sâmbătă, 21 februarie 2009

Mafia de la Iasi pune sef la Justitie

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat, ieri, componenta guvernului PNL-UDMR. Printre noii ministri se numara mai multi liberali legati ombilical de Dinu Patriciu, dar si unii cu serioase probleme de imagine.

Cea mai brutala schimbare a intervenit la Ministerul Justitiei, unde in locul independentei Monica Macovei (propusa de PD) a fost numit liberalul Tudor Chiuariu, sustinut de „Grupul de la Iasi”.

Posibilul nou ministru al justitiei a fost aruncat pe scena politica de controversatul deputat Relu Fenechiu, seful PNL Iasi. Numele acestuia este asociat cu multe afaceri dubioase - printre care si cateva tunuri imobiliare -, derulate in Moldova si mai ales in Iasi. Printre acestea, dosarul „Spaga la hectar”, in care a fost arestat fostul prefect liberal Radu Prisacariu, omul lui Fenechiu.

> PD a reactionat dur dupa ce ministrii sai au fost dati afara din guvern. Ei l-au catalogat pe Tariceanu drept „premierul impostor al unui guvern ilegitim”.

> Presedintele Basescu a aratat ca guvernul detine doar 22a din mandate in parlament, astfel ca „nu respecta vointa electoratului”.

> Noul guvern va fi investit astazi de parlament, unde PSD va pune umarul cu cele 33 de procente ale sale.

Propus pentru fotoliul de ministru al justitiei, liberalul iesean Tudor Chiuariu este la a doua nominalizare-surpriza din cariera sa. Inainte de alegerile din 2004, numele lui era necunoscut in viata
politica. Doar initiatii partidului stiau ca tanarul avocat a reprezentat, timp
de patru ani, interesele firmei Fene Grup, a deputatului Relu Fenechiu.

Tudor Chiuariu se numara printre tinerii crescuti in pepiniera liderului PNL Iasi. Inscris in partid inca din anii facultatii, el a intrat in avocatura imediat dupa absolvire. „E impropriu spus ca a fost angajatul meu. A fost o colaborare cu el prin intermediul cabinetului lui si vreau sa spun ca sunt foarte multumit de el. Nu mi-a pierdut niciun proces. In plus
, a reprezentat si partidul la fel de bine in diverse litigii”, a comentat Fenechiu.

In 2005, Chiuariu a fost propulsat in cancelaria primului-ministru, dupa care a devenit seful Departamentului de Lupta Antifrauda. La inceputul acestui an, el si-a prezentat raportul de activitate, dupa care a fost invitat sa vorbeasca in fata Consiliului de Ministri al Uniunii Europene. Cu aceasta ocazie, oficialul roman a subliniat
importanta dezvaluirilor presei in activitatea institutiei pe care o conduce.

Partinitor

Chiuariu a uitat insa un caz care a tinut mult timp prima pagina a ziarelor iesene. In momentul numirii ca sef la DLAF, el a organizat o conferinta de presa in care a afirmat ca „la Iasi nu exista fraude cu bani europeni”.

Fostul avocat al lui Fenechiu a omis atunci sa aminteasca dosarul Magdei Tepoi, trimisa in judecata pentru deturnarea a 200.000 de euro din fonduri PHARE. Amnezia lui Chiuariu ar putea fi explicata prin faptul ca inculpata ii era colega de partid. Si mai interesant este ca, potrivit procurorilor anticoruptie, o parte din bani ar fi ajuns in conturile partidului din care face parte si Chiuariu.

Acuzat de controale politice

Presa ieseana a mai mentionat numele lui Chiuariu si in legatura cu intimidarea unui primar PD din comuna Voinesti. Neculai Mocanu, fost membru al PSD, a lasat sa se inteleaga faptul ca ar fi fost supus la presiuni dupa ce a refuzat sa se inscrie in PNL.

Astfel, el ar fi fost controlat succesiv atat de inspectori ai Directiei de Finante Iasi, condusa de un alt apropiat al deputatului liberal Relu Fenechiu, cat si de inspectori din cadrul cancelariei primului-ministru, coordonati de tanarul Tudor Chiuariu. Acesta a negat insa chiar si faptul ca l-ar cunoaste pe primarul din Voinesti.

Salt

Cristian Adomnitei, de la mall la Educatie

Nominalizarea tanarului deputat liberal Cristian Adomnitei pentru postul de ministru al educatiei este o surpriza totala, avand in vedere lipsa acestuia de experienta din domeniu. De profesie inginer constructor, actualul lider al Tineretului National Liberal a lucrat ca sef de santier la doua firme private si ca sef de „district cladiri” la CFR SA.

De altfel, unul dintre episoadele controversate din biografia sa este legat de perioada in care a fost angajat al Iulius Group. Intre 1999 si 2000, desi abia terminase facultatea, Adomnitei a coordonat constructia primului mall din Iasi al Iulius Group. Interesant este ca, intre 1997 si 1999, el facuse parte din Senatul Universitatii Tehnice, care a pus la dispozitie terenul pentru aceasta investitie.

Adomnitei a mai fost implicat si in alte scandaluri legate de Iulius Group. A fost acuzat de omul de afaceri Arpad Paszkany ca ar fi intermediat relatia dintre patronul firmei, Iulian Dascalu, si presedintele Consiliului Judetean Cluj, liberalul Marius Nicoara.
Numele lui Adomnitei a mai fost pomenit si in dosarul in care fostul prefect de Iasi, alaturi de alti doi liberali, sunt acuzati de fapte de coruptie. (Cezar Padurariu)

Teodor Melescanu

Teodor Melescanu a lucrat de la inceputul carierei sale pe „externe”, in diplomatia ceausista. Intre 1967 si 1970 a fost la studii la Geneva, „platforma” internationala a spionajului din timpul Razboiului Rece. In 1991, Melescanu a fost promovat ca secretar de stat la Ministerul de Externe, iar din 1992 si pana in 1996 a fost ministru de externe.

Melescanu a trecut prin trei partide: PDSR, PNL si ApR (Alianta pentru Romania), ultimul fiind fondat de el. Ulterior a revenit in randurile PNL. Doi fosti spioni „defectati” la americani, Liviu Turcu si Mircea Raceanu, au lasat sa se inteleaga faptul ca Melescanu este ofiter acoperit al Serviciului de Informatii Externe.

Liviu Turcu a trimis CNSAS o lista cu 11 nume mari ale politicii romanesti, sugerand ca unii sunt activi si acum: „Cei care, dintr-un motiv sau altul, au continuat colaborarea cu noile servicii (n.r. - de informatii) si deci vor apela la legea in vigoare cu privire la nedeconspirarea bazei curente de lucru (...)”.

Decebal Traian Remes

Baimareanul Decebal Traian Remes a fost ministru de finante intre anii 1998 si 2000, in guvernarea CDR. De profesie contabil, Remes a devenit membru al Partidului National Liberal in 1991. In 2004, a trecut in partidul lui Dan Voiculescu.

Doi ani mai tarziu a fost reprimit de PNL. Liberalul Remes a fost unul dintre protectorii producatorilor de alcool din Transilvania, unii dintre ei implicati in acte de evaziune fiscala cu prejudicii uriase. Noul ministru a fost contabilul-sef al uneia dintre companiile lui Calin Mircea Patrusca, acuzat in perioada 1995-1998 de comiterea unei evaziuni fiscale
de peste 1,4 miliarde lei.

Un raport secret trimis lui Remes, in 1999, de generalul de politie Nicolae Berechet, incrimina direct firmele lui Patrusca si, indirect, Directia Judeteana de Finante Publice Maramures care a tolerat „activitati economice” cu alcool care adusesera un prejudiciu bugetului de stat de 30 de miliarde de lei (la nivelul anului 1997).

Cristian David

Cristian David este mai cunoscut opiniei publice pentru mariajul cu designerul Vanda Vlasov decat pentru orice realizare profesionala sau politica. Este membru al PNL din 1990, cand s-a inscris in organizatia de tineret a partidului. Intre 1997-1998, David a fost consilierul ministrului tineretului si sportului, pe vremea cand institutia era condusa de Crin Antonescu.

De altfel, este stiut ca-i e fidel vicepresedintelui liberal, dar si un apropiat al premierului Calin Popescu-Tariceanu. Din 1997 pana in 2004, David a fost director al Departamentului de Relatii Externe al PNL. In 2004 a intrat in parlament ca senator de Vaslui, ulterior fiind numit ministru delegat cu controlul implementarii programelor cu finantare internationala si a acquis-ului comunitar.

David nu este numele pe care l-a purtat de la nastere fostul ministru al controlului. Acesta se chema Cristian Troaca, insa de mai multi ani si l-a schimbat in David. In presa a aparut informatia ca acesta ar fi fiul fostului general de securitate Troaca.

Zsolt Nagy

Actualul si posibil viitorul ministru al comunicatiilor, Zsolt Nagy, este singurul membru al executivului impotriva caruia a fost declansata procedura de punere sub acuzare. Infractiunile de care s-ar face vinovat Nagy, conform cererii prin care se solicita avizul pentru inceperea urmaririi penale, sunt deosebit de grave: tradare si aderare la un grup de crima organizata. „Schumacher”, asa cum era el denumit de ceilalti invinuiti in dosarul „Privatizari tradate”, este acuzat, alaturi de fostul ministru al economiei, Codrut Seres, ca a sprijinit reteaua de spionaj coordonata de bulgarul Stamen Stantchev.

Conform cererii de arestare preventiva a membrilor retelei, trimisa de procurori instantei de judecata, Nagy s-a oferit sa-l ajute pe Stantchev sa treaca prin guvern „Ordonanta Petrom”, in formula dorita de Liviu Luca.

Basescu, prizonier la Cotroceni

Prestaţia miniştrilor PNL, decisivă pentru scorul partidului la viitoarele alegeri Decizia PNL de a forma un guvern bicolor cu UDMR schimbă radical întreg peisajul politic şi raporturile de forţe dintre principalii competitori pentru putere. Mare maestru al crizelor, jucătorul Traian Băsescu a reuşit prin manevrele sale
să obţină în final scoaterea propriului partid din guvern. Ceea ce părea de neimaginat cu câteva luni în urmă s-a făcut în câteva zile. O majoritate antiprezidenţială îşi impune propriul Cabinet, iar în acest proces preşedintele României nu are nimic de spus. Prestaţia miniştrilor PNL, decisivă pentru scorul partidului la viitoarele alegeri

Decizia PNL de a forma un guvern bicolor cu UDMR schimbă radical întreg peisajul politic şi raporturile de forţe dintre principalii competitori pentru putere. Mare maestru al crizelor, jucătorul Traian Băsescu a reuşit prin manevrele sale să obţină în final scoaterea propriului partid din guvern. Ceea ce părea de neimaginat cu câteva luni în urmă s-a făcut în câteva zile.

O majoritate antiprezidenţială îşi impune propriul Cabinet, iar în acest proces preşedintele României nu are nimic de spus. Este pentru prima dată în istoria de după `89 când şeful statului este exclus din jocul formării Executivului. În practică s-a ajuns la acţiuni similare unei republici parlamentare în care preşedintele ia notă de ceea ce hotărăşte corpul legislativ fără a avea pârghii reale de intervenţie. După doi ani din mandat, Traian Băsescu se găseşte izolat la Cotroceni, iar PD - în opoziţie. Premierul Tăriceanu a mizat totul pe o carte. Învestirea noului său guvern depinde de voturile PSD, dar pentru prestaţia Cabinetului vor răspunde direct în faţa electoratului primul-ministru şi PNL.

Noul guvern

Prim-ministru – Călin Popescu Tăriceanu
Ministru de stat (vicepremier) – Marko Bela
Ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul – Mihai Voicu
Ministrul Afacerilor Externe – Adrian Cioroianu
Ministrul Economiei şi Finanţelor – Varujan Vosganian
Ministrul Justiţiei – Tudor Chiuariu
Ministrul Internelor şi Reformei Administrative – Cristian David
Ministrul Apărării – Teodor Meleşcanu
Ministrul Transporturilor – Ludovic Orban
Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului – Cristian Adomniţei
Ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse – Paul Păcuraru
Ministrul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii liberale – Ovidiu Silaghi
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Decebal Traian Remeş
Ministrul Sănătăţii – Eugen Nicolăescu
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor – Laszlo Borbely
Ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile – Attila Korodi
Ministrul Culturii şi Cultelor – Adrian Iorgulescu
Ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei – Zsolt Nagy

CULISE

Orban şi Nicolai, nemulţumiţi

Formula propusă de Călin Popescu Tăriceanu pentru viitorul Cabinet i-a nemulţumit pe unii membri ai conducerii liberale. Potrivit unor surse din PNL, vicepreşedintele Ludovic Orban – nominalizat pentru Ministerul Transporturilor – a votat, în şedinţa Biroului
Politic Central de ieri, împotriva schemei respective, Norica Nicolai, Marian Petrache şi Dan Radu Ruşanu s-au abţinut, iar Crin Antonescu a refuzat să participe la întrunire. Orban ar fi nemulţumit de faptul că a pierdut portofoliul Internelor în detrimentul lui Cristian David, un apropiat al premierului, în timp ce Nicolai ar fi protestat astfel pentru că nu a obţinut Ministerul Apărării, atribuit lui Teodor Meleşcanu. Sursele citate au precizat că viceprimarul Capitalei i-a reproşat premierului că formula noului guvern este una slabă.

