR Marea Neagra (EFO), pentru 2,35 mil. lei (0,71 mil. euro). SIF Transilvania a mai vandut si saptamana trecuta un pachet de 1,4% din THR Marea Neagra pentru care a incasat 3,45 mil. lei (1,06 mil. euro).
Pe de alta parte, societatea a cumparat in mai, prin oferta publica de preluare, 38% din actiunile companiei hoteliere Orizont Turism Predeal (ORTU), pentru care a platit 7,53 mil. lei (2,3 mil. euro).
Si SIF Oltenia (SIF5) a fost activa pe piata luna trecuta, cand a castigat aproape 12 mil. lei (3,67 mil. euro). SIF Oltenia a inceput in mai sa-si reduca participatia detinuta la producatorul de echipamente electrice Celule Electrice Bailesti (CLEL), de unde a incasat circa 2 mil. lei (0,6 mil. euro).
SIF Oltenia mai detine in prezent mai putin de 5% din Celule Electrice Bailesti, fata de 30% cat detinea initial, firma fiind controlata de omul de afaceri Catalin Chelu, unul dintre cei mai importanti investitori pe SIF-uri.
SIF Oltenia a inceput recent sa vanda si din actiunile detinute la Mecanica Rotes (METY), o alta firma la care Catalin Chelu este actionar, dar si la Turism Felix (TUFE), unde actionar majoritar este SIF Transilvania. De asemenea, SIF Oltenia a vandut in piata pachete de actiuni la producatorul de componente auto Altur Slatina, unde este actionar majoritar, cu scopul de a creste lichiditatea acestor titluri.
"Exista o strategie de restructurare a portofoliului si de mentinere a participatiilor lichide. Vor mai urma si alte vanzari de pachete", a declarat Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIF Oltenia.
SIF Oltenia a incasat luna trecuta si dividendele aferente participatiei de 0,89% detinuta la Petrom, in valoare de 9 mil. lei (2,74 mil. euro). De la inceputul anului, SIF Oltenia a obtinut un profit de 43,2 mil. lei (12,9 mil. euro).
SIF Banat-Crisana (SIF1), a patra dintre SIF-uri care a prezentat rezultatele la finele lunii mai, a obtinut in primele 5 luni ale anului un profit brut de 43,9 mil. lei (13,1 mil. euro). In mai, SIF Banat-Crisana a obtinut un castig de 5,5 mil. lei (1,7 mil. euro). SIF Banat-Crisana si-a lichidat la finele lunii trecute participatiile detinute la Constructii Bihor si Ecopack Ghimbav, pentru care a incasat in total 15,3 mil. lei (4,68 mil. euro).
SIF-urile urmeaza sa incaseze incepand cu aceasta luna dividendele aferente participatiilor detinute la BCR si BRD, principalele doua banci din sistem. Fiecare SIF are de incasat dividende de 22 mil. lei (6,7 mil. euro) de la BCR si peste 12 mil. lei (3,6 mil. euro) de la BRD.
Activele SIF-urilor au crescut cu circa 3% luna trecuta, la 9,17 mld. lei (2,8 mil. euro), in timp ce indicele BT-FI, care urmareste evolutia SIF-urilor pe Bursa, a castigat circa 8,6%.
Broker Cluj a facut 1 mil. euro profit in fiecare luna
Din cele peste 5 milioane de euro castigati de Broker Cluj, 1 milion de euro au fost obtinuti numai din vanzarea unui pachet de 11% din capitalul producatorului de utilajele agricole Mecanica Ceahlau.
In comparatie cu anul trecut, strategia Broker Cluj s-a schimbat pentru ca am inceput sa iesim de pe anumite investitii. In cazul Mecanica Ceahlau am considerat ca investitia noastra a ajuns la maturitate, iar profitul din vanzarea pachetelor in aprilie si mai a fost de circa 1 milion de euro", Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
Ceuca a mai spus ca daca si-ar lichida si restul de participatie la acest emitent (sub 5%), in urma majorarii de capital societatea de brokeraj ar mai urma sa obtina inca un milion de euro.
La sfarsitul lui mai 2006 Broker raporta un rezultat de 1,82 mil. euro (6,44 mil. lei), profitul fiind atunci in scadere cu 22% fata de aceeasi perioada din 2005. Lunile aprilie si mai ale anului 2006 au fost insa insotite de o scadere generala a actiunilor cotate la Bursa.
"Anul trecut a fost marcat de o corectie generala in aceasta perioada, dar in ultimii doi ani Broker s-a concentrat mai ales pe actiunile companiilor de pe RASDAQ, care acum au o lichiditate in crestere si aduc randamente peste medie", mai spune Ceuca.
Compania avea la sfarsitul lui mai 2007 un activ total de 37,6 mil. euro (126 mil. lei), iar 28,2 mil. euro (94,7 mil. lei) erau investiti in actiuni, majoritatea ale companiilor listate.
