Profesorul englez Peter Barnes sustine ca produsul va stimula imunitatea
, asemenea infectiilor din copilarie.
Cercetatorii americani si britanici incearca sa puna la punct un vaccin impotriva astmului care sa intareasca sistemul imunitar, asa cum fac infectiile din primii ani de viata. Contrar asteptarilor, mediile foarte curate scad rezistenta organismului
copiilor la infectii
, ceea ce favorizeaza aparitia astmului, afirma specialistii.
Importanta pentru prevenirea acestei boli
este insa si alimentatia. Despre cum putem evita afectiunile sistemului respirator ne-a spus mai multe Peter Barnes, cel mai apreciat cercetator in domeniu, seful Catedrei de pneumologie, Imperial College, care s-a aflat saptamana trecuta la Bucuresti.
Testele pe animale au dat rezultate pozitive
In mod normal, mediul mai putin curat le provoaca celor mici infectii, care sunt esentiale in primii ani de viata, protejandu-i impotriva astmului.
„Mediul mai curat este unul dintre factorii responsabili de aparitia astmului. Copiii sunt mult prea protejati de parinti in copilarie si nu apuca sa-si intareasca bine sistemul imunitar, ceea ce ii face vulnerabili la maturitate. Cum nu ne putem intoarce la medii mai murdare, se incearca fabricarea unui vaccin care, administrat, stimuleaza sistemul imunitar, la fel cum fac si infectiile din primul an de viata”, mai spune cercetatorul. Pana acum, testele pe animale realizate in SUA si Marea Britanie au dat rezultate satisfacatoare.
Astmul are legatura si cu schimbarile de mediu, dar si cu dieta, spune profesorul Peter Barnes. Nu intamplator, cei mai multi astmatici sunt in tarile vestice, unde populatia a renuntat la mancarurile bogate in antioxidanti in favoarea fast-foodului. „Antioxidantii din fructe sau peste protejeaza impotriva astmului, a cancerului si a bolilor cardiovasculare”, explica Peter Barnes. In lume, la fiecare zece ani, numarul astmaticilor se dubleaza.
Fumatorii, mai predispusi bolii
Profesorul Peter Barnes aduce in discutie si problema fumatului. Daca nu s-ar fuma, astmul, dar si alte boli respiratorii (cancer de plamani, bronsita etc.) nu s-ar mai produce cu aceeasi frecventa.
„In tarile cu cei mai putini fumatori, 20% din populatie fumeaza. Cel mai mare numar de fumatori reprezinta 50% din populatie”, anunta profesorul. In Romania, aproape 35% din populatie este dependenta de tigari. Indiferent cata grija am avea si cat de sanatos
am manca, bolile aparatului respirator nu ne ocolesc daca suntem predispusi genetic sa le facem. Astmul alergic este cel care se mosteneste cel mai repede de la parinti la copii.
Mai mult, nu putem evita nici alergenii din aer. „Totul este alergen acasa, de la praf la animalele de companie. Purificatoarele de aer nu sunt eficiente. Ele reduc doar o parte din praf, dar nu pe tot. Si, oricum, oamenii au contact cu diferiti alergeni atunci cand se duc in alte case”, subliniaza profesorul Barnes.
Referinte
Profesorul Peter Barnes
Specialistul care ne-a raspuns astazi intrebarilor este Peter Barnes, profesor in domeniul afectiunilor respiratorii la „National Heart and Lung Institute”, seful Catedrei de pneumologie la Imperial College si Hononary Consultant Physician la Royal Brompton Hospital, din Londra.
> Membru, in prezent, al Comitetului Stiintific OMS privind tendintele globale in astm.
> Este unul dintre cei mai apreciati 50 de cercetatori din lume, fiind unul dintre cei mai buni oameni de stiinta, practicant din Marea Britanie, si cel mai citat cercetator din domeniul afectiunilor respiratorii din lume in ultimii 20 de ani.