Fenechiu „are" trei miniştri

Nu mai puţin de trei dintre viitorii membri ai guvernului – Tudor Chiuariu (Justiţie), Cristian David (Interne) şi Cristian Adomniţei (Educaţie) – sunt apropiaţi ai deputatului de Iaşi Relu Fenechiu, un influent om de afaceri din zonă. Chiuariu a lucrat ca avocat pentru firmele lui Fenechiu şi, potrivit unor surse liberale, a „prins" postul de şef al Departamentului de Luptă Antifraudă al guvernului, datorită lobby-ului deputatului ieşean. David face parte şi el din cercul de intimi
ai parlamentarului, acesta fiind acuzat de presa din Iaşi că a dispus, la cererea lui Fenechiu şi a fostului prefect, Radu Prisăcaru, controale guvernamentale la Primăria şi la Consiliul Judeţean Iaşi. Despre David s-a mai spus că nu a luat niciun fel de măsură într-un caz în care era implicat socrul său, Mihail Vlasov, caz unde exista suspiciunea de deturnare a unor fonduri europene în valoare de 211.000 euro

Variantă pentru reîntoarcerea la formula PNL-PD-UDMR

Liberalii sunt de părere că, în cazul unui vot negativ în parlament asupra Cabinetului restructurat, premierul Călin Popescu Tăriceanu va rămâne în funcţie în fruntea vechiului guvern PNL-PD-UDMR. Liderii PNL se bazează pe prevederile articolului 85 din Constituţie referitoare la remanierea guvernamentală, coroborate cu cele din legea privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României, şi susţin că respingerea noii formule nu echivalează cu demiterea premierului.

În opinia liderilor PNL, în caz de remaniere, votul din Legislativ nu este echivalent cu votul de încredere necesar în cazul restructurării.

Majoritate confortabilă pentru Cabinetul II

Noul Cabinet guvernamental restructurat va beneficia în parlament de o majoritate confortabilă de peste 100 de voturi, asigurată de parlamentarii PNL şi UDMR, susţinută tacit de reprezentanţii minorităţilor şi consfinţită de masa
celor 151 de deputaţi şi senatori social-democraţi. Democraţii, imitaţi de partenerii din PLD, au anunţat că vor boicota şedinţa de învestire a noului Guvern, în timp ce conservatorii şi peremiştii, neintraţi în cărţile jocului de putere, au ales să voteze împotriva unui Executiv din care face parte şi UDMR. Opţiunile celor 18 parlamentari independenţi vor conta, de asemenea, prea puţin în această ecuaţie politică.

EVZ in Estul Salbatic

Siberia, "iadul" deportatilor, al dezradacinatilor si ingratilor regimurilor din istorie, are in anii 2000 si o altfel de poveste. Astazi: Irkutsk, locul unde se intalnesc simbolurile Europei si ale Asiei.



Siberia, tinutul deportatilor, al dezradacinatilor, ingratilor regimurilor si oropsitilor sortii, „fascineaza” prin anvergura inumana a tragediilor carora le-a fost gazda. Frigul care secera carnea, taigaua pustie, zapada nesfarsita, vantul taios si gheata aproape vesnica modeleaza aspru locul, omul, obiceiurile.

In anii 2000, lagarul si deportarea s-au topit complice intr-un amestec de amintiri suprimate si tabuuri. Aici, Asia si Europa se ciocnesc ca doi buldogi singuri pe lume. Rezulta doua sfere de influenta si o Rusie locuita deopotriva de asiatici si europeni. In sudul extrem al federatiei, amestecul bate recorduri.

La Irkutsk, oras cu aproape 600.000 de locuitori, simptomele cosmopolitismului euroasiatic slefuiesc zi si noapte un mod de viata
cu totul altfel. Tot aici isi ispaseste pedeapsa de noua ani inchisoare si unul dintre cei mai mari dusmani ai lui Vladimir Putin, oligarhul Mihail Hodorkovski, candva cel mai bogat rus.

„Check-in” la avionul de Irkutsk

Cale lunga pana la Irkutsk. Greul calatoriei incepe abia la Moscova, chiar de la primii pasi, facuti la cozile din terminalul pentru plecari interne al aeroportului din capitala rusa. Filtrele antitero si functionarii de ghiseu fac deja „botezul”.

Desi e imbarcarea la avion, atmosfera e de gara. Ca o stafie ce se prelinge prin ceata fumului de tigara, pasagerul rus este in genere incruntat, iar functionarele de varsta a doua privesc poporul prea de sus ca sa zambeasca. Degetele lor, cu unghii colorate ca in clasa a XII-a, „mangaie” pasaportul cu forta bruta cu care minerul sparge muntii de carbune.

Pe pista asteapta insa Tupolevul, avion-stindard al stiintei si tehnicii sovietice. Urmeaza un zbor lung, de sase ore. Sunt 5.000 de kilometri de la Moscova la Irkutsk si cinci ore diferenta de fus orar. De fapt, la destinatie e granita cu Mongolia.

„Canicula” la -9 grade C

Iarna e la ea acasa. In zori, frigul strange ca o menghina, desi un termometru amplasat in intersectie arata ca zilele acestea bantuie „canicula”. Indica -9 grade Celsius, dar vantul aspru face jocurile. Orasul luminat „se misca” in ritmul autobuzelor greoaie care-i culeg pe navetistii zgribuliti din statii. Din taxiul lui Dimitri, cu volan pe partea dreapta, totul trece insa in viteza.

Intre noi, limba e o bariera mai mare ca distanta. „- Nice Toyota. - Da” (frumoasa Toyota - n.r.) e tot dialogul. La Irkutsk ai o problema: „niet” engleza, „niet” franceza, „niet” alta limba de universala circulatie. Altfel, comunicarea prin semne e solutia cea mai demna si mai eficienta si pe strada, si la magazin, si in barurile mai cochete si, mai ales, la hotel.

Ca orice meserias care se respecta, Dimitri stie insa sa-si ceara pretul. Pentru cursa aeroport-hotel vrea 10 dolari, de trei ori mai scump decat tariful normal. Si asta e doar „spaga”, transferul fusese platit inca de la Bucuresti.

Om bogat, om sarac

„Daca vrei taxi, poti face cu mana. Oricine te poate duce unde vrei”, imi spune Olga, intr-o engleza prea britanica pentru coltul de Siberie in care a incremenit Irkutsk-ul. Tanara, studenta la limbi straine, e o adevarata „rara avis” la capitolul comunicare. Aparentele sunt insa salvate de un sarm aparte al orasului, care ziua freamata ca un viespar urias. Ii dau viata multimile de siluete incotosmanite in hainele grele de blana si caciulile siberiene, disproportionate cu restul corpului.

Ii imprima ritmul sirurile de masini aglomerate in intersectii si prea putin sensibile la limitele de viteza fixate in localitate. Totul se amesteca. Oamenii imbracati de „firma”, cu amarastenii certati cu nivelul de trai. Jeepurile scumpe si limuzinele de clasa, cu autoturismele rablagite, care nu se sfiesc sa plimbe, dupa nevoie, un miel, un frigider surmenat, lemne ori saci plini ce cocoseaza „bolidul”.

Iar in Irkutsk-ul care traieste ca o aglomerare nestingherita, nascuta dintr-o imperechere atipica de contraste, „bolidul” e de fabricatie japoneza si nespalat cu saptamanile sau lunile. Pe strazile largi, vechea „Lada” sovietica a ajuns o biata aparitie stinghera. In aceasta secventa de spatiu rusesc, masina „made in Japan” a acaparat aproape fiecare coltisor de carosabil si trotuar.

„Sunt cele mai bune, dar se conduc pe dreapta”, spune Katia, receptionera la Hotelul „Irkutsk”, o fosta perla turistica din „era sovietica”. In haosul rutier, volanul pe stanga se imbulzeste cu cel fixat in dreapta si te napadeste pentru moment impresia bizara ca-ti faci promenada intr-un oras hibrid, intre Londra si Paris.

Angara, raul care leaga Irkutsk-ul de Baikal

Chiar si-asa, turistii nu sunt prea putini. Varful sezonului este atins vara, iar raul Angara - care la un capat se scalda in lacul Baikal, iar la celalalt porneste din acesta si „taie” practic Irkutsk-ul in doua - atrage ca un magnet. La sfarsit de martie, inceput de aprilie, curgerea lui e totusi cangrenata de pelicule groase de gheata.

Angara e el insusi expresia contrastului. Pe sute de metri, raul e inghetat bocna, pe alte sute, apa e albastra si decorata, in bataia soarelui, cu palcuri de stelute marunte si orbitoare.

La capatul orasului, pe directia Baikal, cateva pontoane, cu pilonii muscati de raul inghetat, marcheaza zona de activitate a pseudoportului siberian, unde doua vase par parasite, cu carenele prinse in stransoarea ghetii. Gheata si metal... Senzatia de rece dicteaza la Irkutsk.

Caravana ICR-UNESCO

Cultura romana, in Siberia

„Evenimentul zilei” s-a alaturat la Irkutsk expeditiei culturale „Arta si spiritualitate”, o aventura organizata de Institutul Cultural Roman (ICR) si misiunea UNESCO la Bucuresti. Pe parcursul a aproape 80 de zile, intre 1 martie si 15 mai, membrii „echipajului” - printre care si doi artisti - vor traversa Siberia de la un cap la altul si vor expune peste o suta de opere de arta romanesti in 12 mari orase din Rusia, Kirghistan si Kazahstan.

Traseul Bucuresti-Kiev - Astana - Karaganda - Alma Ata - Bishkek -Novosibirsk - Irkutsk - Habarovsk - Vladivostok - Sankt-Petersburg - Moscova - Bucuresti este parcurs cu trenul si insumeaza aproape 20.000 de kilometri, atingand linia de granita cu Mongolia.

Argumentele care au stat la baza acestui tur cultural transsiberian, fara precedent, sunt cat se poate de evidente: „O motivatie a acestei initiative este legata de faptul ca, odata cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, comunicarea etnicilor romani din aceste zone cu tara de origine va cunoaste obstacole suplimentare”.

SPECIFIC LOCAL

Biserici, bodyguarzi si „pub”-uri siberiene

Poneii siberieni sunt o atractie vie in centrul orasului, iar copiii calare pe ei confera locului o inocenta pata de culoare.
Piatetele neingrijite sunt dominate de arhitectura amestecata, care imbina stilul
clasic - cu cladiri bine legate si ziduri groase, dar stilizate - si cuceririle socialismului sovietic - blocuri impietrite in griul impersonal si structura gen „cutie de chibrituri”.

Totusi, la cativa metri de promenada calutilor, pentru aproape 200 de ruble portia, „Liverpool Pub” iti ofera un meniu bogat in proteine de manz. Friptura de alergator e la fel de „exotica” precum meniul care umple farfuria cu cea de oaie, porc si vita.

Facand abstractie de platou, „bate la ochi” tipicul barului. Chiar daca e Siberia, in carciuma peretii sunt tapetati de viniluri si postere cu Rolling Stones, Queen, Beatles si alti monstri retro.

Fanii lui Putin

In oras, locurile de „pierzanie” fac insa front comun cu lacasurile de cult. Bisericile ortodoxe sunt nelipsite, iar cele pravoslavnice, arhiprezente, chiar daca Asia invaluie intregul spatiu. Aici, turistii sunt paziti ca presedintii care-si fac baia de multime.

In hotel, bodyguarzii semneaza constiincios condica si se posteaza ca o statueta in marime naturala in fata liftului. Sunt masivi, gen Rambo, varianta trupelor speciale ruse OMON si fac echipa cu „papusile” blonde care servesc la barul din holul fiecarui hotel.

La „baieti”, fani Putin, gasesti orice. In biroul
lor - de obicei o camaruta, in care poti oricand gasi un portret al lui Vladimir Putin - poti schimba si ruble, la un curs mult inferior si fara a primi suma completa. Asta pentru ca nu e marunt.

NOSTALGIA „ROSIE”

Bulevardul Karl Marx, colt cu statuia lui Lenin

Cand spatiul este incomensurabil, timpul
nu mai face fata si incremeneste. Daca Siberia este atipica, in felul ei, Irkutsk nu face nici el exceptie. Situat aproape de punctul in care Federatia Rusa se uneste cu Mongolia, orasul s-a lasat cotropit de memoria monstrilor sacri care i-au marcat trecutul.

Simptomele acestei maladii
au coborat in strada. Marile bulevarde si strazile principale din centru sunt oglinzile fidele ale cultului pentru personalitati de renume mondial, gen Vladimir Ilici Lenin, ideologul comunismului, Karl Marx si fostul lider comunist Karl Libkneht.

Distins cu „Ordinul Lenin”

„Lenin was great leader” (Lenin a fost un mare conducator - n.r.), o „rupe” pe engleza un barbat intre doua varste, aproape de faleza raului Angara. Il cheama Oleg, iar trasaturile fetei tradeaza faptul ca e rodul unei incrucisari caucaziano-mongoloide.

Mirarea turistului „apusean” e insa contrabalansata de simplul exercitiu al conservarii unui trecut glorios, din perspectiva localnicului din Irkutsk. Localnic pentru care nostalgia proletariatului este mai mult decat prezenta. O straduta perpendiculara pe bulevardul Karl Marx chiar poarta numele acestei mase amorfe. Unul care mult timp s-a confundat cu proletarul.

Altfel, nu departe de faleza raului Angara, un monument greoi, in basorelief, cu chipul taciturn si din profil al tovarasului Lenin, troneaza pe un spatiu larg si extrem de atent ingrijit. Pe bancutele din apropiere, tinerii de astazi - zgomotosi si nederanjati - stau ciorchine si savureaza, in amestec, votca si putina bere, sub privirea impietrita a tatucului Revolutiei bolsevice.

Apoi, geografia a facut ca Irkutsk sa fie mai aproape de granita mongola. A rezultat astfel o strada ultracentrala ce poarta numele revolutionarului mongolo-bolsevic Suhe Bator. In aceasta localitate, slava virtutilor militare ale marii puteri sovietice este si ea „cantata” sub palaria denumirii altor artere centrale din oras. Este si cazul Strazii Armatei si Halturnia (erou al celui de-al Doilea Razboi Mondial - n.r.).

Parlamentul urmează să voteze Guvernul lui Tăriceanu

Şedinţa de validare a noului Guvern propus de premierul Călin Popescu Tăriceanu şi compus exclusiv din membri PNL şi UDMR a început, în prezenţa a 414 parlamentari, dintr-un total de 466 de senatori şi deputaţi.

