sâmbătă, 21 februarie 2009

Mafia de la Iasi pune sef la Justitie

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat, ieri, componenta guvernului PNL-UDMR. Printre noii ministri se numara mai multi liberali legati ombilical de Dinu Patriciu, dar si unii cu serioase probleme de imagine.

Cea mai brutala schimbare a intervenit la Ministerul Justitiei, unde in locul independentei Monica Macovei (propusa de PD) a fost numit liberalul Tudor Chiuariu, sustinut de „Grupul de la Iasi”.

Posibilul nou ministru al justitiei a fost aruncat pe scena politica de controversatul deputat Relu Fenechiu, seful PNL Iasi. Numele acestuia este asociat cu multe afaceri dubioase - printre care si cateva tunuri imobiliare -, derulate in Moldova si mai ales in Iasi. Printre acestea, dosarul „Spaga la hectar”, in care a fost arestat fostul prefect liberal Radu Prisacariu, omul lui Fenechiu.

> PD a reactionat dur dupa ce ministrii sai au fost dati afara din guvern. Ei l-au catalogat pe Tariceanu drept „premierul impostor al unui guvern ilegitim”.

> Presedintele Basescu a aratat ca guvernul detine doar 22a din mandate in parlament, astfel ca „nu respecta vointa electoratului”.

> Noul guvern va fi investit astazi de parlament, unde PSD va pune umarul cu cele 33 de procente ale sale.

Propus pentru fotoliul de ministru al justitiei, liberalul iesean Tudor Chiuariu este la a doua nominalizare-surpriza din cariera sa. Inainte de alegerile din 2004, numele lui era necunoscut in viata
politica. Doar initiatii partidului stiau ca tanarul avocat a reprezentat, timp
de patru ani, interesele firmei Fene Grup, a deputatului Relu Fenechiu.

Tudor Chiuariu se numara printre tinerii crescuti in pepiniera liderului PNL Iasi. Inscris in partid inca din anii facultatii, el a intrat in avocatura imediat dupa absolvire. „E impropriu spus ca a fost angajatul meu. A fost o colaborare cu el prin intermediul cabinetului lui si vreau sa spun ca sunt foarte multumit de el. Nu mi-a pierdut niciun proces. In plus
, a reprezentat si partidul la fel de bine in diverse litigii”, a comentat Fenechiu.

In 2005, Chiuariu a fost propulsat in cancelaria primului-ministru, dupa care a devenit seful Departamentului de Lupta Antifrauda. La inceputul acestui an, el si-a prezentat raportul de activitate, dupa care a fost invitat sa vorbeasca in fata Consiliului de Ministri al Uniunii Europene. Cu aceasta ocazie, oficialul roman a subliniat
importanta dezvaluirilor presei in activitatea institutiei pe care o conduce.

Partinitor

Chiuariu a uitat insa un caz care a tinut mult timp prima pagina a ziarelor iesene. In momentul numirii ca sef la DLAF, el a organizat o conferinta de presa in care a afirmat ca „la Iasi nu exista fraude cu bani europeni”.

Fostul avocat al lui Fenechiu a omis atunci sa aminteasca dosarul Magdei Tepoi, trimisa in judecata pentru deturnarea a 200.000 de euro din fonduri PHARE. Amnezia lui Chiuariu ar putea fi explicata prin faptul ca inculpata ii era colega de partid. Si mai interesant este ca, potrivit procurorilor anticoruptie, o parte din bani ar fi ajuns in conturile partidului din care face parte si Chiuariu.

Acuzat de controale politice

Presa ieseana a mai mentionat numele lui Chiuariu si in legatura cu intimidarea unui primar PD din comuna Voinesti. Neculai Mocanu, fost membru al PSD, a lasat sa se inteleaga faptul ca ar fi fost supus la presiuni dupa ce a refuzat sa se inscrie in PNL.

Astfel, el ar fi fost controlat succesiv atat de inspectori ai Directiei de Finante Iasi, condusa de un alt apropiat al deputatului liberal Relu Fenechiu, cat si de inspectori din cadrul cancelariei primului-ministru, coordonati de tanarul Tudor Chiuariu. Acesta a negat insa chiar si faptul ca l-ar cunoaste pe primarul din Voinesti.

Salt

Cristian Adomnitei, de la mall la Educatie

Nominalizarea tanarului deputat liberal Cristian Adomnitei pentru postul de ministru al educatiei este o surpriza totala, avand in vedere lipsa acestuia de experienta din domeniu. De profesie inginer constructor, actualul lider al Tineretului National Liberal a lucrat ca sef de santier la doua firme private si ca sef de „district cladiri” la CFR SA.

De altfel, unul dintre episoadele controversate din biografia sa este legat de perioada in care a fost angajat al Iulius Group. Intre 1999 si 2000, desi abia terminase facultatea, Adomnitei a coordonat constructia primului mall din Iasi al Iulius Group. Interesant este ca, intre 1997 si 1999, el facuse parte din Senatul Universitatii Tehnice, care a pus la dispozitie terenul pentru aceasta investitie.

