sâmbătă, 21 februarie 2009

Primaria Tautii Magheraus a sters Lacul Nistru de pe harta judetului

acul Nistru a ajuns in paragina, fiind o fantoma a bazei de agrement aflata in mare voga printre baimareni pana in urma cu 5-10 ani. In prezent, locul turistilor a fost luat de broastele care se pot imperechea in liniste si de caii care pasc linistiti pe fundul lacului, pe care Primaria Tautii Magheraus l-a secat in urma cu trei saptamani motivand ca digul nu este sigur si ca ar putea inunda localitatea din aval. Explicatia administratorilor cabanei din zona este insa cu totul alta, acestia vorbind despre reaua-vointa a alesilor orasului maramuresean care au pus ochii pe terenul din zona.
In aceste zile nimic de la Lacul Nistru nu se mai aseamana cu zona de agrement care era altadata. Turistii care trec pe acolo pot cel mult sa se improaste cu noroi, pentru ca doar acesta este din belsug. Apa a disparut, dupa ce primaria a golit lacul considerand ca ar fi un pericol sa il lase plin. Oamenii spun ca e doar un pretext, pentru ca reprezentantii administratiei locale vor astfel sa scada valoarea terenului si a cladirilor care sunt acolo si apoi sa si le treaca in proprietate pe bani de nimic sau daca se poate chiar gratis.

De doi ani, lacul este tot timpul
gol in sezonul estival, fapt care a starnit iritare si, mai ales, a dat nastere la foarte multe speculatii. Lumea vorbeste ca primarul are interese si ca nu din dorinta de a proteja casele aflate in aval de Nistru a decis sa dea drumul la apa, ci pentru a-i fi mai usor sa puna mana pe zona.

Afacere ingropata de autoritati
In toamna lui 2005, alesii din Tautii Magheraus au asanat lacul, spunand ca aceasta este absolut obligatorie pentru ca digul nu este suficient de rezistent si ca ar putea ceda. Atunci, potrivit declaratiilor oamenilor, primarul Anton Ardelean a promis ca va consolida digul rapid si ca turistii si pescarii vor putea reveni la distractie.

Nu a fost asa, pentru ca toata vara trecuta doar pe fundul lacului a fost apa, iar acum situatia pare sa se repete, din moment ce tocmai cand a inceput sa se incalzeasca si cand turistii ar fi fost atrasi de un picnic la Nistru primaria a dat iar drumul la robinet si a facut din lac imas.

De alfel, din 2005 a si inceput decaderea bazei de agrement unde compania Remin si societatea Faimar din Baia Mare detin doua cabane. Nimeni nu a mai fost interesat sa mearga la Nistru si sa dea cu ochii de o intindere de iarba, intrerupta pe alocuri de petece mari de noroi. Lacul Nistru a fost pur si simplu desfintat de pe harta judetului si doar fotografiile facute de turisti mai pot sa demonstreze existenta lui.

Nu e de mirare, in aceste conditii, zambetul ironic al localnicilor in momentul in care sunt intrebati cum se ajunge la lac. ”Lac? Care lac? Cel care a fost ras de pe harta judetului?”, par sa gandeasca ei. Se abtin sa o spuna insa cu voce tare, probabil si pentru a evita o lunga discutie despre starea deplorabila in care a ajuns zona.

”Altadata aici era ca la mare!”
Nu acelasi dezinteres il manifesta si administratorul bazei de agerement a Faimarului, Virgil Pantea, pentru care Lacul Nistru este si sursa de venit, si casa. El cunoaste extrem de bine istoria locului si vobeste cu regret despre zilele in care in zona era ”ca la mare”. ”Nu puteai sa treci printre paturi
, asa de multa lume era vara.” Acum, sta pe scara cabanei si priveste in gol la suprafata de iarba arsa, la mizeriile de pe fundul lacului si la barcile care plutesc printre gunoaiele abandonate de putinii turisti care se ratacesc prin zona.

”Nu mai vine nimeni. Nici nu are de ce. Anul trecut au fost foarte putini. A mers foarte prost. In urma cu trei saptamani au venit de la primarie si au dat drumul la apa. Cum s-a umplut dupa ploi, cum au fost aici. Vor terenul si cabana Remin. De la noi nu au ce sa primeasca, pentru ca noi suntem proprietari aici, avem acte de intabulare”, a spus Virgil Pantea.

Nadia Comaneci a facut piruete pe lacul inghetat
Administratorul, care se ocupa de afacere din 1986, a vazut cu ochii lui marirea si decaderea zonei de agrement de la Nistru. ”Era foarte frumos aici. Inainte de Jocurile Olimpice din 1976, Nadia Comaneci a fost aici cu tot lotul. S-a dat cu patinele pe lac. Au mai fost fotbalistii de la echipa nationala. Era pe vremea «generatiei Mateianu». Au fost o multime de sportivi celebri in cantonament.”

Inainte de toate, zona era una des vizitata de baimareni, inainte de 1989 fiind un veritabil strand. Nici dupa revolutie nu a fost abandonata, insa de aproximativ trei-patru ani, cand au aparut disputele pe teren, totul a inceput sa se darame. Cabana Remin a fost abandonata si contrasteaza cu aceea a Faimar-ului, care, chiar daca nu este prea aratoasa, macar este curata si ingrijita, si pentru ca administratorii ei s-au incapatanat sa nu o lase de izbeliste.

Primarul din Tautii Magheraus va fi reclamat sefilor PSD
Virgil Pantea ar vrea sa faca multe, chiar a venit cu idei de afaceri si a propus Primariei Tautii Magheraus un parteneriat. ”Am fi putut sa umplem balta cu pesti si sa vindem bilete de zi pescarilor, pentru ca sigur ar fi fost lume. In celalalt capat am fi putut amenaja o plaja din pietris. Multe s-ar fi putut face, dar primarul si consilierii nu vor. Zic doar ca digul nu este sigur. Au venit cu cei de la Apele Romane si au spus ca o sa il refaca, dar din 2005 nu s-a intamplat nimic.”
Singura schimbare vizibila este aceea ca locul a fost invadat de balarii si mizerii.

Administratia locala din Tautii Magheraus nu a facut nimic pentru a pune in valoare o zona de agrement de pe urma careia putea sa obtina venituri in plus
la buget.

In disperare, Virgil Pantea s-a gandit sa ii scrie vicepresedintelui PSD Cristian Diaconescu, despre care a auzit ca si-a deschis un birou
parlamentar in Baia Mare, si sa il reclame pe primarul Anton Ardelean, care este coleg de partid cu acesta. Nu prea crede ca va avea sorti de izbanda, dar macar se gandeste sa nu stea cu mainile in san si sa vada cum totul se duce de rapa.