"Mizam in continuare pe RASDAQ pentru ca aduce randamente bune. Nu exclud o intoarcere a investitorilor catre Bursa, dar nu cred ca acest lucru se va intampla in viitorul apropiat", mai spune Ceuca.
Broker Cluj activeaza si pe Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu, unde la sfarsitul lunii trecute avea 2.345 de pozitii deschise. Valoarea unitara a activului net in cazul societatii de brokeraj este de 0,905 lei/actiune, iar ultimul pret oferit in piata pentru actiunile companiei a fost 2,7 lei/titlu.
Intermediarul continua proiectul de fuziune cu societatea de brokeraj Investco, dupa ce fuziunea cu HTI Valori Mobiliare a esuat.
Broker Cluj este singura societate de brokeraj de pe piata romaneasca listata la Bursa. Investitorii care au mizat pe acest emitent au inregistrat de la inceputul anului un randament de 50%, cresterea pretului urcand capitalizarea bursiera a societatii la peste 90 de milioane de euro.
Prospectiuni, contracte cu Petrom de 27 mil. euro
Potrivit reprezentantilor companiei, contractul castigat cu cea mai mare companie romaneasca, aflata in portofoliul grupului petroleir austriac OMV, a fost semnat in urma participarii la o licitatie. Firma urmeaza sa presteze, pana la finele anului, lucrari de specialitate pe o suprafata de 1.210,5 kilometri, in zonele de est, vest si centrul tarii.
sâmbătă, 29 noiembrie 2008
RIF si RC2 ofera 3,9 mil. euro pentru delistarea Policolor
Pretul oferit este de 4,28 lei/actiune, pentru circa 3,2 milioane de actiuni, valoarea intregii tranzactii urmand sa se ridice la aproximativ 3,9 mil. euro (13,9 mil. lei).
Seful Cuprom a luat 9,5% din Electroarges
"Nu consider ca este un moment bun pentru achizitii pe Bursa si ma astept ca piata sa scada in continuare. Investitia la Electroarges a fost o ocazie la limita de profitabilitate. Ma mai uit la niste oportunitati pe piata de capital, dar mai astept sa mai scada putin", spune Horia Simu, directorul general al Cuprom Romania.
Olandezii de la MEI au luat 5,5% din Prebet Aiud
Luni, actiunile companiei au facut obiectul unor tranzactii mai importante, prin care s-au transferat circa 250.000 de titluri, la un pret mediu de 1,79 lei/actiune.
Profitul Prebet s-a dublat in primele sase luni din acest an, ajungand la 2,5 mil. lei (0,68 mil. euro), pe fondul unei cifre de afaceri in crestere cu 65%, de 15,8 mil. lei (4,3 mil. euro).
Actiunile Impact s-au prabusit cu 20% in doua zile
Scaderea de ieri vine dupa ce in sedinta de marti titlurile Impact au mai pierdut inca 9%. Astfel, doar in ultima luna, actiunile dezvoltatorului imobiliar si-au injumatatit valoarea pe Bursa, iar de la inceputul anului scaderea acestora este de aproape 80%. Capitalizarea Impact a ajuns astfel la 59 mil. euro, fata de 280 mil. euro la inceputul anului. Conducerea Impact sustine ca scaderea puternica a actiunilor nu are nicio legatura cu situatia financiara a acesteia, ci este determinata de panica din piata.
"Este o piata a frustrarilor si a sentimentelor, nu a analiticului. Trebuie facuta o distinctie intre situatia financiar-contabila a societatii, vizibila din raportarile periodice, si valoarea de piata. A fi listat pe o piata palida si fantomatica incepe sa devina un lucru neplacut", a declarat Dan Ioan Popp, presedintele Impact.
Dezvoltatorul imobiliar a anuntat o crestere cu 30% a profitului net pe primele sase luni, pana la 14,1 mil. lei (3,8 mil. euro), si majorarea vanzarilor de 2,4 ori, pana la 77 mil. lei (21 mil. euro).
Popp spune ca un posibil motiv al scaderilor ar fi ingrijorarea investitorilor privind cresterea costurilor la proiectul Dealul Lomb din Cluj, cel mai important proiect al companiei.
In urma cu doi ani, cand Impact se afla in faza premergatoare incheierii contractului cu Primaria din Cluj-Napoca pentru dezvoltarea acestui proiect, reprezentantii companiei estimau investitia la 280 mil. euro. Conform datelor initiale, insa, proiectul era amplasat pe 205 hectare, iar coeficientul de utilizare a terenului era de 0,3, spun reprezentantii Impact. Planul Urbanistic Zonal aprobat dupa semnarea contractului cu Primaria prevede insa cresterea suprafetei proiectului cu 30%, la 267 de hectare, si un coeficient de utilizare a terenului de 0,7, ceea ce a condus la cresterea gabaritului proiectului si, implicit, a costurilor.