Guvernul propus de Tăriceanu are nevoie de de 235 de voturi pentru a fi validat, adică jumătate plus
unu din voturile tuturor parlamentarilor.

Opiniile partidelor sunt deja cunoscute. PSD, PNL şi UDMR vor vota pentru noul cabinet, iar PD, PC şi PRM au anunţat că sunt împotriva listei lui Tăriceanu. De asemenea, reprezentanţii PLD care fac parte din grupul de independenţi, destul de numeroşi, au anunţat că vor vota împotriva Guvernului şi că vor părăsi sala de şedinţe în momentul votului.

Făcând un calcul simplu, înseamnă că PNL cu susţinerea UDMR şi PSD ar aduna 255 de voturi, cu 20 peste numărul necesar validării. Premierul are însă motive de nelinişte. Nu întodeauna, parlamentarii votează conform directivelor primite de la partid. Cu atât mai mult cu cât votul este secret cu bile şi astfel senatorii şi deputaţii nu pot fi controlaţi.

În cazul în care Guvernul nu este validat, avem de-a face cu o situaţie neclară. Juriştii partidelor, dar şi experţii neimplicaţi politic au opinii diferite din cauza faptului că legea fundamentală a ţării nu are reglementări clare în acest caz. O posibilitatea ar fi ca actualul Guvern să rămână în funcţie, iar premierul să revină cu o altă formulă de Guvern în Parlament. O altă posibilitate ar fi ca preşedintele să numească un nou premier, întrucât actualul premier nu ar mai reprezenta majoritatea politică care l-a susţinut.

Andreea…?

De cite ori ii vad pe Andreea Zaharescu si Andrei Berecleanu… aaa, pe Andreea Berecleanu si Andrei Zaharescu prezentind impreuna „Observatorul“, ma intreb cum naiba reusesc sa impace casnicia cu serviciul si cum procedeaza in situatiile mai delicate. Sa presupunem, de exemplu, ca tocmai isi renoveaza casa. Pai, oamenii care isi renoveaza casa au, tot timpul
, tot felul de probleme arzatoare de discutat, prin urmare, nu pot sa nu mi-i imaginez pe cei doi schimbind, in timpul emisiei, tot felul de biletele: „Pin-la urma, cum facem cu peretele ala? Il vopsim portocaliu sau il lasam alb?“, „Portocaliu, da’ sa stii ca eu tot nu m-am linistit cu gresia aia. Nu-mi place deloc nuanta, e prea inchisa. Crezi ca mai putem s-o schimbam?“, „Hai, ma, Andreea, nu mai exagera, dac-ar fi dupa voi, femeile, n-ar mai termina nimeni, niciodata, de aranjat o casa…“. Ma rog, asta cu renovatul, desi solicitanta, e, totusi, o situatie controlabila. Va imaginati insa cam cum arata biletelele alea, atunci cind Andreea si Andrei sint certati? Eu cred ca arata cam asa: „Deci nu mai suport, gata, asta chiar mi-a pus capac. Plec la mama, sa stii. Ba nu, nu plec la mama, tu pleci la maica-ta, iar eu inaintez actele de divort!“, „Bai, calmeaza-te, avem doi copii
, nu poti sa ma ameninti cu divortul de cite ori nu-ti dau bani de cizme“, „Andrei, daca continui asa, daca nu incetezi in acest moment sa ma faci sa sufar, amintindu-mi cit de crud ai fost, ma ridic si plec. Ma ridic si plec si nu ma mai intorc niciodata, sa stii. Vezi ca urmeaza o stire despre sefu’, zimbeste naibii mai larg cind ii pronunti numele…“.

* Mai am o fantezie, de data asta in legatura cu cele doua Andree, Berecleanu si Esca. Tot aud diversi reporteri de teren predindu-le legatura cu celebrul „Andreea?“ si ma gindesc ca ar fi misto sa interfereze, intr-o zi, transmisiile. Sa si-o strige reporterul de la Antena pe Andreea lui si sa-i raspunda Esca, din studioul PRO TV. Si invers…

Cheeky Girls au 'cerşit' bani de la ziarişti

Gemenele au şocat ziariştii clujeni. Pentru a asista la o conferinţă susţinută de ele, acestora li s-a cerut să plătească 20 RON şi să nu pună întrebări legate de statutul financiar, dezvăluiri sexuale
, emigrare, rasism, alcool sau droguri. Româncele au vorbit însă, dezinvolte, vrute şi nevrute.

Sosite miercuri, 28 martie, la Cluj, gemenele au fost găzduite de bunica lor, Olga. "Am făcut multe cumpărături şi am fost la discotecă. Am fost bucuroase că în cinci ani, de când am plecat noi, s-au deschis multe magazine şi discoteci noi. Suntem mândre că suntem din Cluj!", a spus Monica la conferinţa de presă de vineri seara care le-a dat atâtea bătăi de cap ziariştilor. Pentru a avea acces la întrevedere acestora li s-a cerut o taxă de intrare de 20 RON, "din partea staffului Cheeky Girls, ca să acopere cheltuielile de închiriere a spaţiului".

Ulterior s-a renunţat la această idee, însă, la intrarea în local, ziariştii au fost nevoiţi să completeze câteva formulare prin care anumite întrebări le erau interzise. Referitor la capitolul care le-a adus atâta publicitate
în ultimele luni, Gabriela a adăugat: "Relaţia mea cu Lembit merge bine, nu simt diferenţa de vârstă dintre noi şi îmi înţelege meseria. Nu poate fi vorba de logodnă sau căsătorie, suntem numai la început şi pentru mine contează în primul rând cariera".

Vor fi răpite şi omorâte

În momentul de faţă, gemenele filmează în Anglia pentru serialul "The Killing of Cheeky Girls", producţie în care ambele vor fi răpite şi ucise. În ciuda zvonurilor cum că ar fi în pragul falimentului fetele au declarat: "Am pierdut două milioane de lire din cauza falimentului fostei case de producţie şi cine ştie dacă îi vom recupera vreodată. Nu suntem falite. Drept dovadă, am adus multe cadouri apropiaţilor din România". Plecarea lor a fost stabilită pentru ieri. "Vom reveni mai des la Cluj, că ne-a plăcut mult vizita", au promis surorile Irimia.

Zavoranu, la vanatoare de paparazzi

Oana Zavoranu s-a transformat pentru cateva zile in cosmarul paparazzilor. Actrita a apelat la o agentie de detectivi pentru ca fotografii de la revistele de scandal sa simta, la randul lor, cum este sa-ti fie urmarita fiecare miscare.


Satula sa dea nas in nas cu paparazzi de cum paseste afara din casa, Oana Zavoranu ne-a marturisit ca pentru scurt timp
s-a amuzat angajand cativa detectivi care sa le sufle-n ceafa musafirilor nepoftiti. "O vreme i-am stresat chiar eu. Ma duceam la ei si ii prindeam cand isi beau sucul sau cand mancau", ne-a povestit sotia lui Pepe.
CAT COSTA UN DETECTIV

Dupa un timp, Oana a angajat o agentie de detectivi cu gandul sa-i surprinda pe paparazzi in situatii care nu le-ar fi convenit sotiilor sau iubitelor acestora in cazul in care le-ar fi fost aduse la cunostinta. "Am apelat la o agentie de detectivi, dar mi-am dat seama intr-un final ca nu merita sa dau banii pe asa ceva. Pentru ca sumele cerute sunt destul de mari, in functie de complexitatea cazului, de timpul petrecut pe urmele subiectului. Pornesc de pe la 100, 200 de euro. Am facut-o mai mult ca sa ma distrez", a povestit Oana. Oricum, paparazzi nu faceau mare lucru in afara de faptul ca se tineau scai de tinta lor: Oana Zavoranu.
PACT CU DIAVOLUL

Din ce in ce mai multe vedete din Romania renunta sa se mai fereasca de paparazzi. Constiente ca celebritatea are si parti mai putin placute, persoane publice ca Delia si Mihaela Radulescu au facut pace cu oamenii din umbra. Delia a povestit ca paparazzi i se par chiar simpatici de la o vreme si ca ori de cate ori ii observa le zambeste. La randul ei, moderatoarea emisiunii "Duminica in familie" a declarat ca atunci cand ii observa se ofera sa le faca munca mai usoara urmaritorilor oferindu-le programul personal pe intreaga zi ca nu cumva sa o piarda din vedere in traficul aglomerat din oras.

Ion Ion Tiriac se insoara cu Maria Marinescu!

Mihaela Radulescu a anuntat, ieri, in emisiunea sa ‚"Duminica in familie" o bomba de presa: Ion Ion Tiriac si Maria Marinescu se casatoresc! Moderatoarea a sustinut ca nu e vorba de o pacaleala de intii aprilie. Si pentru ca totul sa fie cit mai autentic, la un moment dat a intrat in direct si juniorul Tiriac ca sa-i confirme spusele. In ciuda faptului ca i se cam impleticea glasul, Ion Ion si-a inceput interventia cu un sir de complimente la adresa Mihaelei. Apoi a revenit si la subiect: "E perfecta perioada! Avem amindoi analizele de singe
facute, dar nu avem pe cineva sa vina sa oficieze. Noi doi avem multe puncte comune. Ne simtim foarte bine impreuna". Pentru a-i sari in ajutor, Mihaela a facut apel la primarii dornici care sa le oficializeze relatia. S-a trecut in revista si posibilitatea oficializarii relatiei la Las Vegas, juniorul spunind ca evenimentul poate sa aiba loc peste citeva zile, o saptamina sau doua. Cert este ca batrinul Tiriac e dornic de mostenitori si, conform unui material publicat recent de ziarul nostru, fostul tenisman si-a somat fiul sa se insoare. Trebuie precizat ca relatia lui Ion Ion cu Maria Marinescu a fost considerata, initial, o aventura, dar din cite se pare are mari sanse sa se finalizeze printr-o casatorie. Daca fostele iubite ale juniorului: Ileana Lazariuc si Andreia de la Trident nu au fost pe placul magnatului, nici Maria Marinescu nu este deloc usa de biserica. Ea a mai avut o tentativa de maritis cu Bobby Paunescu, patronul postului B1 TV, apoi a ajuns in bratele fiului fostului premier, Radu Vasile. Capitanul Nationalei de fotbal a României, Cristi Chivu, s-a numarat si el printre iubitii Mariei Marinescu. Ar fi culmea, ca pina la urma, cei doi chiar sa se casatoreasca.

S-a spart A.S.I.A.

Dupa ce luni la rand a circulat zvonul ca trupa A.S.I.A. ar fi la un pas de desfiintare, acum ruptura e sigura. Cvartetul de fete nu mai exista, iar hotararea s-a luat acum cateva zile, din mai multe motive, cum ar fi ca publicul s-a plictisit sa astepte o noua relansare si ca nimeni nu mai e interesat de aceasta trupa. Anca Sarbu, una dintre componentele formatiei, ne-a declarat: 'Am luat aceasta decizie de comun acord. A.S.I.A. nu mai exista'. La randul sau, Florin Ionescu, impresarul trupei, a avut si el un cuvant de spus: 'E adevarat, trupa A.S.I.A. nu mai exista de cateva zile. S-a luat aceasta hotarare pentru ca acest proiect nu mai mergea'. Formatia cu nume de continent a fost infiintata la 8 martie 1999 si a lansat primul album din cariera, 'Inima mea', la data de 18 decembrie 1999.

Elena Băsescu şi Alex Erbaşu, idilă reluată după opt ani

Despre prima iubire din viaţa unui om se spune că nu se uită niciodată. Şi asta pentru că este prima schimbare din viaţa unui adolescent: poate să te maturizeze sau poate, pur şi simplu, să îţi arate o altă faţă a ta, de care nu ai fost conştient până la acea vârstă. Acesta pare să fie şi cazul Elenei Băsescu, mezina familiei prezidenţiale.

Băiatul care i-a furat pentru prima dată inima
este nimeni altul decât Alex Erbaşu, cel alături de care se spune acum că ar trăi o nouă idilă, a aflat cotidianul Libertatea.

Deşi cei doi nu au recunoscut că sunt împreună şi au mărturisit că sunt doar prieteni, amicii din grupurile pe care le frecventează au confirmat însă bănuielile.

Sentimentele care au existat cândva au prins din nou viaţă şi Elena şi Alex formează din nou o pereche. De ce nu vor să recunoască însă, iată un semn de întrebare. Să îi fi interzis preşedintele fiicei sale
să se mai afişeze iar la braţul vreunui bărbat? Sau poate nu a fost de acord nici în urmă cu opt ani cu idila dintre cei doi? Cine ştie. Poate o să ne spună Elena Udrea! Ea sigur ştie ce s-a întâmplat!

Loredana revine cu «Miss Lori»

O artista care mereu s-a evidentiat nu doar prin muzica sa, ci si prin stilul
extravagant si curajos, Loredana pare sa le fi inspirat si pe fanele ei in privinta vestimentatiei. Pentru ca „Miss Lori“, colectia lansata de cantareata anul trecut a avut succes, autoarea ei planuieste sa revina, in cursul acestui an, cu noutati. Astfel, pe langa rochite feminine, sub aceeasi semnatura Miss Lori se vor regasi si alte piese de imbracaminte, cum ar fi treninguri si jeansi, in final rezultand un stil sport-chic. Loredana a primit cateva oferte tentante din partea unor producatori si spune ca vrea sa se implice personal in design si alegerea celor mai bune materiale. Tocmai pentru ca nu are timp
suficient, artista le va mai tine putin in asteptare pe fetele dornice sa se imbrace indraznet. Pentru moment, Loredana va crea doar haine, dar se declara tentata sa schiteze si genti si pantofi.

