sâmbătă, 21 februarie 2009

Parlamentul urmează să voteze Guvernul lui Tăriceanu

Şedinţa de validare a noului Guvern propus de premierul Călin Popescu Tăriceanu şi compus exclusiv din membri PNL şi UDMR a început, în prezenţa a 414 parlamentari, dintr-un total de 466 de senatori şi deputaţi.

Guvernul propus de Tăriceanu are nevoie de de 235 de voturi pentru a fi validat, adică jumătate plus
unu din voturile tuturor parlamentarilor.

Opiniile partidelor sunt deja cunoscute. PSD, PNL şi UDMR vor vota pentru noul cabinet, iar PD, PC şi PRM au anunţat că sunt împotriva listei lui Tăriceanu. De asemenea, reprezentanţii PLD care fac parte din grupul de independenţi, destul de numeroşi, au anunţat că vor vota împotriva Guvernului şi că vor părăsi sala de şedinţe în momentul votului.

Făcând un calcul simplu, înseamnă că PNL cu susţinerea UDMR şi PSD ar aduna 255 de voturi, cu 20 peste numărul necesar validării. Premierul are însă motive de nelinişte. Nu întodeauna, parlamentarii votează conform directivelor primite de la partid. Cu atât mai mult cu cât votul este secret cu bile şi astfel senatorii şi deputaţii nu pot fi controlaţi.

În cazul în care Guvernul nu este validat, avem de-a face cu o situaţie neclară. Juriştii partidelor, dar şi experţii neimplicaţi politic au opinii diferite din cauza faptului că legea fundamentală a ţării nu are reglementări clare în acest caz. O posibilitatea ar fi ca actualul Guvern să rămână în funcţie, iar premierul să revină cu o altă formulă de Guvern în Parlament. O altă posibilitate ar fi ca preşedintele să numească un nou premier, întrucât actualul premier nu ar mai reprezenta majoritatea politică care l-a susţinut.