In prezent, conducerea Impact estimeaza costul proiectului la 650 mil. euro datorita cresterii volumului de lucrari. "Cresterea costurilor este normala, in conditiile in care proiectul este mai mare. Exista si o crestere a costurilor fata de nivelurile prezumate initial din cauza inflatiei, insa aceasta este de sub 50 mil. euro", a explicat Popp.
El mai spune ca Impact are capacitatea sa asigure finantarea pentru acest proiect, apeland la mecanismele de finantare cunoscute. "Aportul dezvoltatorului poate fi undeva sub 10%, iar noi avem capitaluri de circa 24 mil. euro si am luat un credit de 12 mil. euro, deci sunt deja 36 mil. euro pentru acest proiect", a precizat seful Impact.
Unul dintre motivele vehiculate in piata pentru scaderea actiunilor Impact este criza cu care se confrunta banca de investitii americana Lehman Brothers, care a intrat anul trecut in actionariatul Impact, detinand circa 2,5% din actiuni. Actiunile Lehman s-au prabusit marti cu aproape 40% dupa ce au aparut mai multe zvonuri conform carora banca s-ar confrunta cu o criza de lichiditati. Ieri, Lehman Brothers a anuntat pierderi de 3,6 mld. dolari pe trimestrul al treilea si o restructurare a diviziei de investitii imobiliare.
Teraplast majoreaza investitiile cu 3,7 mil. euro
Investitiile programate pentru anul acesta fac parte dintr-un program mai amplu, care se intinde pana in 2013 si care implica investitii totale de 66 de milioane de euro in relocarea si majorarea capacitatilor de productie. Grupul are in vedere si extinderea regionala, in perioada 2010-2013, prin achizitii sau investitii directe in Serbia, Bulgaria, Ucraina si Ungaria.
ZF.ro Burse - Fonduri mutuale Capitalul romanesc, cel mai lovit pe Bursa de criza internationala Capitalul romanesc, cel mai lovit pe Bursa de cr
In comparatie, capitalizarea bursiera a scazut cu 35%, sau circa 11 miliarde de euro.
Topul celor mai mari scaderi de pe Bursa este dominat de companii controlate de investitori locali, precum societatea de intermediere financiara Broker Cluj (BRK), care a pierdut 85%, dezvoltatorul imobiliar Impact Bucuresti (IMP), cu o scadere de 80%, si producatorul de componente pentru industria aeronautica Turbomacanica Bucuresti (TBM), care a scazut cu 75%.
Indicele BET se indreapta catre minimele ultimilor trei ani
Scaderea a fost determinata in special de primele zece actiuni in functie de lichiditate, care au incheiat ziua in scadere medie cu 3,2%. Nivelul indicelui BET a reprezentat minimul ultimelor 37 de luni, o valoare mai mica fiind atinsa in sedinta din 11 iulie 2005.
Scaderea BET s-a inregistrat pe fondul pierderilor consemnate de actiunile Bancii Transilvania (TLV) si Petrom (SNP), care au scazut cu 5%, respectiv 4,4%. Ultimele transferuri cu titlurile bancii au fost realizate la 0,261 lei/actiune, iar actiunile Petrom au incheiat la 0,39 lei/actiune. Titlurile BRD-Groupe Societe Generale(BRD) au scazut cu 1,2%, la 16 lei/actiune.
Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au avut cea mai severa scadere de la categoria societatilor de investitii financiare, de 4,1%, la 0,805 lei. Trazactiile cu titlurile societatii au cumulat aproape 0,9 mil. lei. Cotatiile actiunilor SIF Muntenia (SIF4) si SIF Oltenia (SIF5) au scazut cu 3,8%, respectiv 3,8%. Ultimele operatiuni cu titlurile SIF Muntenia au fost realizate la 1,01 lei, in timp ce pretul actiunii SIF Oltenia a scazut la 1,76 lei. Evolutia descendenta a titlurilor SIF Muntenia a venit pe primul rulaj dintre SIF-uri, de 1 mil. lei, iar tranzactiile cu actiuni SIF Oltenia au insumat 0,7 mil. lei. Scaderile inregistrate de societatile financiare au tras in jos indicele BET-FI, acesta consemnand un declin fata de nivelul de referinta de miercuri de 3,7%, pana la nivelul de 32.100 de puncte.
Titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) si Transgaz Medias (TGN), au inregistrat scaderi de 2,8%, respectiv de 2,1%. Rompetrol Rafinare a scazut la 0,045 lei/actiune, iar actiunile Transgaz s-au tranzactionat la pretul de 180,1 lei/ actiune. Evolutiile negative ale companiilor energetice au redus cotatia indicelui BET-NG cu 2,7% fata de referinta.
Dupa ce in prima ora a sedintei, titlurile Impact au scazut cu 7,9%, investitorii au readus cotatiile spre nivelul de referinta, si in cadrul unor tranzactii realizate in jurul orei 15:30, pretul a urcat chiar cu 2,9%. La inchiderea zilei, actiunile au fost cotate la 0,102 lei, pret cu 2,9% mai mic fata de miercuri, iar operatiunile au cumulat de 1,36 mil. lei, prima lichiditate din piata.