Primaria Tautii Magheraus a sters Lacul Nistru de pe harta judetului

acul Nistru a ajuns in paragina, fiind o fantoma a bazei de agrement aflata in mare voga printre baimareni pana in urma cu 5-10 ani. In prezent, locul turistilor a fost luat de broastele care se pot imperechea in liniste si de caii care pasc linistiti pe fundul lacului, pe care Primaria Tautii Magheraus l-a secat in urma cu trei saptamani motivand ca digul nu este sigur si ca ar putea inunda localitatea din aval. Explicatia administratorilor cabanei din zona este insa cu totul alta, acestia vorbind despre reaua-vointa a alesilor orasului maramuresean care au pus ochii pe terenul din zona.
In aceste zile nimic de la Lacul Nistru nu se mai aseamana cu zona de agrement care era altadata. Turistii care trec pe acolo pot cel mult sa se improaste cu noroi, pentru ca doar acesta este din belsug. Apa a disparut, dupa ce primaria a golit lacul considerand ca ar fi un pericol sa il lase plin. Oamenii spun ca e doar un pretext, pentru ca reprezentantii administratiei locale vor astfel sa scada valoarea terenului si a cladirilor care sunt acolo si apoi sa si le treaca in proprietate pe bani de nimic sau daca se poate chiar gratis.

De doi ani, lacul este tot timpul
gol in sezonul estival, fapt care a starnit iritare si, mai ales, a dat nastere la foarte multe speculatii. Lumea vorbeste ca primarul are interese si ca nu din dorinta de a proteja casele aflate in aval de Nistru a decis sa dea drumul la apa, ci pentru a-i fi mai usor sa puna mana pe zona.

Afacere ingropata de autoritati
In toamna lui 2005, alesii din Tautii Magheraus au asanat lacul, spunand ca aceasta este absolut obligatorie pentru ca digul nu este suficient de rezistent si ca ar putea ceda. Atunci, potrivit declaratiilor oamenilor, primarul Anton Ardelean a promis ca va consolida digul rapid si ca turistii si pescarii vor putea reveni la distractie.

Nu a fost asa, pentru ca toata vara trecuta doar pe fundul lacului a fost apa, iar acum situatia pare sa se repete, din moment ce tocmai cand a inceput sa se incalzeasca si cand turistii ar fi fost atrasi de un picnic la Nistru primaria a dat iar drumul la robinet si a facut din lac imas.

De alfel, din 2005 a si inceput decaderea bazei de agrement unde compania Remin si societatea Faimar din Baia Mare detin doua cabane. Nimeni nu a mai fost interesat sa mearga la Nistru si sa dea cu ochii de o intindere de iarba, intrerupta pe alocuri de petece mari de noroi. Lacul Nistru a fost pur si simplu desfintat de pe harta judetului si doar fotografiile facute de turisti mai pot sa demonstreze existenta lui.

Nu e de mirare, in aceste conditii, zambetul ironic al localnicilor in momentul in care sunt intrebati cum se ajunge la lac. ”Lac? Care lac? Cel care a fost ras de pe harta judetului?”, par sa gandeasca ei. Se abtin sa o spuna insa cu voce tare, probabil si pentru a evita o lunga discutie despre starea deplorabila in care a ajuns zona.

”Altadata aici era ca la mare!”
Nu acelasi dezinteres il manifesta si administratorul bazei de agerement a Faimarului, Virgil Pantea, pentru care Lacul Nistru este si sursa de venit, si casa. El cunoaste extrem de bine istoria locului si vobeste cu regret despre zilele in care in zona era ”ca la mare”. ”Nu puteai sa treci printre paturi
, asa de multa lume era vara.” Acum, sta pe scara cabanei si priveste in gol la suprafata de iarba arsa, la mizeriile de pe fundul lacului si la barcile care plutesc printre gunoaiele abandonate de putinii turisti care se ratacesc prin zona.

”Nu mai vine nimeni. Nici nu are de ce. Anul trecut au fost foarte putini. A mers foarte prost. In urma cu trei saptamani au venit de la primarie si au dat drumul la apa. Cum s-a umplut dupa ploi, cum au fost aici. Vor terenul si cabana Remin. De la noi nu au ce sa primeasca, pentru ca noi suntem proprietari aici, avem acte de intabulare”, a spus Virgil Pantea.

Nadia Comaneci a facut piruete pe lacul inghetat
Administratorul, care se ocupa de afacere din 1986, a vazut cu ochii lui marirea si decaderea zonei de agrement de la Nistru. ”Era foarte frumos aici. Inainte de Jocurile Olimpice din 1976, Nadia Comaneci a fost aici cu tot lotul. S-a dat cu patinele pe lac. Au mai fost fotbalistii de la echipa nationala. Era pe vremea «generatiei Mateianu». Au fost o multime de sportivi celebri in cantonament.”

Inainte de toate, zona era una des vizitata de baimareni, inainte de 1989 fiind un veritabil strand. Nici dupa revolutie nu a fost abandonata, insa de aproximativ trei-patru ani, cand au aparut disputele pe teren, totul a inceput sa se darame. Cabana Remin a fost abandonata si contrasteaza cu aceea a Faimar-ului, care, chiar daca nu este prea aratoasa, macar este curata si ingrijita, si pentru ca administratorii ei s-au incapatanat sa nu o lase de izbeliste.

Primarul din Tautii Magheraus va fi reclamat sefilor PSD
Virgil Pantea ar vrea sa faca multe, chiar a venit cu idei de afaceri si a propus Primariei Tautii Magheraus un parteneriat. ”Am fi putut sa umplem balta cu pesti si sa vindem bilete de zi pescarilor, pentru ca sigur ar fi fost lume. In celalalt capat am fi putut amenaja o plaja din pietris. Multe s-ar fi putut face, dar primarul si consilierii nu vor. Zic doar ca digul nu este sigur. Au venit cu cei de la Apele Romane si au spus ca o sa il refaca, dar din 2005 nu s-a intamplat nimic.”
Singura schimbare vizibila este aceea ca locul a fost invadat de balarii si mizerii.

Administratia locala din Tautii Magheraus nu a facut nimic pentru a pune in valoare o zona de agrement de pe urma careia putea sa obtina venituri in plus
la buget.

In disperare, Virgil Pantea s-a gandit sa ii scrie vicepresedintelui PSD Cristian Diaconescu, despre care a auzit ca si-a deschis un birou
parlamentar in Baia Mare, si sa il reclame pe primarul Anton Ardelean, care este coleg de partid cu acesta. Nu prea crede ca va avea sorti de izbanda, dar macar se gandeste sa nu stea cu mainile in san si sa vada cum totul se duce de rapa.

Santiere penale in Banie

Constructorii au uitat de Codul Rutier si i-au umplut de respect pe craiovenii cu proprietati in zona drumurilor publice, blocându-le accesul la tronsoanele circulabile. Potrivit legii, santieristii in cauza comit o fapta penala, numai ca aceasta trebuie si constatata.

Mai multi reprezentanti ai unor societati comerciale de pe bulevardul Râului, din Craiova, cu puncte de lucru pe sensul inchis de santierul canalizarii, intre b-dul Stirbei Voda si strada Brestei, ne-au sesizat ca accesul la drumul public le-a fost blocat fara sa le fi fost amenajate cai de trecere catre arterele circulabile, potrivit legii. Mai ales pe tronsonul cuprins intre strada Brestei si strada Calarasi al bulevardului Râului, inchis la ambele capete, ar fi trebuit realizate alei rutiere de trecere pentru fiecare constructie catre celalalt sens de circulatie al b-dului Râului, peste canalul colector.

Incercând sa aflam daca societatile care inghit bani publici respecta normele, am fost plasati de directorul Directiei programe de dezvoltare, investitii a Primariei Craiova, Sever Bordu, la „aceia care au eliberat autorizatiile de construire“, dupa deja cunoscuta fuga de raspundere care bântuie municipalitatea craioveana. Potrivit directorului Directiei gospodarire comunala, Adriana Motocu, sefa peste serviciile specializate la data emiterii autorizatiilor, in avizul eliberat catre Hidroconstructia SA Bucuresti, societatea care efectueaza lucrari de canalizare pe b-dul Râului, a fost inscrisa obligatia de a se construi caile de acces, „potrivit legii“.

Legea, respectiv Codul Rutier, prevede, la capitolul Infractiuni si pedepse, art. 86, alin.1: „Efectuarea unor lucrari de construire, modificare, modernizare sau reabilitare a drumului public si amplasarea unor constructii, panouri sau reclame publicitare in zona drumului, fara autorizatie de constructie eliberata in conditiile legii, se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani sau cu amenda“.

La art. 86, alin. 2, Codul Rutier spune: „Cu pedeapsa prevazuta la alin. (1) se sanctioneaza si persoana care nu respecta conditiile stabilite in autorizatia de constructie, eliberata in conditiile legii, pentru amenajarea accesului rutier la drumul public, in cazul constructiilor amplasate in zona acestuia“. Reprezentantul Hidroconstructia SA Bucuresti la Craiova, Dumitru Hornoiu, a declarat cu câteva zile in urma ca are contract sa inchida orice strada prinsa in programul de canalizare finantat de ISPA si Primaria Craiova cu zeci de milioane de euro si ca accesul este interzis pe acele artere, conform aceluiasi contract, pe care domnul Hornoiu ne ameninta de saptamâna trecuta ca ni-l trimite la redactie. Cam in acelasi timp
, politistii, care aflau de la ziaristi cum Hidroconstructia SA Bucuresti blocheaza circulatia in Banie fara stirea Politiei Rutiere, promiteau ca vor extinde controalele in santierele de pe raza orasului.

Bani pentru munci neefectuate

Surse din Primaria Craiova sustin ca firmele de constructii din Banie incaseaza intre 5% si 10% din valoarea proiectelor pentru realizarea facilitatilor pentru proprietarii din zona santierelor, desi nu fac nimic pentru acestia. Printre desele trimiteri catre alti functionari publici care raspund, directorul Directiei programe de dezvoltare, investitii, Sever Bordu, a afirmat ca, intr-adevar, sunt prevazute cote din valoarea proiectului pentru amenajarile cailor de acces in discutie.

El sustine insa ca, daca nu le fac, constructorii nu primesc acei bani. „Specialistii verifica si, când constata ca nu au fost executate astfel de lucrari, dispun redirectionarea banilor“, a declarat Sever Bordu. Cine controleaza si mai ales cine constata ramâne un secret, desi este putin probabil ca aceste verificari au loc. Atunci când am incercat sa aflam daca in cazul santierului de anul trecut, de pe b-dul Nicolae Titulescu, au fost transferate fondurile respective catre alte lucrari si in baza caror devize, functionarii publici au ridicat din umeri.

Santiere penale in Banie

Constructorii au uitat de Codul Rutier si i-au umplut de respect pe craiovenii cu proprietati in zona drumurilor publice, blocându-le accesul la tronsoanele circulabile. Potrivit legii, santieristii in cauza comit o fapta penala, numai ca aceasta trebuie si constatata.

Mai multi reprezentanti ai unor societati comerciale de pe bulevardul Râului, din Craiova, cu puncte de lucru pe sensul inchis de santierul canalizarii, intre b-dul Stirbei Voda si strada Brestei, ne-au sesizat ca accesul la drumul public le-a fost blocat fara sa le fi fost amenajate cai de trecere catre arterele circulabile, potrivit legii. Mai ales pe tronsonul cuprins intre strada Brestei si strada Calarasi al bulevardului Râului, inchis la ambele capete, ar fi trebuit realizate alei rutiere de trecere pentru fiecare constructie catre celalalt sens de circulatie al b-dului Râului, peste canalul colector.

Incercând sa aflam daca societatile care inghit bani publici respecta normele, am fost plasati de directorul Directiei programe de dezvoltare, investitii a Primariei Craiova, Sever Bordu, la „aceia care au eliberat autorizatiile de construire“, dupa deja cunoscuta fuga de raspundere care bântuie municipalitatea craioveana. Potrivit directorului Directiei gospodarire comunala, Adriana Motocu, sefa peste serviciile specializate la data emiterii autorizatiilor, in avizul eliberat catre Hidroconstructia SA Bucuresti, societatea care efectueaza lucrari de canalizare pe b-dul Râului, a fost inscrisa obligatia de a se construi caile de acces, „potrivit legii“.

Legea, respectiv Codul Rutier, prevede, la capitolul Infractiuni si pedepse, art. 86, alin.1: „Efectuarea unor lucrari de construire, modificare, modernizare sau reabilitare a drumului public si amplasarea unor constructii, panouri sau reclame publicitare in zona drumului, fara autorizatie de constructie eliberata in conditiile legii, se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani sau cu amenda“.

La art. 86, alin. 2, Codul Rutier spune: „Cu pedeapsa prevazuta la alin. (1) se sanctioneaza si persoana care nu respecta conditiile stabilite in autorizatia de constructie, eliberata in conditiile legii, pentru amenajarea accesului rutier la drumul public, in cazul constructiilor amplasate in zona acestuia“. Reprezentantul Hidroconstructia SA Bucuresti la Craiova, Dumitru Hornoiu, a declarat cu câteva zile in urma ca are contract sa inchida orice strada prinsa in programul de canalizare finantat de ISPA si Primaria Craiova cu zeci de milioane de euro si ca accesul este interzis pe acele artere, conform aceluiasi contract, pe care domnul Hornoiu ne ameninta de saptamâna trecuta ca ni-l trimite la redactie. Cam in acelasi timp
, politistii, care aflau de la ziaristi cum Hidroconstructia SA Bucuresti blocheaza circulatia in Banie fara stirea Politiei Rutiere, promiteau ca vor extinde controalele in santierele de pe raza orasului.

Bani pentru munci neefectuate

Surse din Primaria Craiova sustin ca firmele de constructii din Banie incaseaza intre 5% si 10% din valoarea proiectelor pentru realizarea facilitatilor pentru proprietarii din zona santierelor, desi nu fac nimic pentru acestia. Printre desele trimiteri catre alti functionari publici care raspund, directorul Directiei programe de dezvoltare, investitii, Sever Bordu, a afirmat ca, intr-adevar, sunt prevazute cote din valoarea proiectului pentru amenajarile cailor de acces in discutie.