Adomnitei a mai fost implicat si in alte scandaluri legate de Iulius Group. A fost acuzat de omul de afaceri Arpad Paszkany ca ar fi intermediat relatia dintre patronul firmei, Iulian Dascalu, si presedintele Consiliului Judetean Cluj, liberalul Marius Nicoara.
Numele lui Adomnitei a mai fost pomenit si in dosarul in care fostul prefect de Iasi, alaturi de alti doi liberali, sunt acuzati de fapte de coruptie. (Cezar Padurariu)

Teodor Melescanu

Teodor Melescanu a lucrat de la inceputul carierei sale pe „externe”, in diplomatia ceausista. Intre 1967 si 1970 a fost la studii la Geneva, „platforma” internationala a spionajului din timpul Razboiului Rece. In 1991, Melescanu a fost promovat ca secretar de stat la Ministerul de Externe, iar din 1992 si pana in 1996 a fost ministru de externe.

Melescanu a trecut prin trei partide: PDSR, PNL si ApR (Alianta pentru Romania), ultimul fiind fondat de el. Ulterior a revenit in randurile PNL. Doi fosti spioni „defectati” la americani, Liviu Turcu si Mircea Raceanu, au lasat sa se inteleaga faptul ca Melescanu este ofiter acoperit al Serviciului de Informatii Externe.

Liviu Turcu a trimis CNSAS o lista cu 11 nume mari ale politicii romanesti, sugerand ca unii sunt activi si acum: „Cei care, dintr-un motiv sau altul, au continuat colaborarea cu noile servicii (n.r. - de informatii) si deci vor apela la legea in vigoare cu privire la nedeconspirarea bazei curente de lucru (...)”.

Decebal Traian Remes

Baimareanul Decebal Traian Remes a fost ministru de finante intre anii 1998 si 2000, in guvernarea CDR. De profesie contabil, Remes a devenit membru al Partidului National Liberal in 1991. In 2004, a trecut in partidul lui Dan Voiculescu.

Doi ani mai tarziu a fost reprimit de PNL. Liberalul Remes a fost unul dintre protectorii producatorilor de alcool din Transilvania, unii dintre ei implicati in acte de evaziune fiscala cu prejudicii uriase. Noul ministru a fost contabilul-sef al uneia dintre companiile lui Calin Mircea Patrusca, acuzat in perioada 1995-1998 de comiterea unei evaziuni fiscale
de peste 1,4 miliarde lei.

Un raport secret trimis lui Remes, in 1999, de generalul de politie Nicolae Berechet, incrimina direct firmele lui Patrusca si, indirect, Directia Judeteana de Finante Publice Maramures care a tolerat „activitati economice” cu alcool care adusesera un prejudiciu bugetului de stat de 30 de miliarde de lei (la nivelul anului 1997).

Cristian David

Cristian David este mai cunoscut opiniei publice pentru mariajul cu designerul Vanda Vlasov decat pentru orice realizare profesionala sau politica. Este membru al PNL din 1990, cand s-a inscris in organizatia de tineret a partidului. Intre 1997-1998, David a fost consilierul ministrului tineretului si sportului, pe vremea cand institutia era condusa de Crin Antonescu.

De altfel, este stiut ca-i e fidel vicepresedintelui liberal, dar si un apropiat al premierului Calin Popescu-Tariceanu. Din 1997 pana in 2004, David a fost director al Departamentului de Relatii Externe al PNL. In 2004 a intrat in parlament ca senator de Vaslui, ulterior fiind numit ministru delegat cu controlul implementarii programelor cu finantare internationala si a acquis-ului comunitar.

David nu este numele pe care l-a purtat de la nastere fostul ministru al controlului. Acesta se chema Cristian Troaca, insa de mai multi ani si l-a schimbat in David. In presa a aparut informatia ca acesta ar fi fiul fostului general de securitate Troaca.

Zsolt Nagy

Actualul si posibil viitorul ministru al comunicatiilor, Zsolt Nagy, este singurul membru al executivului impotriva caruia a fost declansata procedura de punere sub acuzare. Infractiunile de care s-ar face vinovat Nagy, conform cererii prin care se solicita avizul pentru inceperea urmaririi penale, sunt deosebit de grave: tradare si aderare la un grup de crima organizata. „Schumacher”, asa cum era el denumit de ceilalti invinuiti in dosarul „Privatizari tradate”, este acuzat, alaturi de fostul ministru al economiei, Codrut Seres, ca a sprijinit reteaua de spionaj coordonata de bulgarul Stamen Stantchev.

Conform cererii de arestare preventiva a membrilor retelei, trimisa de procurori instantei de judecata, Nagy s-a oferit sa-l ajute pe Stantchev sa treaca prin guvern „Ordonanta Petrom”, in formula dorita de Liviu Luca.