Interesul de la Bucuresti s-a mutat in ultimele luni la Sibiu
Daca lichiditatea de la Bursa a fost in ultimele saptamani destul de redusa, nu acelasi lucru se poate spune si de Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu. Astfel, daca de exemplu de la inceputul saptamanii pe BVB lichiditatea s-a situat intre 11 milioane de lei si 22 de milioane de lei, la Sibiu aceasta a fost cuprinsa intre 30 de milioane de lei si 40 de milioane de lei.
"Aceasta situatie in care lichiditatea de la Sibiu este peste cea de la Bursa o intalnim de un an de zile si este normal sa fie asa. In plus, acelasi lucru se intampla si pe pietele internationale, unde lichiditatea de pe piata futures este superioara celei de pe piata spot. Investitorii romani, in special cei mai mici, prefera sa lucreze pe futures datorita efectului de levier, a posibilitatii de a vinde actiuni imprumutate. La Sibiu multi dintre investitori sunt de fapt speculatori, in special datorita faptului ca aici este mult mai simplu de speculat decat pe Bursa", spune Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
Contractele futures sunt contracte standardizate in care este specificat numarul de actiuni ce urmeaza sa fie livrat, pretul acestora si scadenta.
Pentru a putea tranzactiona la Sibiu, un investitor este obligat sa depuna o marja initiala, valoarea acesteia fiind un procent specificat din valoarea totala a contractului.
"Pe Sibex se poate profita mult mai usor decat la Bursa, deoarece poti imprumuta actiunile daca nu le detii. Acest procedeu, denumit short selling, a fost aprobat si pentru BVB, insa nu a fost introdus deocamdata", spune Ceuca.
Volatilitatea ridicata de pe Bursa a adus luni castiguri importante la Sibiu pentru cei care au luat pozitii long, adica de cumparare.
De exemplu, pentru un contract futures cu activul suport SIF Oltenia (SIF5), un investitor trebuie sa depuna o suma reprezentata de marja in valoare de 250 de lei. Contractul contine un numar de 1.000 de actiuni SIF5. In aceste conditii, un contract futures pe SIF5 cu scadenta in septembrie, cu o valoare de 1.713,8 lei la deschidere, a inchis sedinta la un nivel de 1.860 de lei, aducand un profit de circa 146 de lei. In aceleasi conditii, cu marja pe care o depunea pe Sibiu, daca cumpara actiuni SIF Oltenia la Bursa de aceiasi bani, ar fi obtinut un profit de 15,5 lei.
Daca un investitor ar fi luat o pozitie de cumparare la inceputul lunii, la un pret de 1,611 lei pentru un titlu SIF Oltenia, si ar fi inchis pozitia miercuri, la un nivel de 1,82 lei pe actiuni, atunci contractul respectiv ar fi adus un profit de 209 lei.
In acest caz, investitorul a cumparat contractul la 1.611 lei si l-a vandut la un nivel de 1.820 de lei. La Bursa, aceiasi investitie ar fi adus un castig de 37,7 lei.
Desi majoritatea tranzactiilor de la Sibiu sunt realizate de speculatori, pot exista de asemenea si investitori care doresc sa-si protejeze pachetele de actiuni detinute la Bursa.
"La ora actuala este greu sa te protejezi. Nu vad logica unui hedging la aceste cotatii, deoarece riscul ca piata sa scada in continuare este mai mic decat riscul ca aceasta sa creasca. In plus, nici arbitraj nu se poate face atat timp cat cotatiile futures sunt sub cele spot", spune Ceuca.
Fondurile de obligatiuni au crescut in opt luni cat in patru ani
Avansul inregistrat anul acesta de fondurile de obligatiuni este fara precedent, fiind alimentat pe de o parte de corectiile bursiere care au indreptat atentia investitorilor spre piata de instrumente cu venit fix, dar si de lansarile a doua produse - fondurile Zepter Obligatiuni si BT Obligatiuni.
SIRA mizeaza cu patru fonduri pe revenirea pietei
Fondul diversificat va fi restructurat intr-un fond de actiuni, care se va numi Omnitrust. Plasamentele fondului vor fi orientate spre blue-chip-uri, fiind urmarite trenduri intermediare de piata de la cateva saptamani pana la cateva luni.
duminică, 23 noiembrie 2008
Petrom a tinut capul de afis la inceput de an
proiect prin care compania sa renunte la o parte din active si sa fie implicata intr-un mare scandal de utilizare a unor cecuri false. Retrospectiv, pare ca nimic nu este intamplator. Dar apele sunt inca tulburi, asa ca este greu de spus care sunt semnificatiile acestor evenimente.