El sustine insa ca, daca nu le fac, constructorii nu primesc acei bani. „Specialistii verifica si, când constata ca nu au fost executate astfel de lucrari, dispun redirectionarea banilor“, a declarat Sever Bordu. Cine controleaza si mai ales cine constata ramâne un secret, desi este putin probabil ca aceste verificari au loc. Atunci când am incercat sa aflam daca in cazul santierului de anul trecut, de pe b-dul Nicolae Titulescu, au fost transferate fondurile respective catre alte lucrari si in baza caror devize, functionarii publici au ridicat din umeri.

Borcea i-a bagat in sedinta

Directorul executiv al lui Dinamo a mers la vestiare imediat dupa joc, avand o discutie destul de lunga cu fotbalistii si cu antrenorul Mircea Rednic. La iesire a evitat sa lanseze acuzatii, declarandu-se convins ca echipa sa nu poate pierde titlul. Totusi, Borcea i-a avertizat pe fotbalisti ca un rezultat negativ cu Steaua l-ar putea determina sa schimbe foaia.

"Nu avem cum sa pierdem campionatul, e distanta prea mare. Eu cred ca veti vedea un alt Dinamo in Ghencea, unde vom reusi sa si marcam. In continuare suntem lipsiti de goluri. Eu n-am vazut asa ceva pana acum. Meciul asta trebuia sa-l castigam neaparat. Echipa a jucat bine, si-a creat ocazii, dar nu a reusit sa marcheze. Jucatorii pierd atat pe latura sportiva, cat si financiar. Au luat o singura prima anul asta, dupa meciul cu Jiul Petrosani", a comentat Borcea. El le-a cerut fotbalistilor dinamovisti si antrenorului sa regaseasca forma de anul trecut chiar pe terenul rivalei Steaua. "Aici se vad caracterele si mentalitatile de invingatori. In meciul cu Steaua trebuie sa demonstrezi ca nu esti blocat psihic. Avem 14 puncte diferenta fata de ei, pentru ei este o presiune, nu pentru noi. Trebuie, insa, sa gasim o formula de joc in care sa si marcam", a declarat Borcea

Steaua bate in Giulesti dupa un meci fantastic

Steaua a reusit aseara sa invinga pe Rapid, in Giulesti, in marele derby al etapei a 24-a a Ligii I la fotbal, luand o optiune foarte importanta in a ocupa, la finalul campionatului, locul secund in clasament si a merge in preliminariile Ligii Campionilor. Steaua mai are de luptat cu CFR Cluj pentru aceasta pozitie dar, cel putin dupa acest rezultat de aseara, se pare ca Rapid a iesit din lupta.
Meciul din Giulesti a fost fantastic, iar desfasurarea ostilitatilor a pus pe jar pe toata lumea. Steaua a condus cu 1-0 si 2-1, Rapidrevenind de fiecare data. Pe final, oaspetii au dat din nou lovitura si au preluat conducerea cu 3-2, scorul fiind pecetluit de tanarul Ochirosii. Rapid, epuizata dupa cursa de urmarire care a durat tot meciul, a trebuit sa iasa invinsa de pe teren, iar Razvan Lucescu incepe sa isi vada periclitat postul de tehnician al (inca) vicecampioanei.
Steaua a deschis scorul in minutul 21, prin francezul Thereau, care a beneficiat de o balbaiala a apararii gazdelor si l-a "executat" din doua miscari pe Coman. Rapid a revenit, a atacat si a egalat in minutul 40, prin Ionel Ganea, care a
punctat si el dupa o faza aproape identica cu cea din care Steaua deschisese scorul: 1-1 la pauza.
Rapid a fortat victoria in repriza secunda, cand atacantul Viorel Moldovan a intrat in locul mijlocasului Emil Dica. Degeaba. Steaua a marcat pentru 2-1 la o grava eroare a lui Coman, in minutul 58, Vali Badea profitand de eroarea portarului nationalei. Sub presiunea tribunelor aproape complet alb-visinii (numai cateva zeci de stelisti au ajuns in Giulesti, restul protestand prin neprezentare fata de modul cum sunt tratati fanii ros-albastri de catre jucatori si conducere), Rapid a egalat din nou la o faza confuza, cu Moldovan trimitand in fata portii din "foarfeca" si Zicu impingand mingea in plasa.

"Umplutura" din Liga I

Revenirea la formula cu 18 echipe s-a dovedit o palarie prea mare pentru Liga I. Cu 10 etape inaintea finalului, 3 echipe sunt ca si retrogradate.



Fotbalul romanesc a reusit in ultimii trei ani sa scoata capul in Europa. Steaua, Rapid si Dinamo au avut evolutii onorabile in Liga Campionilor si Cupa UEFA, in timp ce nationala tricolora prezinta semnele unei revigorari dupa esecurile pe banda rulanta consemnate din 2000 incoace. Toate acestea au fost posibile in formula de campionat restransa la 16 echipe.

Cu toate acestea, intrecerea interna are de suferit dupa revenirea la sistemul competitional cu 18 echipe. Acest model s-a dovedit, de-a lungul timpului
, periculos, fiindca predispune la blaturi. Anii de aur ai „Cooperativei”, in care erau inscrise, la un moment dat, trei sferturi din echipele din Divizia A, au fost in sistemul cu 18 echipe.

Lipsa de competitivitate

Actuala editie de campionat este prima dupa o intrerupere de sase ani in care in prima liga sunt 18, si nu 16 echipe. Este adevarat ca partidele strategice sunt inca rare, insa, in prezent, aceasta formula se demonstreaza neviabila.

Campionatul duce lipsa de competitivitate in jumatatea inferioara a ierarhiei, chiar daca ultimele patru formatii vor lua direct drumul esalonului secund. Cu zece etape inainte de finalul campionatului, FC Arges, FC National si Jiul asteapta deja meciurile la matineu din viitoarea editie a Ligii a II-a, in timp ce Ceahlaul este, de asemenea, cu un picior in groapa.

Majoritatea partidelor dintre echipele din partea inferioara a clasamentului sunt de o calitate mediocra, audientele spectatorilor si telespectatorilor fiind pe masura. Concluzia este ca multe formatii fac figuratie din cauza calitatii indoielnice a jucatorilor si a resurselor financiare scazute.

„Vor fi echipe care nu vor indeplini baremul”

Alin Simota, patronul de la Jiul Petrosani, a „pictat” cel mai bine tabloul in care sunt reprezentate echipele de umplutura: „Am fost un tampit ca am bagat bani in fotbal. Nu trebuia sa le dau bani jucatorilor inainte de a-si indeplini obiectivul”.

Dumitru Dragomir, presedintele Ligii Profesioniste, si unul dintre promotorii ligii cu 18 echipe, este insa de alta parere: „Mai, oameni buni, avem un campionat fara precedent! Ma felicit si ii multumesc lui Mircea Sandu ca am revenit la un campionat cu 18 formatii.

Fotbalistii isi cresc valoarea prin jocuri cat mai multe. Nu-i adevarat ca Liga I sufera in partea inferioara. Nu vor fi blaturi. Nicio echipa nu este inca retrogradata. Oricare dintre cele patru formatii aflate deasupra liniei poate sa cada. Farul are cel mai greu program.

Rapid si Dinamo vor veni la Constanta. Oricand e posibil un deranj mare la Farul. Vor fi echipe care nu vor indeplini baremul, dar se va juca pana-n ultima runda”.

Ajutor

Dragomir: „UE ne va da bani pentru stadioane”

Dumitru Dragomir este convins ca va curge lapte si miere in fotbalul romanesc dupa 2008. Desi situatia cluburilor este foarte grea, „Mitica” vorbeste in minuni.

Pe seful Ligii nu-l sperie nici macar faptul ca Federatia Romana de Fotbal a fost amendata saptamana trecuta cu 60.000 de euro catre FIFA pentru indulgenta de care a dat dovada cand a acordat licenta celor de la Jiul.

„E adevarat ca n-avem bani si stadioane. De anul viitor vor fi impuse criterii grele, dar vom rezolva situatia. Toata lumea se vaita, dar avem patroni destepti, care fac rost de bani peste noapte. Gigi Becali, Copos, Badea, Bosanceanu, Iancu, Paszkany, Porumboiu, Stefan, Mititelu si Condescu vor rezolva problema stadioanelor. O vor face si ceilalti, chiar si patronii echipelor care vor promova din liga secunda. Anul viitor, UE ne va da bani pentru stadioane. Nu scot pe plisc minciuni, am aceasta informatie din surse grele. Ne vor ajuta altii, daca guvernantii nu fac nimic pentru sport”.

LIGA I

POLI IASI - UNIV. CRAIOVA........................1-1
Marcatori: Balba (89 - penalty)/Fl. Costea (43)

POLI IASI: Branet 6 - Ad. Toma 5, Onut 5, Bernard 5, Tarlea 5 (62, Palimaru 6) - Sarici 5 (46, Tincu 5), Mijin 5, Naidin 5 (70, R. Miclea 5), Sfarlea 5 - C. Silvasan 6, Balba 6.
Antrenor: Ionut Popa

UNIV. CRAIOVA: Bornescu 6 - Saceanu 5, Ciuca 5, Mitchell 5, Rose 5 - D. Stoica 5, Velcovici 5, Fl. Costea 6 (80, Garla), Dina 5 - Njock 5 (90, Baird), Wobay 5 (90, Gargalie).
Antrenor: Stefan Stoica

Stadion: „Emil Alexandrescu”; Spectatori: 8.000; Arbitri: Cr. Balaj 5 - I. Onicas 5, H. Bochis 5; Eliminati: C. Silvasan (77)/Rose (34)
CEAHLAUL - FC NATIONAL......................1-1
Marcatori: M. Ilie (68 - penalty)/Herea (61)

CEAHLAUL: Multescu 6 - Nohai 5, L. Goian 5, Iencsi 5, Negoita 5 (72, Costescu 4) - Purica 4 (64, Banuta 4), Forminte 4 (56, C. Ilie 6), Rusmir 5, Vasaie 4 - Vrajitoarea 4, M. Ilie 6.
Antrenor: Aurel Sunda

FC NATIONAL: Nae 6 - Ilin 5, Altamir 4, Oprsal 4, L. Rusu 5 - Herea 7 (84, Sandulovici), Papura 5, A. Neagoe 5 (60, Cursaru 4), Panc 5 - Chihaia 6, Borbely 4 (21, R. Iancu 5).
Antrenor: Sorin Cartu,

Stadion: Municipal; Spectatori: 6.000; Arbitri: A. Helesteanu 4 - M. Savaniu 6, C. Avram 6



GLORIA BISTRITA - UTA........................1-0
Marcator: Zaharia (64)

GLORIA: Albut 6 - D. Matei 6, Abrudan 6, Muresan 6, M. Rus 5 - Predescu 5 (62, Damian 5), Marginean 6, Nalati 5, Roszel 6 (90, Suru) - Zaharia 7, Costea 5 (79, Roman).
Antrenor: Ioan Sabau

UTA: D. Tudor 6 - I. Balan 5 (70, Simion 4), Balint 6, Chirita 5, Vasiljevici 5 (80, Pascovici) - Mihut 5, Cr. Todea 5, Hidisan 6, Simao 5 - Apostu 4, Stojanovici 5 (75, Danalache).
Antrenor: Marius Lacatus

Stadion: „Gloria”; Spectatori: 1.000; Arbitri: S. Corpodean 7 - D. Mudura 7, B. Szoke 7





OTELUL - JIUL....................................2-1
Marcatori: D. Stan (58), Boghiu (88)/Apetrei (65)

OTELUL: Vatca 5 - Gado 6, S. Costin 5 (74, Boghiu 7), C. Marginean 5, Semeghin 6 - Szekely 7, Giurgiu 5, S. Paraschiv 6, Kim 6 - Labukas 5 (65, V. Tanase 5), D. Stan 7 (90, Sarghi).
Antrenor: Petre Grigoras

JIUL: Olteanu 4 - M. Petrescu 4, G. Florea 4 (86, Bicfalvi), C. Dinu 4, Lungan 5 (21, Teusan 5) - M. Voicu 4, M. Gheorghe 5, Pintilii 5, Borza 5 - Apetrei 6, Dulcea 5 (61, Paleacu 4).
Antrenor: Marin Tudorache

Stadion: „Otelul”; Spectatori: 8.000; Arbitri: M. Avram 6 - I. Popa 6, M. Iliescu 6



UNIREA URZICENI - PANDURII.........1-0
Marcator: Ciprian Petre (26)

UNIREA: Stelea 6 - Epaminonda 5, G. Munteanu 5, Galamaz 6, Bordeanu 5 - C. Petre 6, V. Negru 6, Paduretu 5, Cr. Constantin 5 (71, Onofras 5), - Bg. Stancu 6 (89, Balauru), Mara 5 (76, S. Szekely).
Antrenor: Dan Petrescu

PANDURII: Guso 5 - A. Rus 4, Fl. Stanga 5 (46, Ad. Popescu 5), Chibulcutean 5, I. Dragomir 4 - Popete 5, Vancea 5 - Al. Pacurar 4, Vasilache 5 (46, I. Iordache 5), Orac 4 - L. Mihai 4.
Antrenor: Eugen Neagoe

Stadion: „Unirea”; Spectatori: 4.000; Eliminat: Onofras (84); Arbitri: V. Sandu 6 - M. Nagy 6, I. Cojocaru 6

Mondiale ratate

Delegatia Romaniei prezenta la Campionatele Mondiale de natatie de la Melbourne se va intoarce acasa cu coada intre picioare.

Seria esecurilor a continuat pentru inotatorii romani prezenti la Mondialele de natatie de la Melbourne. Dragos Coman, Larisa Lacusta si Ionela Cozma au ratat calificarea in finalele probelor de 1.500 de metri liber, 50 de metri bras, respectiv 50 de metri liber, informeaza site-ul oficial al competitiei. Dragos Coman, care a a concurat in seria a sasea din sapte, a ocupat locul 21 in clasamentulgeneral al calificarilor in proba de 1.500 m liber, fiind cronometrat cu timpul
de 15 min. 18 s 73 de sutimi. In finala s-au calificat ocupantii locului intai din fiecare serie si sportivul cu cel mai bun timp dintre cei clasati pe pozitia secunda. Larisa Lacusta s-a clasat a 34-a in calificarile probei de 50 m bras, dupa ce a fost cronometrata cu timpul de 34 s si 58 de sutimi, in seria a saptea din cele 11. In finala s-au calificat primele 16 clasate in calificari. Ionela Cozma a concurat in ultima dintre cele 18 serii ale calificarilor in proba de 50 m liber si a ocupat locul 42 in
clasamentul final, dupa ce a parcurs distanta in 27 s. In finala s-au calificat primele 16 clasate in calificari.
Ieri, in ultima zi a competitiei, echipa Statelor Unite a fost descalificata din proba masculina de stafeta 4x100 metri mixt, iar in finala a acces Romania, care a ocupat, datorita iesirii SUA, locul opt in serii. SUA a fost descalificata din cauza unei erori a lui Ian Crocker, care a sarit in apa prea devreme in serii, unde urma dupa Ryan Lochte si Scott Usher. Descalificarea a fost anuntata dupa ce initial echipa americana a aparut pe tabela cu cel mai bun timp. Aceasta descalificare il va impiedica pe Michael Phelps sa reuseasca performanta de a obtine opt medalii de aur. Phelps a castigat deja sase si va mai concura in finala de 400 metri mixt.

Inter Milano il da pe Pizzaro si inca 8 milioane de euro pentru Chivu

Internazionale Milano este dispusa sa ofere 8 milioane de euro, plus
50% din drepturile federative asupra lui David Pizarro gruparii AS Roma in schimbul fundasului roman Cristian Chivu, sustine goal.com. David Pizarro a fost imprumutat, la inceputul sezonului 2006/2007, de la Inter Milano la AS Roma. Gruparea din capitala Italiei intentioneaza, insa, sa-l transfere definitiv pe jucatorul chilian, ceea ce, potrivit goal.com, ar putea reprezenta pentru Internazionale ocazia de a-si asigura serviciile lui Chivu. "Tocmai acest jucator ar putea fi cheia pentru transferul lui Chivu. Roma vrea sa-l transfere definitiv, iar Inter nu intentioneaza sa se opuna. Dar Sensi nu poate sa cheltuiasca mai mult de 6,5 milioane de euro pentru a-l aduce (pe Pizarro - n.
r.) definitiv sub comanda lui Spalletti. Dupa ce s-a indepartat de pista Mancini, Inter il va cere in zilele urmatoare chiar pe Chivu. Oferta este clara: jumatate din Pizarro si aproximativ 8 milioane. La randul sau, AS Roma ar scapa de una dintre cele trei spinoase reinnoiri de contract, iar romanul, al carui contract expira in 2008, ar ajunge sa castige aproximativ dublu decat acum (1,8), fara sa fie nevoit sa se supuna noului plafon salarial de 2,5 milioane", scrie goal.com. Pe de alta parte, Chivu a revenit pe teren dupa accidentarea care l-a tinut pe tusa aproape o luna, fiind unul dintre cei mai buni oameni ai echipei AS Roma in meciul cu AC Milan, incheiat cu scorul de 1-1. "Inchide toate culoarele, nu rateaza nici o interventie. Mereu concret", a scris "Il Giornale", despre fundasul roman, in timp
ce "Datasport" a considerat ca romanul "a umbrit o prestatie mai mult decat buna atunci cand a fost depasit de Gilardino la faza golului egalizator". Chivu a jucat toate cele 90 de minute ale meciului.

Dupa o grava accidentare, Chivu a revenit pe gazon in rolul lui Zorro

Dupa o accidentare serioasa si o operatie la nas, Cristi Chivu a revenit pe terenul de joc in partida AS Roma – AC Milan. Fanii Romei l-au putut urmari pe internationalul roman in rolul lui Zorro, acesta evoluand cu o masca speciala pe figura.

Internationalul Cristian Chivu a revenit pe terenul de joc dupa o pauza 24 de zile. In derby-ul dintre AS Roma si AC Milan, tifossi romani au putut sa-l vada pe capitanul Nationalei Romaniei in rolul lui Zorro. Chivu a jucat foarte bine, reusind sa-l anihileze pe celebrul Ronaldo, dovedind ca a trecut cu bine peste problemele medicale.

Antrenorul lui AS Roma, Luciano Spaletti, a decis sa-l arunce in lupta pe Chivu dupa o pauza fortata, in care romanul si-a schimbat si configuratia fetei. Operat pe 7 martie, dupa ce a suferit o fractura de piramida nazala, in urma unei lovituri cu cotul în figura aplicata de atacantul brazilian al formatiei Olympique Lyon, Fred, în mansa secunda a optimilor Ligii Campionilor, Chivu a ratat intalnirile cu Olanda si Luxemburg. In meciul cu AC Milan, scor 1-1, Chivu l-a marcat foarte bine pe Ronaldo, reusind cateva deposedari de efect, chiar daca masca l-a incomodat putin. Pentru darzenia de care a dat dovada, fiind evident ca este recuperat in totalitate dupa operatie, Chivu a fost avertizat si cu un cartonas galben in finalul partidei. Romanul va fi titular si miercuri în meciul pe care AS Roma îl va disputa în compania formatiei Manchester United, în prima mansa a sferturilor de finala ale Ligii Campionilor, într-un meci transmis in direct de Pro TV. Daca nu vor mai aparea evenimente neplacute, Chivu va reveni printre “tricolori“ la dubla cu Slovenia, una extrem de importanta in vederea calificarii la Campionatul European din 2008.

Presa italiana il lauda pe romån
Mass-media din Italia au remarcat prestatia fundasului roman. Chivu a fost notat cu 6,5 de Il Giornale si cu 6 de agentia Datasport, fiind cunoscuta zgarcenia peninsularilor cand e vorba sa acorde calificative. „Închide toate culoarele, nu rateaza nici o interventie. Mereu concret“, a notat Il Giornale. De la AS Roma au mai fost notati cu 6,5 colegul lui Chivu din centrul defensivei, Mexes, De Rossi si Totti. Agentia Datasport a fost ceva mai critica, punctand: „A umbrit o prestatie mai mult decât buna atunci când a fost depasit de Gilardino la faza golului egalizator“.

Iuda, pus la punct

Cristian Badilita a explicat de ce Iuda e un personaj care face bestseller din orice roman.



In conferinta „Iuda si Maria-Magdalena, intre damnare si reabilitare”, sustinuta ieri, la Teatrul National, istoricul si teologul Cristian Badilita a subliniat
faptul ca boomurile mediatice cu „Evanghelia dupa Iuda”, aparute in ultima vreme, sunt traduceri la mana a doua din engleza, fara nicio valoare stiintifica.

In textul aprocrif original, scris in limba copta, aceasta reabilitare a lui Iuda nu se regaseste. Badilita a remarcat ca tanarul Alin Suciu este unul dintre specialistii care se ocupa de textul aprocrif, alaturi de alti coptizanti si istorici ai gnosticismului de la Universitatea Laval, din Canada.

De asemenea, teologul a subliniat ca Maria-Magdalena nu e nici tarfa, dar nici zeita, asa cum apare in „Codul lui Da Vinci” al lui Dan Brown.

EVZ: Cand se va publica manuscrisul original al „Evangheliei dupa Iuda”?
Cristian Badilita: Manuscrisul inca n-a fost publicat, in copta, si nici nu va fi prea repede, din tot felul de motive cabalistice. Asadar se lucreaza nu pe manuscris, ci pe transcriere la mana a doua. Apoi, exista o seama de pasaje neclarificate de specialisti.

„Bucataria” specialistilor abia a inceput. Tapajul mediatic este pur si simplu absurd, atata vreme cat textul respectiv se afla, din punct de vedere stiintific, „in gaoace”. Toate cartile aparute in Romania sunt traduceri la mana a zecea din engleza, nu au vreo valoare stiintifica, iar reabilitarea lui Iuda, despre care se vorbeste pe coperta patru a acestor carti nu se regaseste in textul original.

De ce a trebuit ca Iuda sa fie reabilitat?
Una dintre trasaturile literaturii gnostice (si se pare ca Evanghelia dupa Iuda ilustreaza acest curent) este inversarea functiilor personajelor biblice. Iuda se inscrie in aceasta serie de personaje-negative, care-si schimba, in gnosticism, polaritatea.

Citind insa traducerea franceza cu atentie nu am descoprit nicio urma de pozitivitate in figura lui Iuda. Revalorizarea lui tine mai degraba de ideologia dominanta astazi, cand toate personajele detestate de Traditie devin din raufacatori victime. Iuda trebuie reabilitat de neopagani pentru ca a fost condamnat de Biserica.

Textul „Evangheliei dupa Iuda” contrazice aceasta cheie de lectura ideologica. In al doilea rand, ideea ca Iuda a conlucrat la mantuirea neamului omenesc este o idee din Noul Testament. Iisus ii spune clar, dupa Cina cea de Taina: „Fa ce trebuie sa faci!”. Adica il ia drept complice.

Care este „reteta” crearii apocrifelor?
De patruzeci de ani se tot publica zeci de asemenea texte, neconforme cu linia canonica. Acum, in contextul noului „scandal”, ma simt dator sa apas pe ideea relativizarii acestor texte.

Toti autorii lor pleaca in mod sistematic de la un episod, un amanunt, o sugestie, din textele devenite canonice (Matei, Marcu, Luca, Ioan). Acestea nu pot acoperi, in expresia lor adesea lapidara, toate aspectele unei biografii sau ale unei scene. Apocrifele vin si umplu aceasta „gaura neagra”.

Ar trebui Biserica sa ia o pozitie fata de aceste texte?
O parte din vina acestei hipervalorizari a unor apocrife o poarta si Biserica oficiala - Biserica inteleasa ca institutie, nu ca si corp mistic al lui Hristos.

Daca in facultatile de teologie ortodoxe, in primul rand (catolicii sunt cu mult inainte), s-ar studia apocrifele crestinismului timpuriu dupa o metoda istorica si filologica riguroasa si fara resentiment, cred ca tensiunile s-ar diminua din start. Teologia, in secolul XXI, incepe cu istoria si filologia. Cel putin asa stau lucrurile in toate centrele europene din Vest.

Traseu

Studii la Sorbona

Cristian Badilita, in varsta de 39 de ani, absolvent de limbi clasice, este doctor in istoria crestinismului timpuriu al Universitatii Paris IV - Sorbona. Coordoneaza traducerea „Septuagintei”. Are publicate numeroase carti, dintre care ultima este „Singuratatea pasarii migratoare”.

Documentarul „Evanghelia dupa Iuda”, realizat de National Geographic, a atins, la noi, un rating de 327.000 de telespectatori, pe 9 aprilie 2006. Anul trecut, au aparut cartile „Evanghelia dupa Iuda” si „Evanghelia pierduta”, iar in mai apare „Evanghelia dupa Iuda”, de Jeffrey Archer.

Sibiul, aplecat spre sacru

ncepe o noua saptamina ce aduce noi provocari culturale la Sibiu.

Pentru ca traversam Saptamina Mare, o perioada in care romanii se apleaca mai mult decit de obicei spre religie, in capitala culturala europeana se vor organiza o serie de evenimente ce par a deschide si prin arta drumul catre sacru.

Arta religioasa

In Joia Mare, la Biserica Evanghelica va avea loc concertul vocal simfonic „Matthaus-Passion“, de Rudolf Lassel. In aceeasi seara, la Sala Thalia, se va concerta „Patimile si Invierea Domnului - Oratoriu Bizantin de Pasti“, de Paul Constantinescu. Tot joi, de la ora 17.00, Teatrul „Radu Stanca“ din Sibiu va prezenta premiera lui Mihai Maniutiu „Shoah-Versiunea Primo Levi“. Piesa este prima dintr-o trilogie evreiasca, urmind ca in curind sa apara de asemenea doua montari inspirate din Vechiul Testament, „Experimentul Iov“ si „Ecleziastul“. In toate aceste trei piese, rolul principal il va detine actorul Marian Ralea. Daca „Shoah-Versiunea Primo Levi“ reconfigureaza crima nazista, „Experimentul Iov“ urmareste ideea de spectacol ca divertisment sacral, teatrul reinventind, in conceptia lui Mihai Maniutiu, mereu alte si alte jocuri in Marele Joc. „Jocuri ale divinitatii. Jocuri cu divinitatea“. „Ecleziastul“, spune Maniutiu, „este spectacolul ca exorcism, spectacolul ca tentativa de a cauta intelesul si frumusetea acolo unde, in viata
, frumusetea si intelesul au abdicat demult.“

Expozitii

In aceasta saptamina pot fi vazute multe expozitii de arta plastica: expozitia de sculptura „Gradina“, a lui Liviu Mocanu, expozitia de arta plastica „Barbeque“, la Cafeneaua artistilor Art Cafe, expozitia personala Marius Vatamanu, la Galeria Art-VO, expozitie „Sibiu - Monumente, oameni, locuri“, in Piata Mare, expozitia „The Vacuum Cleaner“ , la Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal, expozitia „Sugestione e metafore del colore - il mistero dell infinita della natura“, a artistului italian Nino di Luca la Muzeul de Istorie, expozitia de grafica si pictura Sieglinde Bottesch, la Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal si expozitia Victor Vasarely la Muzeul de Istorie. La Biserica Evanghelica continua expozitia „Sacru si profan intr-un oras european (1150-2007)“.

Muzica de avangarda

La Sibiu, se va cinta in aceasta saptamina si mult jazz si muzica de avangarda. La Imperium Pub, locul preferat al iubitorilor de jazz, vor fi in fiecare seara „cintari“.