5 februarie - La inceputul lunii, a cazut vestea, neasteptata, a demisiei lui Ion Popa. Oficial, Ion Popa si-a dat demisia din motive de sanatate. Noul sau post este de cel de de consilier pe probleme petroliere al primului ministru Adrian Nastase. In locul sau a fost numit Gheorghe Constantinescu, pana la acea data director al sucursalei Petrobrazi Ploiesti.
Pe bursa, demisia lui Popa a provocat o scadere cu 5% a actiunilor SNP in ziua anuntului.
9 februarie - Consiliul de Administratie al SNP Petrom aproba propunerea facuta de grupul Tender de a prelua creante ale companiei petroliere de 1.500 mld.lei (circa 50 mil.$) asupra rafinariei RAFO Onesti, detinuta de omul de afaceri Corneliu Iacubov.
Potrivit oficialilor grupului, Tender urmeaza sa achite catre Petrom valoarea creantei la termenele stabilite, existand posibilitatea ca obligatia sa fie stinsa prin servicii prestate pentru Petrom de firme din grupul Tender, Prospectiuni SA, Fitpol SA si Atlas GIP SA.
12 februarie - apare ideea "colosului" petrochimic.
Ministrul industriilor si resurselor, Dan Ioan Popescu, anunta ca se intentioneaza crearea unui grup petrochimic, care sa reuneasca diviziile petrochimice ale Arpechim Pitesti (una din rafinariile Petrom) si Petromidia Navodari (apartinand grupului privat Rompetrol) cu Oltchim Ramnicu - Valcea.
Noul colos petrochimic ar putea avea o cifra de afaceri de peste 700 de mil.$ si necesita investitii de sute de milioane de dolari. Problema este ca in proiect sunt cuprinse divizii ale unei societati aflate in curs de privatizare (Arpechim, sucursala a Petrom), ale unei companii deja privatizate (Petromidia, detinuta de grupul petrolier privat Rompetrol) si a unei societati de stat cu datori de circa 300 mil.$, Oltchim Ramnicu Valcea.
20 februarie - Cazul "Medintu" apare la Petrom Arad
Apar dezvaluiri in presa despre afacerea cecurilor emise fara acoperire de sucursala din Arad a Petrom si folosite pentru obtinerea unor credite de 250 mld.lei (7,5 mil.$), contractate de catre firma lui Gheorghe Medintu. Acesta, in prezent arestat, trebuia sa livreze motorina catre Petrom in contul cecurilor, lucru care nu s-a intamplat. Sase banci au initiat demersuri pentru a-si recupera banii. De la inceputul scandalului, pe bursa s-au topit 150 mil.$, in conditiile in care Petrom anunta ca se face o ancheta la Arad si ca va gasi o solutie impreuna cu bancile implicate.
3-5 martie - Lupta pentru privatizarea Petrom se incinge. In lupta pentru Petrom par sa contureze si primele grupuri de interese din Romania . In jurul companiei petroliere se invart interesele mai multor oameni de afaceri romani precum Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, Dan Voiculescu (care detine grupul industrial Grivco), Ovidiu Tender (patronul grupului Tender), Corneliu Iacubov (care detine Rafo Onesti) sau grupuri petroliere precum OMV (Austria), Lukoil (Rusia) sau chiar puternice grupuri americane.
In acest moment, privatizarea Petrom este in faza elaborarii de catre consultant a unei analize diagnostic a societatii, evaluarii acesteia si propunerii unie strategii de privatizare. Consultantul desemnat pentru privatizare este consortiul format din bancile de investitii Credit Suisse First Boston si ING Barings. Termenul pentru trecerea in proprietate privata a societatii este fixat pentru 31 decembrie 2003.
Investitiile in sectorul IT cresc. Deocamdata!
vineri, 19 septembrie 2008
Mircea Lucescu - decorat de Presedintele Ucrainei
Foto: Associated Press
In pofida faptului ca Sahtior Donetsk a ratat recent calificarea in primavara europeana, Mircea Lucescu ramane unul dintre cei mai apreciati tehnicieni ai continentului, romanul fiind decorat de Presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, cu "Ordinul de Merit".
In cadrul unei festivitati ocazionate de schimbarea emblemei clubului din Donetsk, Lucescu a fost recompensat pentru performantele reusite de-a lungul timpului pe banca lui Sahtior. In cei trei ani si jumatate petrecuti, pana acum, la Donetsk, antrenorul roman se poate mandri cu doua titluri nationale, cu o Cupa si o Supercupa a Ucrainei, precum si cu trei calificari consecutive in primavara europeana a cupei UEFA, 2005, 2006, 2007. De asemenea, Mircea Lucescu si-a dus echipa de doua ori in grupele UEFA Champions League, Sahtior nereusind insa sa treaca de aceasta faza a competitiei.
duminică, 8 iunie 2008
Anaheim Ducks - Vancouver Canucks
miercuri, 4 iunie 2008
Metallurg Novokuzneck- SKA St.
Metallurg Novokuzneck- SKA St.
Tampa Bay Lightning - Florida
Anaheim Ducks - Boston Bruins
Liberec-Pardubice
Innsbruck
Basel-Rapperswil
Skalica-Trencin
Fribourg-Basel
New York Rangers - Washington
Alba Volan-Olimpia Ljubljana
Stavanger-Valerenga
Frisk - Lillehammer
Kladno-Slavia Praga
Usti Nad Labem - Pardubice
Rodovre v Frederikshavn
Buffalo Sabres - Washington Capitals
Linkopings vs Djurgarden
Frölunda Indians - Färjestads BK
Lulea HF - Mora IK
Lulea-Mora
Linkpinks-Djugardens
Linkopings HC vs. Djurgardens IF(-1.5)
Buffalo(-0,5) - Toronto
UFA-Magnitogorsk
C.S.K.A Moscow-Dinamo.Moscow
Lada-Tr.Chelyabinsk
vineri, 4 aprilie 2008
marți, 4 martie 2008
Pariuri Gratis
Bine ai venit pe situl nostru, locul unde vei afla totul despre pariuri online, agentii de pariuri sportive, poker, jocuri de casino, table, bingo, totpot, supertoto, moneybookers, bonusuri, carduri si multe alte informatii care ar trebui sa le detina orce jucator sau pur si simplu orice parior care vrea sa faca bani din acest hobby.
De asemenea va punem la dispozitie un serviciu de livescore (rezultate live din fotbal, tenis, baschet, handbal, hochei) si statistici sportive cu clasamente la zi pentru o gama variata de sporturi si competitii, atat din tara cat si din strainatate.
Puteti sa va inspirati din alegerile tipsterilor nostrii profesionisti atunci cand luati decizia importanta de a plasa un pariu, printr-un simplu click la sectiunea Biletul Zilei.
duminică, 24 februarie 2008
FC Zwolle - Maastricht
sâmbătă, 16 februarie 2008
ARENA MILENIULUI
In încercarea de a drege busuiocul, oficialii visinii, în frunte cu directorul general Constantin Zotta, au organizat ad-hoc o conferinta de presa în care a fost prezentat planul de bataie pentru un nou stadion, Giulesti, cu 30.000 de locuri si cu o finantare-record de 45 de milioane de euro! Conducerea rapidista a precizat ca este pentru demolarea actualei arene, pe care nu se pot disputa meciuri de Liga Campionilor si Cupa UEFA, si pentru construirea din temelii a unui nou stadion. Proiectul de modernizare a arenei s-a lovit însa de refuzul Ministerului Transportului, care a precizat ca doreste doar consolidarea Giulestiului, nu si demolarea lui. “Am dorit sa obtinem concesionarea stadionului pentru a putea demara un proiect amplu de modernizare. Am obtinut deja sursele de finantare pentru acest proiect, însa, din pacate, Ministerul Transporturilor, prin intermediul Clubului Sportiv Rapid, a trimis deocamdata doar o scrisoare prin care ne propune prelungirea actualului contract de închiriere si ne obliga sa investim 3 milioane de euro în consolidarea actualului stadion. Nu am considerat oportuna aceasta propunere”, a declarat directorul general al visiniilor, Constantin Zotta.
Pe baza relatiei bune dintre Millennium Bank si Rapid nu este exclus ca finantarea pentru noul stadion sa vina din aceasta directie. In urma cu o luna, Millennium Bank a încheiat un parteneriat de sponsorizare cu Rapid pentru sezonul 2007/2008. Astfel, din retur, în meciurile din Liga I si Cupa României, sigla bancii amintite va aparea pe tricourile jucatorilor giulesteni. “Aceasta informatie nu este conforma cu realitatea”, s-au rezumat sa spuna reprezentantii Millennium Bank.
ARUNCA MANUSA!
Sosit în vara, nigerianul Ogbonna a jucat doar zece minute la CFR, fiind scos pe tusa de o leziune la ligamentele încrucisate de la piciorul drept. Din octombrie, Ibe Zito îsi petrece zilele la clinica Isokinetic de la Bologna.
Achizitionat în vara din postura de jucator liber de la Hapoel Tel Aviv, nigerianul Ibe Zito Ogbonna nu s-a putut bucura prea mult de tricoul CFR-ului. Antrenamentul din 9 august l-a pus pe bara pe “Tyson”, nigerianul accidentându-se la ligamentele meniscului drept. S-a operat, iar din octombrie îsi duce traiul la Isokinetic, celebra clinica de la Bologna. “Sunt satul pâna peste cap de stat doar la recuperare. Acum alerg, sunt bine, dar deja nu mai rezist. Sunt de atâta vreme departe de fotbal, încât ma mir ca mai pot sta pe margine”, povesteste nigerianul CFR-ului. N-a mai vorbit din decembrie cu Ioan Andone, dar stie ca acum nu poate conta pe un loc în lotul clujenilor, mai ales ca nu a facut pregatirea de iarna cu echipa. “Vin la sfârsitul lunii acasa pentru a ma alatura colegilor la antrenamente, dar va mai dura pâna voi putea sa joc. Totusi, Fabbiani sa nu stea linistit! Voi trage tare si îi voi sufla locul în prima echipa”, ameninta, mai în gluma, mai în serios, nigerianul. ”Altfel, sunt foarte mândru de colegii mei, de ce au facut pâna acum. Ma bucur ca au terminat turneul pe prima pozitie a clasamentului, dar ce e mai important e ca au aratat ca au forta de a câstiga acest campionat. Uite ca proiectul care m-a adus si pe mine la Cluj este viabil”, a mai spus, încrezator, Ogbonna.