Cel de-al doilea eveniment al proiectului ImproVisions din cadrul programului Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007 va avea loc pe 2 aprilie in sala cu oglinzi
a Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu. Solistul concertului „Now and Here ! - Avantgarde Improv“ este cunoscutul saxofonist francez Daniel Kientzy care, alaturi de membrii Trioului Pro Contemporania (Irinel Anghel, Andrei Kivu, Andrei Marcovici), propune publicului un inedit experiment interactiv. Ideea concertului a fost de la bun inceput una de testare a interactivitatii cu publicul, de stimulare a interesului acestuia prin cooptarea participantilor pasivi la o colaborare creativa. Astfel, capacitatea de inventie spontana a muzicienilor va fi pusa in slujba ideilor, a conceptelor si a sugestiilor venite din partea publicului.

Autor al unui tratat despre tehnicile contemporane ale cintului la intreaga familie a saxofoanelor, Daniel Kientzy va interactiona cu grupul Pro Contemporania in conceperea unui program atractiv, incitant si spectaculos.

Astazi la Sibiu

*
Expozitie de sculptura „Gradina“, Liviu Mocanu
*
Expozitie de arta plastica „Barbeque“ - Cafeneaua artistilor Art Cafe
*
Expozitie „Sacru si profan intr-un oras european (1150-2007)“ - Biserica Evanghelica - Ferula
*
Expozitie personala Marius Vatamanu - „A personal territory“ - ora 10.00, Galeria Art-VO
*
Expozitie „Sibiu - Monumente, oameni, locuri“ - ora 12.00, Piata Mare
*
Concert interactiv „Now and here!“, Daniel Kientzy&Friends - ora 19.00, Forumul Democrat al Germanilor din Romania, Organizatia Sibiu
*
Stand-up comedy, Radu Gheorghe - ora 20.00, Imperium Pub.

Broadway-ul din Bucuresti

Cu covor
rosu, sampanie, un spectacol de 100.000 de euro si un mesaj de la primarul New York-ului, sala Studio a Teatrului National, actualul spatiu de joc al Operetei, a fost redeschisa publicului sambata. Cum, la peste doi ani de la incediul care a distrus sala in ianuarie 2005, scena nu este inca refacuta, s-a apelat la o solutie de compromis. O scena mobila
cu fosa care ocupa intregul parter al fostei sali a fost achizitionata pentru ca artistii de la Opereta sa isi poata juca propriile productii in propria sala. Sau mai exact in sala in care au jucat din 1986 si care a fost deja redata oficial Teatrului National.
Ea va gazdui spectacolele de la Opereta pana cand Sala Omnia, viitorul sediu va fi gata. Si, cum lucrarile la acea sala nici nu au inceput, se pare ca aceasta colaborare va dura cel putin inca doi ani.

"Broadway- Bucuresti", spectacolul cu care teatrul a inaugurat sala, este primul dintr-o serie de proiecte pe care noua conducere o dedica unui gen neglijat in Romania: musicalul. Sase regizori, Alexandru Tocilescu, Beatrice Rancea, Ion Caramitru, Radu Afrim, Radu Alexandru Nica, Cornel Todea carora li se adauga directorul institutiei Razvan Dinca, au fost invitati sa monteze fragmente din musicaluri americane celebre, scrise intre 1927 si 2006. La montarea la care au mai colaborat cinci coregrafi, Razvan Mazilu, Mihai Babuska, Florin Fieroiu, Sergiu Anghel si Carmen Cotofana, la care maghiarul Joszef Werner a facut decorul, iar Doina Levintza costumele, teatrul l-a avut invitat in calitate de dirijor pe un american, Gary Dilworth, care a facut si o parte din aranjamentele muzicale. Din pacate, insa, cu cateva exceptii, spectacolul are mai degraba izul unei montari specifice dambovitene, decat cel al unei productii de pe meleaguri americane. Dincolo de micile probleme de sunet (microfoane care pacane in continuu sau care sunt date prea tare, atfel incat orchestra si corul abia sunt acoperite total de vocile solistilor), care se pot rezolva si care, de altfel, in partea a doua a spectacolului de sambata, au fost rezolvate partial, ramane marea problema a interpretilor. Preocupati aproape exclusiv de muzica, acestia uita ca textul este la fel de important. Iar interventia regizorilor la acest capitol a fost minimala cum dealtfel a fost interventia lor si la o suita de momente (unele facute de doi regizori) in care solistii intrau pe scena, isi interpretau aria si plecau. Fara nicio preocupare pentru personajul pe care il interpreteaza, fara niciun context dramatic. Dincolo de aceste momente insa, exista in spectacol, acea diversitate, dorita probabil de initiatorii proiectului. Radu Alexadru Nica apeleaza la televizoare pe momentele realizate de el, Radu Afrim impreuna cu Florin Fieroiu apeleaza la practicanti ai dansului contemporan, in timp
ce Cornel Todea impreuna cu Sergiu Anghel prefera baletul clasic si fluturatul de esarfe. Si, poate cele mai apropiate momente de copia
lor de pe Broadway, au fost colajul din "Chicago", realizat de Beatrice Rancea, cu Loredana Gorza in rolul Velma si "Cabaretul", realizat de Alexandru Tocilescu, cu Razvan Mazilu pe post de coregraf si interpret principal.

Chiar daca inca departe de stilul
de pe Broadway, e clar ca Teatrul de Opereta isi doreste sa isi schimbe imaginea prafuita de pana acum. In mai, va fi aici premiera unui spectacol de mare succes pe bulevardul american "Cabaret", iar aseara Opereta a gazduit o premiera a unui spectacol de teatru-dans, "Bal", realizat de coregrafa maghiara, Yvette Boszik.

Ion Lucian si-a scos banii de tramvai din Premiul de Excelenta

A cincea editie a Festivalului de Comedie, care a avut loc in perioada 24-31 martie, s-a încheiat cu o gala la care au participat cele mai mari nume ale teatrului românesc. Alexandru Tocilescu a regizat spectacolul de gala, iar ca decor, regizorul a ales o cafenea, pentru ca „actorii merg deseori, dupa reprezentatii, la cârciuma“.

Toti actorii Teatrului de Comedie au fost prezenti pe scena, iar regizorul le-a dat ca tema subiectul cu care s-au prezentat la proba de admitere în institut. Dupa ce si-au sustinut proba, Virginia Mirea si Gabriela Popescu au spus aceeasi poezie, „Prunele“, asta pentru ca mai toti actorii au fost pregatiti de marele Petrica Gheorghiu. Din juriu au facut parte: Mircea Ghitulescu - presedinte, Ion Cocora, Mihai Lungeanu, Adrian Lustig si Nicolae Prelipceanu.

Debut pentru 1.000 de lei
Decernarea premiilor a debutat cu distinctia pentru Cea mai buna piesa româneasca - „Blocaj în trafic“, de Bogdan Costin. Premiul II a mers la Diana Manole, pentru piesa „Revolutia textila“, premiul III – „Divort în direct“, de Horia Gârbea, iar mentiune au primit Andrei Baleanu cu „Bila-Manda-Bila“ si Pascu Balaci pentru piesa „Se marita Penelopa sau Ce-am patit cu Penelopa“. Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal a fost adjudecat de Bacs Miklos pentru rolul Zoe din piesa „O scrisoare pierduta“, a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj. Valoarea premiului a fost de 1.500 de lei. Regia cea mai buna a fost a lui Tompa Gabor, pentru acelasi spectacol, premiu de 2.000 de lei. Andrei Serban (fara nici o legatura cu regizorul) a fost cel care a primit 1.000 de lei pentru debut, premiu câstigat cu rolul Viorel din piesa „No One“, de Carmen Vioreanu. Tinerii creatori au fost desemnati cei din trupa „Adio, Carmen!“. Spectacolul face parte din proiectul „Comedia tine la TINEri“. Originalitatea a fost a lui Eric Deniaud, cel care a creat si interpretat „Voci în întuneric“, dupa Matei Visniec. Rolul Lacusta Voda, interpretat de Silviu Biris, în piesa „Sânziana si Pepelea“, dupa Alecsandri, a luat premiul pentru Cel mai bun rol secundar, premiu ridicat de sotia actorului. Un alt premiu, pentru rol secundar, i-a revenit lui Marius Manole, pentru Paul din „Sta sa ploua“, de Lia Bugnar. Sanda Toma a primit trofeul pentru Cea mai buna actrita în rol principal, cu rolul nevestei din „Comedie rosie“ de Constantin Turturica, piesa a Teatrului National din Bucuresti. Spectacolul „D’ale Carnavalului“, prezentat de teatrul „Joakim Vujic“ Kragujevac, din Serbia, a primit distinctia pentru Cea mai buna scenografie. Premiul pentru cea mai buna actrita în rol secundar nu a fost acordat. „Juriul a considerat, banuiesc, ca nici o interpreta nu s-a ridicat la nivelul unui premiu“, a explicat directorul Teatrului de Comedie.

Intepaturile nu au lipsit nici la final
Premiul special al juriului a fost decernat maestrului Ion Lucian. Tot Ion Lucian a fost recompensat si cu un premiu pentru Excelenta, în valoare de 2.500 de lei, bani „buni pentru tramvai“, a glumit George Mihaita. Marele premiu al festCo a fost adjudecat de Teatrul National din Bucuresti, cu piesa „Comedie rosie“, premiu oferit de Mihaita Ilincai Tomoroveanu. Trofeul festivalului este o creatie a lui Horatiu Malaele, iar designul a fost realizat de Cosmin Ardelean. Tot Malaele a fost cel care a realizat diploma Ordinul Comedia clasa I, diploma „Prietenie pe viata“, oferita celor mai reputate nume ale scenei românesti, începând cu Radu Beligan, Sanda Toma, Lucian Giurchescu, Marin Moraru, Gheorghe Dinica, Dumitru Rucareanu, Iurie Darie, Mircea Albulescu. Aceasta distinctie a fost una reparatorie, spune directorul George Mihaita, referitor la faptul ca marile spirite
ale teatrului românesc nu sunt recompensate asa cum ar merita, aluzie la premiile UNITER, care, dupa parerea sa, s-ar acorda dupa alte principii. Daca festivitatea de deschidere a festivalului a început cu un discurs anti- Caramitru, la inchidere s-a sustinut cauza pro-Artisti si pro-Arta.

Crestinii intra in Saptamana Patimilor

Ultima saptamana a Postului Pastelui, denumita si Saptamana Patimilor, are menirea de a pregati credinciosii pentru Inviere. Pentru a simti bucuria pascala, credinciosii trebuie sa-si "primeneasca" atat sufletul, cat si trupul, inasprind postul. Dupa cum spune Sfantul Ioan Gura de Aur, bucuria lui Dumnezeu se revarsa si peste cel care a venit abia in ceasul
al unsprezecelea ca si peste cel care a venit inca din ceasul intai la Hristos. Postul Negru, care se tine in Vinerea Mare, este tinut in credinta ca Dumnezeu il va feri pe cel care posteste de toate bolile
, il va face sa fie sanatos
si sa-i mearga bine tot restul anului si-l va ajuta la necazuri si nevoi. In Saptamana Patimilor postul se tine cu strictete, se primenesc casele si sufletele, credinciosii se impartasesc, iar oamenii trebuie sa fie toleranti si iertatori.

Numita si Saptamana Neagra in Bihor si Maramures, Saptamana Mare gaseste pe toata lumea ocupata, toti se pregatesc sa intampine marea zi a Invierii Domnului. In aceasta saptamana se face curatenie generala in casa, in curte si in acareturi: se matura curtile, se repara gardurile, se curata gunoiul din suri, se lipesc si se varuiesc peretii, se face curatenie si in grajdul animalelor, varuindu-se inauntru.

In Maramures, in aceasta saptamana oamenii poarta haine de doliu, iar casa o imbraca tot in negru si albastru inchis. Stergarele se schimba in ziua de Inviere cu cele albe, iar femeile isi schimba portul.

Luni si marti, la utrenii, se citesc Evangheliile care ne aduc aminte de cele din urma invataturi ale Domnului. Miercurea Mare ne apropie de Sfintele Pasti, fiecare credincios luand aminte in aceasta zi la povestea pacatoasei desfranate, instrainate de Dumnezeu (dar care, aducand in aceasta zi mir si ungandu-L pe Hristos, devine mironosita) si cel al lui Iuda (ucenicul care, desi apropiat de Domnul, L-a vandut, tot astazi, pentru treizeci de arginti). Gestul lui Iuda a facut ca, mai tarziu, ziua de miercuri sa fie declarata zi de post, ea fiind, alaturi de vineri (ziua in care Iisus a fost rastignit), una din cele doua zile ale saptamanii in care trebuie sa posteasca crestinii de-a lungul anului. In Joia Mare, oamenii merg la biserica sa se spovedeasca si impartaseasca. Tot in Joia Mare, in Maramures nu se da prescura acasa, ci se opreste de la toata lumea, caci din ea se pregatesc pastile. Seara, lumea se duce la priveghi, la denie, toti in haine de doliu, facute din panza alba si cusute cu negru. Vopsitul oualor in rosu se face in Joia Mare, urmand ca in Sambata Mare sa se coaca pasca si cozonacul ce vor fi aduse la biserica in noaptea de Inviere pentru a fi sfintite. In Joia Mare se praznuiesc spalarea picioarelor apostolilor de catre Hristos, Cina Domneasca la care s-a instituit Taina Impartasaniei (Euharistia), rugaciunea din gradina Ghetsimani si prinderea Domnului de catre cei ce voiau sa-l ucida. In popor se spune ca nu este bine sa dormi in Joia Mare, caci cine doarme in aceasta zi va ramane lenes un an intreg; de asemenea, se mai spune ca mortii vin in fiecare an in aceasta zi la vechile lor locuinte, unde stau pana in sambata dinainte de Rusalii; Tot in Joia Mare se fac focuri in curtea casei, pentru ca mortii sa se poata incalzi. In unele locuri se duc la biserica bauturi si mancaruri, care se sfintesc si se dau de pomana, pentru sufletul mortilor. O alta traditie este nunta (maritarea) urzicilor, ceea ce inseamna inflorirea si, implicit, incetarea acestora de a mai fi bune de mancat.