E plin de români pe aici. Unora nu le stiu numele. Cu Zicu vorbeam mai des, dar el s-a întors deja.
Ibe Zito Ogbonna, jucator CFR Cluj
vineri, 15 februarie 2008
MARINCAU A SEMNAT CU UTA
aradenii au probleme cu o serie de jucatori, de care vor sa se desparta. Cosmin Văsâie, Adrian Drida, Boban Stojanovici şi Ivan Djokovici solicită achitarea banilor până la încheierea contractelor pentru a pleca, ei depunand memorii in acest sens.
INCA O COLONIE IN PRIMA LIGA
Dupa CFR Cluj si Pandurii Târgu Jiu, gruparea din Arad si-a format o colonie portugheza, alaturi de Edson si Simao sosind recent Oliveira si Amoreirinha.
De altfel, ultimii doi, care ieri dupa-amiaza s-au antrenat în premiera la Arad, au sosit chiar de la CFR Cluj, grupare care i-a împrumutat pâna la finalul sezonului "Batrânei Doamne". "Oliveira este un jucator foarte bun, care stie fotbal, dar nu este pregatit fizic suta la suta. Amoreirinha este un alt fotbalist cu mari calitati, abia ne-am cunoscut, dar l-am studiat si sunt sigur ca ne va ajuta", a declarat Marin Barbu despre cei patru portughezi ai "Batrânei Doamne". "Sunt sigur ca vor face treaba buna la Arad si nu doar eu, ci toti jucatorii. Daca citim lotul, totul este în regula. Avem fotbalisti de valoare, tot ce ramâne de facut, dar si ce este mai greu, e sa-i legam, sa-i facem sa compuna o echipa", a declarat Nicolae Bara, patronul clubului aradean.
Inevitabil, lusitanii au format deja un grup în vestiar, pe terenul de antrenament, dar si în afara lui, Edson si Simao fiind deocamdata însotitorii prin Arad ai lui Oliveira si Amoreirinha, fotbalistii transferati de la CFR Cluj.
luni, 11 februarie 2008
Dumitru Dragomir - " Nu ma ocup de educatie "
Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a declarat în emisiunea Special de la Sport.ro, că instituţia pe care o conduce nu poate lua masuri împotriva conducatorilor de club care se lanseaza in atacuri la persoana, deoarece comisiile abilitate nu se mai afla in subordinea acesteia. "Nu ma amuza ce aud. Nu-mi vine sa cred. Fiecare cum isi asterne asa doarme. Si de mine daca se leaga cineva raspund foarte acid, dar mă feresc să jignesc. Daca te legi de oameni asa, exista avocati, eu nu stiu exact cum se procedeaza. Daca reclama cei de la Cluj, poate interveni Comisia. Dar, Gigi se leaga de imbracaminte, de comunism, de alte tampenii, nu de fotbal. Nu cred ca este frumos sa ne legam unii de altii. Eu nu am pregatirea necesara sa fac educatie cu niste miliardari. Toate cuvintele suparatoare ale unui conducator sunt egale cu cele ale unui suporter. Pana o sa iesim in Europa, atmosfera va fi destul de tensionata. Miza este destul de mare, avand in vedere cele 14 milioane pe care le asigura primul loc. Eu pot doar sa il incurajez pe domnul Muresan, pentru ca Liga si presedintele Ligii au mainile legate", a spus Dragomir.
miercuri, 6 februarie 2008
Astra pariuri Sportive
Desi va efectua cantonamentul de pregatire din Cipru, zilele lui Ionut Stancu (foto) în Giulesti par a fi numarate.
Mai mult accidentat în turul de campionat, fotbalistul nu a mai dat randament dupa ce s-a refacut. Folosit sporadic în cantonamentul din Portugalia, pe ambele flancuri ale defensivei, fundasul ar putea sa aiba aceeasi soarta ca si Mugurel Buga. Tehnicianul Mircea Rednic urmeaza sa ia o decizie în privinta lui Stancu dupa stagiul de pregatire din Cipru, totul depinzând de modul în care jucatorul se va comporta la sedintele de pregatire, dar si în meciurile amicale.