In Vinerea Mare, nu se mai slujeste Sfinta Liturghie, se tine post negru si nu lucreaza nimeni nimic, nici macar clopotele nu se trag. De cand se slujeste Punerea in Mormant si pana in ziua Invierii, nu se trag clopotele. Prohodul Domnului de vineri seara este ultima etapa a tanguirii lui Hristos, care se afla acum in mormant. La sfarsitul slujbei se inconjoara biserica cu Sfantul Aer, pe sub care trec apoi toti credinciosii. Numit si Epitaf, Sfantul Aer este o panza de in sau de matase, de catifea sau de musama pe care se afla imprimata, brodata ori zugravita icoana inmormantarii Domnului. Epitaful simbolizeaza trupul mort al lui Hristos. Sambata Mare este ultima zi de pregatire a Pastilor, cand gospodinele pregatesc cea mai mare parte a mancarurilor traditionale, definitiveaza curatenia si fac ultimele retusuri la hainele pe care le vor imbraca la Inviere si in zilele de Pasti. Conform traditiilor, in Sambata Mare se sacrifica mielul si se prepara drobul, friptura si borsul de miel.

Primele de Pasti, saracute pentru bugetari, generoase la societatile private Primele de Pasti, saracute pentru bugetari, generoase la societatile pri

Cele mai consistente prime de Pasti le vor avea angajatii bancilor, ai agentiilor de turism, dar si cei ai firmelor de constructii. Administratia Companiei Nationale a Huilei Petrosani a decis sa acorde minerilor din Valea Jiului o prima de 400 RON pentru Sarbatorile de Pasti, suma fiind una dintre cele mai mari acordate vreodata de companie salariatilor sai. Pentru plata primelor a fost alocat un fond de 6 milioane RON, iar banii vor fi dati ortacilor in aceasta saptamana. Minerii se vor bucura si de doua zile libere, in prima si a doua zi de Pasti. Compania Nationala a Huilei Petrosani, care are 11.800 de angajati, se afla printre primele locuri in clasamentul datornicilor catre bugetul statului.Fiecare salariat al Primariei Iasi va primi 500 de lei, iar sefii Consiliului Judetean le vor acorda subordonatilor câte 1.000 RON. Mai putin fericiti vor fi angajatii Prefecturii, care nu vor vedea nici un leu de Sarbatori. Primele vor fi date pe 5 aprilie, dupa ce, de 8 martie, cei din Primarie au mai primit tot câte 500 RON pentru functionarii publici si 70 RON pentru personalul contractual. Victorel Lupu, directorul economic al Primariei, sustine ca acordarea acestor prime este prevazuta in contractul colectiv de munca. Prime mari de Paste vor primi si maturatorii, si angajatii de la Salubris, unde fiecare va primi jumatate din salariul de baza. Acelasi lucru este valabil si pentru cei de la Regia Autonoma Judeteana de Apa si Canal (RAJAC). La Regia Autonoma de Transport Public (RATP) Iasi se vor da „prime de miel” de 130 RON si la Termo Service primele oscileaza intre 100 si 130 RON.

Programul "Rabla" a înghiţit un sfert din taxele de mediu

in cele 180 milioane de lei, adunate anul trecut de Administraţia Fondului de Mediu, mai mult de 45 de milioane au fost destinate înnoirii parcului auto

Aproximativ 200.000 de societăţi comerciale şi persoane fizice au plătit în total în 2006 peste 180 milioane de lei taxe de mediu. Banii au fost investiţi de Administraţia Fondului de Mediu, (AFM) în scoaterea din uz a autoturismelor vechi, în combaterea efectelor inundaţiilor din 2005 şi în epurarea apelor uzate orăşeneşti.

Programul de stimulare a înnoirii parcului naţional auto, prin care au fost scoase din uz 15.110 autoturisme vechi, a înghiţit peste 45 milioane de lei din taxele de mediu. Reprezentanţii Administraţiei Fondului de Mediu spun că la finalizarea programului a rămas neutilizată suma de 4,17 milioane de lei, aferentă unui număr de 1.390 autoturisme. Sume mari s-au plătit şi pentru combaterea şi prevenirea inundaţiilor, dar şi pentru înlăturarea consecinţelor acestora, susţine preşedintele AFM, Mihai Totti. „Unul dintre cele mai reuşite programe a fost acela al reabilitării staţiunii Costineşti. Preţul lucrărilor a fost de peste 14,2 milioane de lei", a reamintit Totti.

Şase milioane de lei s-au dus numai pe pliante şi spoturi tv

Lucrările pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor din 2005, executate în 11 judeţe, au costat 28 milioane de lei şi au fost plătite din fondul AFM. Cu aceşti bani s-au făcut aproape 40 de îndiguiri, amenajări şi regularizări de cursuri de ape. În curs de finanţare, la finele anului trecut, mai erau şi alte lucrări de înlăturare a efectelor inundaţiilor, în valoare de peste 5,6 milioane de lei. Nu doar inundaţiile din 2005 au costat scump. Pentru patru proiecte privind reciclarea rumeguşului au fost alocate 6,35 milioane de lei. Epurarea apelor uzate orăşeneşti a fost finaţată cu aproape 24 milioane de lei. Alte şase milioane de lei au mers la patru programe de conştientizare a publicului asupra problemelor de mediu – pliante, spoturi radio şi tv, conferinţe etc.

Pe cine taxează Administraţia Fondului de Mediu?

Vânzătorii de fier vechi şi deşeuri neferoase plătesc trei la sută din veniturile realizate, în timp
ce cumpărătorii de masă lemnoasă pe picior scot în plus
din buzunar unu la sută din valoarea tranzacţiei, la efectuarea ei.

Şi cei care produc sau importă anvelope plătesc o taxă de mediu, care se regăseşte în preţul plătit de cumpărători. La fiecare schimbare a cauciucurilor, un şofer plăteşte un leu pe bucată, pentru a menţine mediul mai curat.

Tot un leu plătesc – la fiecare kilogram - importatorii şi vânzătorii de ambalaje.

Producătorii şi comercianţii substanţelor clasificate ca periculoase pentru mediu adaugă şi ei doi la sută din valoarea acestora, în contul AFM. Operatorii economici sunt taxaţi în funcţie de tipul emisiilor de poluanţi în atmosferă. Astfel, cei care emit doar pulberi în aer plătesc 0,02 lei /kg, în timp ce întreprinderile care generează emisii de metale grele şi poluanţi organici ajung să cotizeze la AFM şi cu 20 de lei la fiecare kilogram. La taxele deja enumerate se mai adaugă banii veniţi din majorările aplicate debitorilor care nu au plătit la timp, dobânzi sau penalităţi de întârziere.AFM este cel care administrează veniturile menţionate.

Cetăţenii, mai poluatori decât industria

Peste 65 la sută din cele 638 de instalaţii cu grad înalt de poluare din România au fost retehnologizate şi au primit autorizaţie de funcţionare de la Garda Naţională de Mediu (GNM), potrivit comisarului-şef, Silvian Ionescu.

„Noxele emanate de ele nu depăşesc acum limitele admise de UE.

Dintre cele 638, 195 de instalaţii au termen de conformare până în 2012 şi chiar până în 2018", precizează înaltul oficial al GNM.

Silvian Ionescu apreciază că deterioarea mediului se datorează mai mult populaţiei decât industriei.

„Lipsa de civilizaţie, de la biletul de RATB aruncat pe stradă şi până la spălatul maşinii în râuri, arderea câmpurilor şi alte asemenea apucături tipic româneşti fac mai mult rău naturii decât emisiile din ce în ce mai puţin poluante ale industriei. De precizat că, în ce priveşte combaterea poluării industriale, stăm mai bine decât Italia sau Polonia", apreciază şeful Gărzii Naţionale de Mediu.

Lipsa de civilizaţie, de la biletul de RATB aruncat pe stradă şi până la spălatul maşinii în râuri, arderea câmpurilor şi alte asemenea apucături tipic româneşti fac mai mult rău naturii decât emisiile din ce în ce mai puţin poluante ale industriei
Silvian Ionescu,
şeful Gărzii Naţionale de Mediu

Vaccin antiastm, in teste

Profesorul englez Peter Barnes sustine ca produsul va stimula imunitatea
, asemenea infectiilor din copilarie.



Cercetatorii americani si britanici incearca sa puna la punct un vaccin impotriva astmului care sa intareasca sistemul imunitar, asa cum fac infectiile din primii ani de viata. Contrar asteptarilor, mediile foarte curate scad rezistenta organismului
copiilor la infectii
, ceea ce favorizeaza aparitia astmului, afirma specialistii.

Importanta pentru prevenirea acestei boli
este insa si alimentatia. Despre cum putem evita afectiunile sistemului respirator ne-a spus mai multe Peter Barnes, cel mai apreciat cercetator in domeniu, seful Catedrei de pneumologie, Imperial College, care s-a aflat saptamana trecuta la Bucuresti.

Testele pe animale au dat rezultate pozitive

In mod normal, mediul mai putin curat le provoaca celor mici infectii, care sunt esentiale in primii ani de viata, protejandu-i impotriva astmului.

„Mediul mai curat este unul dintre factorii responsabili de aparitia astmului. Copiii sunt mult prea protejati de parinti in copilarie si nu apuca sa-si intareasca bine sistemul imunitar, ceea ce ii face vulnerabili la maturitate. Cum nu ne putem intoarce la medii mai murdare, se incearca fabricarea unui vaccin care, administrat, stimuleaza sistemul imunitar, la fel cum fac si infectiile din primul an de viata”, mai spune cercetatorul. Pana acum, testele pe animale realizate in SUA si Marea Britanie au dat rezultate satisfacatoare.

Astmul are legatura si cu schimbarile de mediu, dar si cu dieta, spune profesorul Peter Barnes. Nu intamplator, cei mai multi astmatici sunt in tarile vestice, unde populatia a renuntat la mancarurile bogate in antioxidanti in favoarea fast-foodului. „Antioxidantii din fructe sau peste protejeaza impotriva astmului, a cancerului si a bolilor cardiovasculare”, explica Peter Barnes. In lume, la fiecare zece ani, numarul astmaticilor se dubleaza.

Fumatorii, mai predispusi bolii

Profesorul Peter Barnes aduce in discutie si problema fumatului. Daca nu s-ar fuma, astmul, dar si alte boli respiratorii (cancer de plamani, bronsita etc.) nu s-ar mai produce cu aceeasi frecventa.

„In tarile cu cei mai putini fumatori, 20% din populatie fumeaza. Cel mai mare numar de fumatori reprezinta 50% din populatie”, anunta profesorul. In Romania, aproape 35% din populatie este dependenta de tigari. Indiferent cata grija am avea si cat de sanatos
am manca, bolile aparatului respirator nu ne ocolesc daca suntem predispusi genetic sa le facem. Astmul alergic este cel care se mosteneste cel mai repede de la parinti la copii.

Mai mult, nu putem evita nici alergenii din aer. „Totul este alergen acasa, de la praf la animalele de companie. Purificatoarele de aer nu sunt eficiente. Ele reduc doar o parte din praf, dar nu pe tot. Si, oricum, oamenii au contact cu diferiti alergeni atunci cand se duc in alte case”, subliniaza profesorul Barnes.

Referinte

Profesorul Peter Barnes

Specialistul care ne-a raspuns astazi intrebarilor este Peter Barnes, profesor in domeniul afectiunilor respiratorii la „National Heart and Lung Institute”, seful Catedrei de pneumologie la Imperial College si Hononary Consultant Physician la Royal Brompton Hospital, din Londra.

> Membru, in prezent, al Comitetului Stiintific OMS privind tendintele globale in astm.

> Este unul dintre cei mai apreciati 50 de cercetatori din lume, fiind unul dintre cei mai buni oameni de stiinta, practicant din Marea Britanie, si cel mai citat cercetator din domeniul afectiunilor respiratorii din lume in ultimii 20 de ani.

Pedepse mai dure pentru incalcarea drepturilor copiilor

oate modificarile care vor fi facute pe legislatia privind drepturile copilului prevad sanctiuni care se vor aplica tuturor celor implicati in sistem, inclusiv presedintilor consiliilor judetene, a declarat secretarul de stat de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC), Bogdan Panait.

"Legislatia in vigoare este foarte clara, are sanctiuni, le vom aplica si vreau sa va spun ca tot ce facem de acum inainte in domeniul legislatiei prevede sanctiuni care vor fi aplicate de la presedintele Consiliului Judetean pana la toti cei care sunt implicati in sistemul de protectie sociala si protectia copilului. Nu este normal sa existe atatea cazuri de abuz si nimeni sa nu fie pedepsit", a declarat secretarul de stat Panait. El a subliniat
ca este surprins neplacut de faptul ca oamenii care nu au nici un fel de pregatire in domeniu, care au lucrat la viata
lor in cu totul alte domenii, ajung sa dea consultanta unor tineri care isi incep viata acum.

Panait a facut aceste declaratii dupa ce corpul de control al Autoritatii a finalizat anchetarea unor cazuri de abuz sau de nerespectarea drepturilor copilului in trei centre de plasament si a constatat diverse nereguli. Unul dintre centrele verificate a fost cel de la Codlea, unde o fata de 13 ani a devenit mama dupa ce a intretinut relatii sexuale
cu un alt copil din centru. Astfel s-a constatat, printre altele, ca in acel centru au fost incalcate standardele minime obligatorii. Un alt caz in care a intervenit Corpul de control de la ANPDC a fost Centrul de plasament Cotroceni, care in urma verificarilor a fost inchis. Potrivit raportului intocmit de echipa de control, in cadrul centrului au fost ocrotiti atat copii
sanatosi clinic, cat si copii cu probleme de sanatate
, dar si multe alte incalcari ale prevederilor legale. Corpul de control a constat ca nu a fost respectata procedura legala pentru inchiderea Centrului de Plasament Cotroceni, copiii fiind transferati fara sa existe acordul in acest sens al parintilor.