Ionut Stancu are însa o alta parere: "Eu am semnat de curând cu Rapid pe trei ani. Nu cred ca cineva care te pune sa semnezi un altfel de contract vine dupa câteva saptamâni sa te dea afara. Eu o sa ma antrenez în continuare, nu am fost informat despre o eventuala plecare a mea. Dimpotriva conducerea a zis ca nu se pune problema sa se renunte la mine".
marți, 5 februarie 2008
ASTRA PARIURI SPORTIVE
"E un fotbalist talentat care promite. Vreau sa mai aduc jucatori de la Dinamo II si ma gandesc la Georgian Paun, Ze Diabate sau Andrei Nitu" a declarat "Tantarul" pentru site-ul oficial al clubului
luni, 4 februarie 2008
Astra pariuri Sportive
La finalul meciului, antrenorul Farului, Ion Marin, s-a declarat multumit de jocul echipei sale. “Am demonstrate în acest meci ca suntem în stare sa ne luptam de la egal la egal cu o echipa puternica. Ma bucura sI faptul ca deja începe sa se cristalizeze un lot de 14-15 jucatori, care completat si cu revenirile celor accidentati, ne va permite sa avem o echipa de baza competitiva”, a declarat Sapaliga.
Farul: Curcă - Băcilă, Barbu, Şchiopu, Farmache - Gerlem, Pătraşcu (Ben Teekloh '55), Voiculeţ (L. Mihai II '87), Nanu (M. Nae '62) - Chico (D. Gheară '87), Gosici.
Urmatorul meci pe care constantenii îl vor disputa va fi pe miercuri, la ora 15:00, în compania echipei Alania Vladikavkaz.
sâmbătă, 2 februarie 2008
DESPOTOVIC, CHEMAT LA NATIONALA SERBIEI
APRECIERE Ranko Despotovic (foto), proaspata achizitie a Rapidului, a fost convocat de selectionerului Miroslav Djukic pentru partida pe care nationala Serbiei o va disputa pe 6 februarie în compania reprezentativei Macedoniei. Atacantul nu se va mai întoarce cu lotul visiniu în România, ci va pleca direct în Serbia, urmând ca pe 4 februarie sa fie prezent la reunirea primei reprezentative. Despotovic li se va alatura visiniilor în cantonamentul din Cipru, pe 7 februarie.
REDNIC: "MAFTEI VA RAMANE IN CONTINUARE CAPITAN"
Antrenorul Rapidului, Mircea Rednic, a declarat pentru site-ul oficial al clubului, ca la echipa va ramane in continuare capitan Vasile Maftei, chiar daca Daniel Pancu a purtat in ultimul amical, cu Naval, banderola. "În primul rând, Vasile Maftei nu este nici pe departe un jucător depăşit, eu îl consider un om de bază al echipei şi unul dintre cei mai buni fundaşi centrali din România. El nu este nicidecum «ultimul libero», ci este un fundaş central dreapta care s-a adaptat foarte bine poziţiei pe care joacă. Am tot respectul pentru Pancu, dar nu s-a pus problema ca Maftei să nu fie în continuare căpitanul echipei. Cât timp va fi pe teren, Maftei va fi în continuare căpitan. De altfel, la meciul cu Naval, Pancu a vrut să îi cedeze banderola, iar Maftei a refuzat-o, probabil tot din respect pentru coechipierul lui", a precizat Rednic.
PANCU, NOUL CAPITAN
SCHIMB Dupa patru ani, Vasile Maftei a pierdut banderola, iar "Pancone" va fi liderul din teren al echipei în retur. Dupa ce si-a reprimit tricoul cu numarul 19, purtat în turul de campionat de Vladimir Bozovic, Daniel Pancu (foto) va purta pe brat si banderola de capitan al Rapidului. Profitând de faptul ca Vasile Maftei a fost doar rezerva în meciul de ieri, cu Naval, Pancu a fost desemnat capitanul formatiei giulestene. Mijlocasul a evoluat 90 de minute, iar atitudinea si determinarea pe care le-a aratat în joc l-au facut pe tehnicianul Mircea Rednic sa-i acorde fotbalistului definitiv banderola. Surse din cadrul clubului giulestean sustin ca aceasta decizie a "Puriului" nu i-a picat prea bine lui Maftei, mai ales ca fundasul a fost timp de patru ani liderul din teren al "feroviarilor". "Am mai fost capitan la Rapid, dar nu în mandatul precedent, când antrena Razvan Lucescu, ci când pe banca tehnica se afla Viorel Hizo. Nu stiu daca banderola ramâne la mine, asta decide doar Mircea Rednic", a declarat, la sfârsitul partidei cu Naval, Daniel Pancu. Mijlocasul a adaugat: "Oricum nu joaca banderola si nici tricoul cu numarul 19, ci fotbalistul. Ma simt foarte bine din punct de vedere fizic si veti avea o mare surpriza în acest retur de campionat în ceea ce priveste evolutia mea".